Ο Πρώτος Ένορκος 17

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κεφάλαιο Τρίτο




   Η πρώτη μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής ήταν η Σάντρα Μιον, μέλος του προσωπικού της D n' D Commercial, του ομίλου που ανήκε στον Άντονι Βάλμοντ και του οποίου ήταν πρόεδρος ως την ημέρα του θανάτου του. Ήταν μια γυναίκα ασιατικής καταγωγής με κλασσικά σχιστά μάτια, έντονα ζυγωματικά και στιλπνά μαύρα μαλλιά που έφταναν ως τη μέση της. Ντυμένη με ένα συντηρητικό σιέλ ταγέρ και με ελάχιστο διακριτικό μακιγιάζ παρουσίαζε την εικόνα του στελέχους πολυεθνικής εταιρίας όπως το έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Η Ιόλη ήξερε εκ πείρας πως η εμφάνιση και η συμπεριφορά της στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαν προγραμματισθεί από τον Μπόνακορ με κάθε λεπτομέρεια. Η Μιον πήρε τη θέση της στη θέση του μάρτυρα και ορκίστηκε να πει την αλήθεια και μόνο αυτή.
   Ο Μπόνακορ σηκώθηκε όρθιος και πήγε και πάλι κοντά στις θέσεις των ενόρκων, ήθελε να βρίσκεται κοντά τους για να μπορεί να αντιλαμβάνεται τη διάθεσή τους, τον ενθουσιασμό ή την αποδοκιμασία τους, να κεντρίζει το ενδιαφέρον τους να μπορεί να αλλάζει την πορεία της κατάθεσης αν έβλεπε πως έχανε την προσοχή τους.
   -Η κυρία Μιον εργάζεται στην εταιρία του θύματος όπου εργάζεται και η κατηγορούμενη, είπε, και θα μας μιλήσει για την σχέση μεταξύ τους όπως και για τις κινήσεις και των δυο την ημέρα του εγκλήματος.
   Στράφηκε προς την μάρτυρα.
   -Ονομάζεστε;
   -Σάντρα Μιον.
   -Κυρία Μιον, μιλήστε μας για τη θέση σας στον όμιλο D n' D.
   -Είμαι επικεφαλής του οικονομικού τμήματος.
   -Είναι μια σημαντική θέση;
   -Μάλιστα, είναι μια θέση που έχει πολλές ευθύνες και απαιτεί άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο του ομίλου.
   -Συνεπώς είχατε στενή συνεργασία με το θύμα.
   -Μάλιστα.
   -Η κατηγορούμενη συνεργαζόταν επίσης με το θύμα;
   -Η κατηγορούμενη εργαζόταν στο τμήμα προωθήσεως πωλήσεων, η σχέση της με τον αείμνηστο Άντονι Βάνμοντ δεν είχε να κάνει με την ικανότητά της στη δουλειά αλλά με την προσωπική τους επαφή.
   -Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε τι εννοείτε με αυτό; ρώτησε ο Μπόνακορ ενώ ψιθυριστά σχόλια ακούγονταν από το ακροατήριο. Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο εισαγγελέας, η υπόνοια για την ηθική ακεραιότητα της Γκαμπριέλα. Πριν φτάσει στην κατηγορία για το φόνο ήθελε να την έχει περιγράψει ως μια αδίστακτη, χωρίς ηθικούς φραγμούς γυναίκα, να επηρεάσει τους ενόρκους προδιαθέτοντάς τους αρνητικά.
   -Η κατηγορούμενη είναι κόρη του κυρίου Ράνσομ, στενού φίλου του αείμνηστου. Είχε λοιπόν την εύνοιά του που εκείνη εκμεταλλευόταν ανάλογα.
   -Δηλαδή; Επαγγελματικά; Γρήγορη άνοδο στην ιεραρχία;
   -Φυσικά ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία της εταιρίας αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο όντας κόρη του κυρίου Ράνσομ. Αλλά το εκμεταλλευόταν και με άλλους τρόπους. Έκανε σχεδόν από την πρώτη στιγμή εμφανές ότι ήταν πρόθυμη να αναπτύξει πιο εγκάρδιες σχέσεις με τον αείμνηστο από τις σχέσεις που κανονικά υπάρχουν μέσα σε μια επιχείρηση.
   -Εννοώντας;
   -Εννοώντας σεξουαλικές σχέσεις, έδειξε αμέσως πως ήταν διαθέσιμη.
   Μουρμουρητά και πνιχτά γελάκια ακούστηκαν στο ακροατήριο. Ο Μπόνακορ ήξερε πως έπαιζε με την υπομονή του δικαστή. Ο Άιρτον σιχαινόταν τέτοια φαινόμενα και αντιδρούσε ανάλογα.
   -Καταλαβαίνετε βέβαια κυρία Μιον, πως στην αίθουσα αυτή αναζητούμε την αλήθεια άρα απλές εικασίες και φήμες δεν μας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν γεγονότα που στηρίζουν αυτήν την άποψη; Είσασταν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα ή περισσότερα;
   Η μάρτυρας έδειξε να διστάζει.
   -Πόσο ελεύθερα μπορώ να μιλήσω; είπε τελικά μιλώντας χαμηλόφωνα.
   -Μπορείτε να επαναλάβετε;
   Η Μιον το έκανε.
   -Θέλουμε όλη την αλήθεια κυρία Μιον, είπε ο δικαστής, δεν πρέπει να αποκρύψετε τίποτα για να μην εκθέσετε κάποιον ή να σπιλώσετε την μνήμη του νεκρού. Πείτε μας όσα ξέρετε όσο άσεμνα ή πρόστυχα μπορεί να σας φαίνονται.
   -Η Γκαμπριέλα Ράνσομ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός πως ο αείμνηστος είχε αδυναμία στις γυναίκες και επεδίωξε να γίνει ερωμένη του. Τον φλέρταρε από την πρώτη στιγμή ενώ εκείνος δεν το έκανε ίσως από σεβασμό στη φιλία με τον πατέρα της. Αλλά εκείνη επέμενε όλο και πιο προκλητικά ως που πέτυχε αυτό που ήθελε.
    -Πως γνωρίζετε ότι δεν ήταν απλό φλερτ; Στο κάτω κάτω της γραφής οι ώριμοι άνδρες πάντα είναι γοητευτικοί για τις νεαρές κοπέλες.
   -Γιατί είδα με τα μάτια μου την συνέχεια, είπε η Μιον και συνέχισε διστακτικά. Είδα την κατηγορούμενη να κάνει έρωτα με τον Άντονι Βάλμοντ. Εμ....
   -Συνεχίστε παρακαλώ, είπε ήσυχα ο Μπόνακορ, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο άβολα αισθάνεστε μιλώντας για τέτοια λεπτά ζητήματα δημοσίως αλλά έχουμε μια υπόθεση φόνου και πρέπει να έρθουν στο φως όλα όσα αποδεικνύουν το κίνητρο της κατηγορούμενης.

   Η Σάντρα Μιον ένιωθε άσχημα να μιλάει για τέτοια θέματα; Η Γκαμπριέλα θα γελούσε αν η θέση της δεν ήταν τόσο απελπιστική. Ήξερε πολύ καλά τη γυναίκα αυτή, ήταν από τα πρώτα άτομα που είχε γνωρίσει στην εταιρία. Αδίστακτη και ωφελιμίστρια δεν δίσταζε μπροστά σε οτιδήποτε για να πετύχει τους στόχους της. Η εκμετάλλευση των σωματικών της προσόντων δεν ήταν σπάνια. Και τώρα κατηγορούσε την Γκαμπριέλα για το ίδιο. Ποια; Εκείνη που αποτελούσε κοινό μυστικό ότι είχε κοιμηθεί με όλους τους άνδρες του διοικητικού συμβουλίου. Γιατί είχε δεχθεί να καταθέσει; Τη μισούσε τόσο;
    Θυμήθηκε εκείνο το βράδυ τα προηγούμενα Χριστούγεννα, είχε μόλις λίγους μήνες στην D n' D και εκείνο το πάρτι ήταν η πρώτη της φορά σε εκδήλωση της εταιρίας. Είχε διασκεδάσει πολύ και είχε χαρεί διαπιστώνοντας πως την συμπαθούσαν οι συνάδελφοι της. Όταν ξεκίνησε να φύγει ήταν τόσο χαρούμενη που ξέχασε να πάρει το παλτό της. Της το θύμισε το κρύο της Δεκεμβριάτικης νύχτας. Επέστρεψε να το πάρει. Πήρε τον ανελκυστήρα μόνο που από συνήθεια πίεσε το κουμπί για τον 33ο όροφο που βρισκόταν το γραφείο της και όχι εκείνο του 20ου όπου είχε γίνει η γιορτή.
   Βγαίνοντας στον όροφο από τον ανελκυστήρα κατάλαβε το λάθος της αλλά η πόρτα πίσω της είχε προλάβει να κλείσει. Ξανακάλεσε τον ανελκυστήρα και τότε άκουσε πνιχτές φωνές και ήχους από το γραφείο του Βάλμοντ. Αποφάσισε να πάει να ευχηθεί στο αφεντικό της αντί να περιμένει εκεί. Διαπίστωσε πως κανείς άλλος δεν βρισκόταν στον όροφο και προχώρησε προς το γραφείο. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη και αυτό που είδε την έκανε να σταματήσει σοκαρισμένη. Ο Βάλμοντ είχε πετάξει το σακάκι από το κουστούμι του μαζί με το πουκάμισο και τη γραβάτα του και έκανε έρωτα με την Σάντρα που ήταν ήδη ολόγυμνη. Έκανε να φύγει αλλά εκείνη την απειροελάχιστη στιγμή πριν στραφεί και απομακρυνθεί το βλέμμα της συνάντησε αυτό της Μιον. Αυτό που είδε την τάραξε ακόμα περισσότερο, το βλέμμα της δεν ήταν εκείνο που θα περίμενε κανείς, γεμάτο πόθο ή λαγνεία. Ήταν σκληρό και υπολογιστικό.
   Την είχε δει, η Γκαμπριέλα ήταν σίγουρη γι' αυτό. Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ αναφορά στο γεγονός, οι σχέσεις τους εξακολουθούσαν να είναι τυπικές όπως και ως τότε. Και τώρα η Σάντρα Μιον, κατέθετε εναντίον της. Άραγε για να την εκδικηθεί; Τη θεωρούσε αντίπαλο που έπρεπε να βγει από τη μέση.

   -.... και διαπίστωσα ότι έκανε έρωτα με τον κύριο Βάλμοντ. Ήταν ολόγυμνη.....
   Η Γκαμπριέλα συνειδητοποίησε με φρίκη τι συνέβαινε. Η Σάντρα χρησιμοποιούσε ακριβώς το ίδιο περιστατικό μόνο που είχε αντιστρέψει τους ρόλους.
   -Λες ψέμματα! ούρλιαξε ενώ τιναζόταν όρθια. Πως μπορείς;
   -Λυπάμαι, είπε ατάραχη η Σάντρα, φύλαξα το μυστικό σου όσο καιρό δεν έβλαπτε κανέναν. Τώρα πια δεν μπορώ.
   -Λες ψέμματα, ούρλιαξε ξανά η Γκαμπριέλα σε κατάσταση σοκ. Γιατί το κάνεις αυτό; Ε; Με θέλεις νεκρή; Επειδή σε είδα;
   -Κύριε πρόεδρε, είπε ο Μπόνακορ, αυτή η συμπεριφορά προσβάλλει το δικαστήριο και ασκεί ψυχολογική πίεση στη μάρτυρα.
   -Κυρία συνήγορε, είπε ήρεμα ο Άιρτον, συνετίστε την πελάτη σας.
   Η Ιόλη ήδη μιλούσε ψιθυριστά στην Γκαμπριέλα και την κανάκευε προσπαθώντας να την ηρεμήσει.
   Ο Μπόνακορ στράφηκε και πάλι στη μάρτυρα.
   -Άρα η κατηγορούμενη και το θύμα είχαν μια ερωτική σχέση που θα χαρακτηρίζατε έντονη, είπε συνοψίζοντας την όλη ως τώρα κατάθεση της Μιον, ξέροντας πως τέτοια συμπεράσματα εντυπώνονταν πιο εύκολα στο μυαλό των ενόρκων.
   -Μάλιστα.
   -Την ημέρα του εγκλήματος είχατε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του θύματος;
   -Μπορώ να πω ναι. Ο αείμνηστος ήταν σε αδημονία, υπερκινητικός, ανυπομονούσε για κάτι.
   -Αυτό ήταν κάτι ασυνήθιστο για εκείνον;
   -Όχι δεν θα το έλεγα, ο αείμνηστος ήταν πάντα υπ' ατμόν, άνθρωπος της δράσης και όσο πλησίαζε σε κάποια επιτυχία, στο κλείσιμο κάποιας δουλειάς, στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας τόσο και εντεινόταν αυτό.
   -Άρα ήταν μια συνηθισμένη μέρα;
   -Δεν διέφερε σε κάτι.
   -Η κατηγορούμενη; Την είδατε εκείνη την ημέρα;
   -Μόνο την ώρα που σχολούσε. Έφυγε μισή ώρα μετά τον κύριο..... τον αείμνηστο. Θυμάμαι ότι το παρατήρησα γιατί ρώτησε μια από τις κοπέλες στη γραμματεία αν εκείνος είχε φύγει.
   -Παρατηρήσατε κάτι περίεργο, ασυνήθιστο;
   -Φαινόταν πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό της, αυτό πάντα τη χαρακτήριζε, δεν θα την έλεγες ποτέ μετριόφρονα άνθρωπο αλλά σίγουρα εκείνη την ημέρα ήταν ιδιαίτερα έντονο.
   -Την είδατε ξανά μέχρι σήμερα την κατηγορούμενη;
   -Όχι.
   Ο Μπόνακορ στράφηκε στο δικαστή.
   -Ολοκλήρωσα την εξέταση της μάρτυρος κύριε πρόεδρε.
   -Η υπεράσπιση επιθυμεί να εξετάσει τη μάρτυρα;
   -Μάλιστα κύριε πρόεδρε, είπε η Ιόλη.
   Ο Άιρτον κοίταξε το ρολόι του και μετά είπε:
   -Θα διακόψουμε για μια ώρα και θα συνεχίσουμε με την εξέταση της μάρτυρος από την υπεράσπιση.
    Καθώς όλοι σηκώνονταν ο Μακ Γκρέγκορ είδε τον Βαλίν να βγαίνει από την αίθουσα.
    -Μπορώ να πάω στην τουαλέτα; ρώτησε το δικαστικό κλητήρα.

   Η Λίζα κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και χαμογέλασε στο είδωλό της. Η νεαρή τραγουδίστρια είχε έρθει να φρεσκαριστεί, πάντα πρόσεχε την εμφάνισή της και τώρα ακόμα ένας λόγος περισσότερο που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου υπήρχαν τόσοι δημοσιογράφοι.
   Όταν ετοίμαζε τα πράγματά της για την περίπτωση που θα την επέλεγαν για ένορκο είχε σκεφθεί να πάρει πιο συντηρητικά ρούχα αλλά είχε απορρίψει την ιδέα. Και τώρα χαιρόταν γι' αυτό. Από την αρχή της είχε τραβήξει την προσοχή ο Μακ Γκρέγκορ αν και εκείνος έδειχνε να έχει το νου στην υπόθεση και μόνο. Μετά την προσοχή της την είχε τραβήξει ο Κρίστιαν Ζάιτς, ο έκτος ένορκος που είχε επιλεγεί. Από το σώμα τον ενόρκων ήταν ο πιο σχετικός με τα καθήκοντα που καλούνταν να ασκήσουν μιας και ήταν δικηγόρος. Την είχε φλερτάρει το προηγούμενο βράδυ και αυτό της άρεσε γιατί ήταν ένας καλοβαλμένος άνδρας και είχε αμέσως δείξει ενδιαφέρον για εκείνη. Το μειονέκτημά του ήταν πως εκεί που ο Μακ Γκρέγκορ ήταν απόμακρος και σκεφτικός ο Ζάιτς έκανε πολύ εμφανές τι ακριβώς ήταν που τον ενδιέφερε.
   Ολοκλήρωσε την περιποίησή της και ετοιμάστηκε να βγει από τις γυναικείες τουαλέτες όταν άκουσε μια ήρεμη συζήτηση από τις ανδρικές. Αναγνώρισε τη φωνή του Μακ Γκρέγκορ και κατάλαβε πως μιλούσε για την υπόθεση της Γκαμπριέλα.
   "Με ποιον μιλάει; αναρωτήθηκε η κοπέλα, αυτό δεν επιτρέπεται."
   Οι τουαλέτες χωρίζονταν με τοίχο που δεν έφτανε ως την οροφή. Αποφασισμένη να μάθει τι συνέβαινε η Λίζα πάτησε σε έναν νιπτήρα ώστε να φτάσει να δει πάνω από τον τοίχο. Το έκανε με προσοχή για να μην την αντιληφθούν.
   Στις διπλανές τουαλέτες βρισκόταν ο Μακ Γκρέγκορ μαζί με έναν ακόμα άνδρα που η Λίζα είχε ακούσει άλλη μια φορά το όνομά του, τον λοχία Βαλίν.
   -Λέει ψέμματα ή δεν λέει την αλήθεια ολόκληρη, έλεγε ο Βαλίν.
   -Πως το ξέρεις;
   -Από τον τόνο της φωνής της.
   Ο Μακ Γκρέγκορ ακουμπούσε στον τοίχο ενώ ο Βαλίν στεκόταν δίπλα στην πόρτα. Ο πρώτος είχε την πλάτη του στραμμένη προς εκείνη, τον δεύτερο τον έβλεπε προφίλ. Ο Μάικ απομακρύνθηκε από τον τοίχο και η Λίζα ανησύχησε πως θα την έβλεπε αλλά ήταν σκεφτικός και δεν σήκωσε ψηλά το κεφάλι του.
   -Ένστικτο; ρώτησε.
   -Όχι, είπε ο Βαλίν που φάνηκε να διστάζει.
   -Αλλά;
   -Ξέρεις για τις συνήθειες μου σχετικά με το άλλο φύλλο, ξεκίνησε τελικά ο λοχίας κοιτώντας τα πλακάκια του δαπέδου.
   -Ναι, είπε ο Μάικ. Κατάλαβες κάποια ανακρίβεια; Ανακολουθία;
   Ο Βαλίν και πάλι άργησε να απαντήσει. Η ερωτική του ζωή μόνο πλούσια μπορούσε να χαρακτηρισθεί κάτι που ήξερε πως δεν ίσχυε για τον ανώτερό του και στενό φίλο του.
   -Ξέρω πως ποτέ δεν ήσουν..... δεν είχες πολλές επαφές και μετά το θάνατο της Καμί δεν υπήρξε στη ζωή σου άλλη γυναίκα.... Αισθάνομαι άβολα.
   -Δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου. Γιατί λέει ψέμματα;
   -Ο τρόπος που μίλησε για τη σκηνή, δεν την είδε μόνο. Την έζησε, και με πολύ πάθος.
   -Άρα κοιμόταν με τον Βάλμοντ;
   -Σίγουρα. Μπορεί να μη λέει ψέμματα. Μπορεί απλά να μη λέει όλη την αλήθεια. Αν κάνανε κάτι αρρωστημένο, οι τρεις τους, άφησε τον εαυτό της απέξω και κατάθεσε σαν θεατής.
   -Αυτή η υπόθεση χειροτερεύει, είπε ο Μάικ και έκλεισε τα μάτια του. Με τα υπόλοιπα τι γίνεται;
   -Η ασφάλεια του ξενοδοχείου ανατέθηκε σε' μας. Επισήμως μήπως οι θερμόαιμοι θελήσουν να πάρουν εκδίκηση από' σενα. Η διοίκηση ήθελε για λίγο να είσαι φρουρούμενος μήπως οι Τούρκοι έχουν καμιά ιδέα αντιποίνων. Δεν θα περνάει τίποτα, δεν θα μπαίνει κανείς ή να βγαίνει αν δεν το θέλουμε εμείς.
   -Τα τηλέφωνα;
   -Το φροντίσαμε.
   -Ωραία, αυτά προς το παρόν.
   -Μάικ, πιστεύεις πως είναι αθώα;
   -Δεν ξέρω, αλλά δεν θα τη στείλω για την ένεση αν δεν είμαι σίγουρος για την ένοχή της.
   -Τον σκότωσε.
   -Αν όντως τον σκότωσε γιατί τη βίασε, είπε ο Μακ Γκρέγκορ, τότε είναι αθώα και ορκίζομαι στην ψυχή της Καμί ότι δεν θα πάει φυλακή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου