Ο Πρώτος Ένορκος 9

Author: Νυχτερινή Πένα /

   -Με χτυπήσανε, είπε η Γκαμπριέλα. Όταν με έφεραν εδώ.
   Ξαφνικά όλα όσα ένιωθε ήρθαν στην επιφάνεια και ένιωσε να την πνίγουν. Αναλύθηκε σε λυγμούς. Η Ιόλη την αγκάλιασε και η κοπέλα αφέθηκε σ' αυτήν την παρήγορη αγκαλιά που της προσφερόταν με την θέρμη που θα έπρεπε να έχει η μητρική αγκαλιά.
   -Καταλαβαίνω, τη διαβεβαίωσε η Ιόλη.
   Η Γκαμπριέλα την κοίταξε με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα ακόμα και κούνησε το κεφάλι της. Η Ιόλη έσκυψε κοντά της και της είπε απαλά:
   -Σε καταλαβαίνω γιατί το έχω περάσει και' γω το μαρτύριο που περνάς. Και για' μένα ήταν ακόμα χειρότερο.
   Η Γκαμπριέλα την κοίταξε με έκπληξη, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από το αυστηρό παρουσιαστικό της δικηγόρου κρυβόταν μια τραγωδία. Η Ιόλη πήρε μια βαθιά ανάσα για να διώξει από το μυαλό της τις οδυνηρές αναμνήσεις και να επικεντρωθεί σε αυτό που έπρεπε να γίνει.
   -Θα μιλήσω με τον εισαγγελέα για την μεταχείρισή σου. Εσύ να μην μιλήσεις για την υπόθεση και τη δίκη σου με κανέναν αν δεν είμαι παρούσα.
   -Με έχουν στο κελί με μια κοπέλα, είπε η Γκαμπριέλα σκεφτική, που ήθελε να μάθει και της είπα τα πάντα. Είχα ανάγκη να μιλήσω σε κάποιον, πρόσθεσε βλέποντας πως η Ιόλη έμεινε σιωπηλή, σκεπτόμενη τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό.
   -Πως τη λένε; ρώτησε η δικηγόρος τελικά.
   -Ένας δεσμοφύλακας την είπε Νιέβανς.
   -Η Αλεξάνδρα Νιέβανς; εκπλάγηκε η Ιόλη.
   -Δεν ξέρω, την φώναξε Νιέβανς και η ίδια μου είπε ότι έχει καταδικασθεί σε ισόβια για φόνο.
   -Διπλός φόνος, είπε η Ιόλη, να προσέχεις με την Νιέβανς. Η ψυχολογία της είναι τρομερά ασταθής. Έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
   -Το ξανάκανε.
   Η Ιόλη πήγε ως την πόρτα του δωματίου. Σταμάτησε εκεί σκεπτική.
   -Σε συμπάθησε;
   -Η Νιέβανς; Νομίζω πως ναι, γιατί;
   -Αν η Νιέβανς σε συμπαθεί και σε πάρει υπό την προστασία της δεν θα έχεις προβλήματα με άλλες κρατούμενες.
   Η δικηγόρος επέστρεψε κοντά στην Γκαμπριέλα. Άνοιξε το χαρτοφύλακά της και έβγαλε μερικά έντυπα πιασμένα μαζί με συρραπτικό. Τα άφησε στο τραπέζι μαζί με ένα στυλό. Έκλεισε το χαρτοφύλακα και κοίταξε στοχαστική την Γκαμπριέλα. Η κοπέλα δεν μίλησε περιμένοντας από εκείνη να το κάνει.
   -Αυτά τα έγγραφα είναι η τυπική διαδικασία ότι αναλαμβάνω την υπεράσπισή σου, είπε τελικά η Ιόλη.
    Η Γκαμπριέλα πήρε το στυλό για να υπογράψει αλλά η Ιόλη έπιασε το χέρι της.
   -Ως που να τελειώσει αυτή η υπόθεση τουλάχιστον πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική. Μη βάζεις την υπογραφή σου χωρίς να διαβάσεις τι υπογράφεις.
   Η Γκαμπριέλα διάβασε τα έγγραφα και μετά έβαλε την υπογραφή της.
   -Ωραία, είπε η Ιόλη, πρέπει να προετοιμαστούμε για τη δίκη. Ας αρχίσουμε από την εμφάνιση. Δεν είναι καλό να παρουσιαστείς στη δίκη με την στολή της φυλακής. Θα προϊδεάσει αρνητικά τους ενόρκους.
   -Δεν έχω ρούχα, μου τα πήρανε.
   -Θα φροντίσω εγώ για τα ρούχα και θα αλλάξεις στο δικαστήριο. Πες μου κάτι άλλο, πριν από την κακοποίησή σου από τον Βάλμοντ είχες ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις;
   Η Γκαμπριέλα ήταν μεγαλωμένη σε μια αυστηρή και πουριτανική οικογένεια και ήταν τελείως ασυνήθιστη σε μια τέτοια συζήτηση. Κοκκίνισε και χαμήλωσε το βλέμμα.
   -Συγνώμη που σε ρωτώ κάτι τέτοιο, είπε η Ιόλη, αλλά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τέτοιες ερωτήσεις στη δίκη.
   -Ναι, ψέλλισε η Γκαμπριέλα. Είχα ολοκληρωμένες σχέσεις.
   -Είχες σχέση με συνάδερφο στη δουλειά;
   -Όχι.
   Η Ιόλη ανάσανε ανακουφισμένη.
  -Πολύ καλά, αν είχες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Πες μου αν ξέρεις κάποια άτομα που θα μπορούσαν να καταθέσουν υπέρ σου, εννοώ γενικά για το χαρακτήρα σου και το τι άνθρωπος είσαι. Ο εισαγγελέας θα προσπαθήσει να σε σκιαγραφήσει με τα μελανότερα χρώματα. Θα ανακαλύψει και το παραμικρό που μπορεί να υπάρχει εναντίον σου.
   -Δεν έχω κάνει τίποτα.
   -Εντάξει. σκέψου αυτό που σου είπα, θα μας χρειαστεί μια ευνοϊκή κατάθεση.
  
   Ο Ζαν - Πιερ Μπόνακορ ήταν καθισμένος στο γραφείο του στο δικαστικό μέγαρο και μελετούσε τα στοιχεία των 101 υποψηφίων ενόρκων. Είχε μάθει πολλά για αυτούς και με βάση αυτά τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει είχε κάνει μια εκτίμηση για το ποια θα ήταν η άποψη τους για την υπόθεση. Ήθελε στους ενόρκους άνδρες, συντηρητικούς και κατά προτίμηση πουριτανούς. Είχε χωρίσει τους υποψηφίους ενόρκους σε πέντε κατηγορίες με την πρώτη να είναι αυτή με τους πιο επιθυμητούς και η πέμπτη με τους πιο ανεπιθύμητους υποψηφίους.
    Κοίταξε τον φάκελο που κράταγε στα χέρια του. Ο υπολοχαγός Μάικ Μακ Γκρέγκορ. Ένα αίνιγμα, ο φάκελός του ήταν απόρρητος και το περιβάλλον του ήταν οι Ρέηντζερς που δεν μπορούσε να δοκιμάσει να πάρει λόγια και να μάθει γι' αυτόν. Σε ποια κατηγορία να τον έβαζε; Αποφάσισε να περιμένει την εξέτασή του στο δικαστήριο για να κρίνει.
   Ένα χτύπημα ακούστηκε στην πόρτα και ο Μπόνακορ είπε απότομα:
  -Περάστε!
   Η έκφρασή του μαλάκωσε καθώς στο γραφείο έμπαινε η Έλεν Βάλμοντ. Η αυταρχική ηλικιωμένη γυναίκα κάθισε σε μια πολυθρόνα απέναντί του και ρώτησε κοφτά:
   -Λοιπόν;
   -Είμαστε έτοιμοι.
  -Η Ράνσομ δεν πέρασε καθόλου καλή νύχτα, είπε θριαμβευτικά η γριά και εξήγησε τι είχε συμβεί τη νύχτα στη φυλακή.
   -Δεν ήταν καθόλου συνετό αυτό, είπε ο Μπόνακορ και βιάστηκε να προσθέσει, δεν την λυπάμαι καθόλου, καθώς η τρομερή γυναίκα απέναντί του τον κοίταζε ερωτηματικά.
   -Αν εμφανιστεί με μώλωπες στο δικαστήριο θα κερδίσει τη συμπάθεια των ενόρκων, εξήγησε. Φτάνουν αυτοί που έχει ήδη.
   -Έχουν ήδη ιαθεί, είπε η Έλεν και έδωσα οδηγίες να μην αφήσουν σημάδια.
   -Να μην ξαναγίνει, μένουν λιγότερες από τριάντα έξι ώρες ως τη δίκη. Μην την χάσουμε από λάθη μας. Θα υπάρχει χρόνος για τέτοια μετά.
   -Πολύ καλά, είπε η Βάλμοντ. Έχω κανονίσει να την έχουν με την Νιέβανς, αυτό πειράζει;
   -Η Νιέβανς είναι εξαιρετικά ασταθής, είπε ο Μπόνακορ ανάβοντας ένα τσιγάρο. Το ξέρω γιατί εγώ την έστειλα στη φυλακή, θα κάνει ράκος την Ράνσομ κάτι που το θέλουμε. Όσο πιο κακή ψυχολογία έχει τόσο το καλύτερο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου