Η όπως Ημερολόγιο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είχα πάντα στενή σχέση με το ημερολόγιο, άρχισα να κρατώ ημερολόγιο από το 1986, ήμουν τότε λίγους μήνες μετά τα δέκα. Στην αρχή είχα έναν πολύ κλασσικό τρόπο, κρατούσα ημερολόγιο κάθε μέρα, ακόμα και αν ήταν μια γραμμή. Αυτό βέβαια δεν ήταν ιδιαίτερα πρακτικό ή ενδιαφέρον και έτσι όταν έπιασα το 1992 να το καθαρογράψω κράτησα μόνο ότι είχε ενδιαφέρον και από τότε και μετά έγραφα μόνο όταν ήθελα να κρατήσω κάτι στην μνήμη μου ( και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πλέον πράγματα που τα θυμάμαι γιατί είναι γραμμένα στο ημερολόγιο ).
Τα θέματα που με απασχολούσαν, οι εμπειρίες και τα γεγονότα ακολουθούσαν τη ροή της ζωής μου, πρώτα σαν μαθητής, έπειτα σαν φοιτητής και στρατιώτης. Όσο τακτοποιούνταν ένα - ένα τα θέματα, σπουδές, δουλειά, θέματα υγείας ( όσα λύνονταν τέλος πάντων ) έμεινε μόνο το γράψιμο να αποτελεί κύριο θέμα και εκεί βρίσκονται πολλά που σκέφτομαι και με απασχολούν για το θέμα αυτό. Κάποια βρίσκουν το δρόμο τους και για εδώ στο ημερολόγιο συγγραφέα.
Για τους σχολαστικούς να πω ότι έχω γεμίσει έντεκα ημερολόγια και τώρα είμαι στο δώδεκα. Το πρώτο ήταν από την 1 Οκτωβρίου 1986 που άρχισα ως τις 11 Φεβρουαρίου 1992 που ολοκλήρωσα την μεταφορά που ανέφερα, το δεύτερο πήρε το υπόλοιπο 1992, το τρίτο το 1993 και μετά πήρα πιο μεγάλα. Έτσι το τέταρτο πήρε τα έτη 1994 – 1997, το πέμπτο τα έτη 1998 – 2002, το έκτο τα έτη 2003 – 2005, το έβδομο τα έτη 2006 – 2008, το όγδοο το 2009 ( ήταν μεγάλη χρονιά το 2009 με επεμβάσεις, με την αρχή του ιστολογίου και άλλα ), το ένατο το 2010, το δέκατο το 2011 ( το οποίο υπήρξε επίσης μια χρονιά με πολλά γεγονότα ), το ενδέκατο τα έτη 2012 – 2013 και το παρόν που προβλέπω να τελειώσει με το 2015 ( χμμ είμαστε ακόμα στον Ιανουάριο, μπορεί και να μην το πάρει όλο και να αρχίσουμε το δέκατο τρίτο μέσα στη χρονιά, δεν έχει γίνει εδώ και 23 χρόνια! ).
Εσείς κρατάτε ημερολόγιο ή το βρίσκετε περιττό;

Το ιστολόγιο του μήνα – Ιανουάριος 2015

Author: Νυχτερινή Πένα /

Μια παλιά ρήση λέει ότι το χθες είναι μια εξοφλημένη επιταγή, το αύριο είναι μια αβέβαια εγγυητική μόνο το σήμερα έχεις στα χέρια σου. Αλλά το σήμερα είναι κάτι που χωράει πολλές έννοιες, σκέψεις και διαστάσεις. Για ένα ιστολόγιο που ασχολείται με αυτό θα μιλήσουμε σήμερα.
Ταιριαστά ονομάζεται Περπατώντας το Σήμερα και μιλάει για σκέψεις, νέα και ιδέες μέσα από κείμενα, αφηγήσεις και στίχους. Προβληματίζεται με θέματα όπως η μοναξιά ή ο κυνισμός των ανθρώπων και με την ανθρώπινη γενικά συμπεριφορά. Τα κείμενα αυτά, πολλές φορές ιδιαίτερα γλαφυρά, θα τα βρείτε εδώ: http://katerianw.blogspot.gr/

Αστεροειδής

Author: Νυχτερινή Πένα /

Η συνηθισμένη βραδιά του αστρονόμου Νεντ Πρέσκοτ μετατρέπεται σε όραμα της κολάσεως όταν ανακαλύπτει έναν αστεροειδή που κατευθύνεται ταχύτατα προς την γη. Η ΝASA ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει έχοντας μόλις δύο εβδομάδες στη διάθεσή της. Εξετάζει κάθε σχέδιο δράσης και καταλήγει σε ένα τολμηρό διάβημα, σε κάτι που κανένας δεν έχει δοκιμάσει ποτέ. Μια αποστολή στα βάθη του χρόνου.

Ένα ακόμα βιβλίο, επιστημονικής φαντασίας αυτή τη φορά, έτοιμο για κατέβασμα και ανάγνωση, θα το βρείτε στο πλάι κάτω από την ενότητα βιβλία. Καλή ανάγνωση. 

Ζ όπως Ζατρίκιο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Πολλοί δεν θα αναγνώρισαν την λέξη στον τίτλο. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο χημικό στοιχείο, είναι μια άλλη ονομασία για το γνωστότερο παιχνίδι στον κόσμο, το σκάκι.
Προσωπικά είμαι μανιώδης σκακιστής, παίζω από την παιδική μου ηλικία, τόσο παλιά που δε θυμάμαι πόσο ήμουν όταν άρχισα. Παίζοντας σε κάθε ευκαιρία και με οποιονδήποτε αντίπαλο έγινα αρκετά καλός και στη συνέχεια τελειοποιήθηκα παίζοντας με όποιον έβρισκα. Όσο ήμουν φοιτητής και μετά στο στρατό κανένας δεν κατάφερε να με νικήσει ενώ τώρα ελλείψει αντιπάλου παίζω με τον υπολογιστή.
Επειδή λατρεύω τόσο πολύ το σκάκι έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλά έργα μου. Από το Δάκρυ όπου ο Λιουέλλιν κερδίζει το Κάστρο σε μια παρτίδα σκάκι και τον Μάικ με τον Ραμίρ που είναι θρυλικοί για τις παρτίδες του ως το Ένας Φόνος Μέσα Στη Νύχτα όπου στις διακοπές ο Μακ Γκρέγκορ παίζει σκάκι. Είναι το πιο σύνηθες να εμφανιστεί σε μια ανάπαυλα ηρώων μου μιας και είναι το πιο σύνηθες και για’ μένα, αποτελεί εδώ που τα λέμε την μεγαλύτερή μου απόλαυση μετά το γράψιμο και το διάβασμα, ίσως επειδή έχει ένα κοινό με το γράψιμο, οι δυνατότητες είναι πραγματικά άπειρες. Εσείς παίζετε;

Η Μάγισσα – Τα Μυστικά Του Αθάνατου Νίκολας Φλαμέλ

Author: Νυχτερινή Πένα /

Η συνέχεια της περιπέτειας του αλχημιστή Νίκολας Φλαμέλ και των διδύμων αδερφιών Νιούμαν είναι ακόμα πιο επικίνδυνη και γεμάτη μαγεία, αποκαλύψεις αλλά και θανάσιμες συναντήσεις με πανίσχυρους εχθρούς, μόνο τους όπλο η μαγεία και βοήθεια μερικών θρυλικών μορφών όπως ο Γκιλγκαμές, και με τον Γουίλλιαμ Σαίξπηρ σε ρόλο έκπληξη.

Η ιστορία εξακολουθεί να εξελίσσεται γρήγορα, να έχει πολλές ανατροπές συναρπαστικές συγκρούσεις και το ατού μερικών από τις πιο διάσημες μορφές των θρύλων και της παγκόσμιας ιστορίας.

Sff, το καταφύγιο των Συγγραφέων

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχοντας αναφέρει το sff είχα υποσχεθεί να μιλήσω και εκτενέστερα για’ αυτό. Ήρθε η ώρα να κρατήσω αυτήν την υπόσχεση.
Το sff λοιπόν είναι ένα φόρουμ αλλά διαφέρει από τα συνηθισμένα φόρουμ που κυκλοφορούν εκεί έξω και αυτό όχι μόνο γιατί είναι αφιερωμένο στο φανταστικό και την επιστημονική φαντασία αλλά γιατί πέρα από μια μεγάλη θεματολογία πάνω σε βιβλία και σε ταινίες αυτών των ειδών ( φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, και του τρόμου επίσης ) προσφέρει βήμα σε συγγραφείς που γράφουν αυτά τα είδη.
Στο πρώτο από τα υποφόρουμ δίνεται ακριβώς η δυνατότητα σε συγγραφείς να συζητήσουν για θέματα συγγραφής, προβληματισμούς, θέματα που τους απασχολούν στην συγγραφική τους τέχνη ή τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου έργου. Ακόμα μπορούν να ανεβάσουν δείγματα της δουλειάς τους και να πάρουν μέρος σε συγγραφικά παιχνίδια και διαγωνισμούς.
Όσοι γράφουν γνωρίζουν πόσο ξεκουράζει, βοηθάει και εμψυχώνει το να υπάρχει κάποιος να μιλήσουν για τα συγγραφικές τους ανησυχίες και αναζητήσεις και για τις ιδέες που έχουν ή τα επόμενα συγγραφικά τους σχέδια. Ειδικά αν, όπως ο γράφων, δεν έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους κάποιον που επίσης ασχολείται με το γράψιμο, είναι διπλά πολύτιμο το να μπορεί να βρει μια παρέα από ομοϊδεάτες.

Για περισσότερα ελάτε να το επισκεφθείτε μόνοι σας εδώ: http://community.sff.gr/ και αν είστε συγγραφείς που δε γράφετε κανένα από τα τρία είδη πάλι μπορείτε να ωφεληθείτε από το sff και τα όσα μπορείτε να μάθετε εκεί. Είστε και πάλι ευπρόσδεκτοι.

Ε όπως Επέμβαση

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ως επέμβαση ορίζεται η ανάμειξη σε ξένες υποθέσεις ή η μεσολάβηση ή η εγχείρηση. Οι γνώστες της ιστορίας και οι ασχολούμενοι με την διπλωματία και την γεωπολιτική είναι εξοικειωμένοι με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων σε θέματα και διενέξεις μικρότερων κρατών. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου πάλι είναι συνηθισμένοι στις σωτήριες επεμβάσεις των τερματοφυλάκων!
Εμένα όμως η λέξη επέμβαση μου φέρνει στο μυαλό μόνο ένα πράγμα, την εγχείρηση. Μέχρι τώρα μετράω δυστυχώς μια δεκάδα επεμβάσεων οπότε η λέξη έχει δεθεί άρρηκτα με την παγωνιά του χειρουργείου στο οποίο έχω βρεθεί κάμποσες φορές. Όχι το ίδιο βέβαια, έχω δοκιμάσει κάμποσα διαφορετικά!
Ευτυχώς τα περισσότερα ήταν περιστασιακά προβλήματα που με τις επεμβάσεις διορθώθηκαν, αλλά είναι και μερικά προβλήματα που παραμένουν και με ταλαιπωρούν κατά καιρούς. Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται τις φορές που έχω αναφερθεί σε αρρώστιες και τραυματισμούς, ως και μια επέμβαση έκανα όσο έχω το ιστολόγιο και άλλη μια, την πιο σοβαρή μάλιστα, την έκανα λίγο καιρό πριν το αρχίσω.

Τι μένει να πούμε; Απλά πόσος καιρός θα περάσει ως την επόμενη επέμβαση, συνήθως δύο με τρία χρόνια!

Ημερολόγιο Συγγραφέα 1

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το 2014 έφυγε. Αντίθετα με άλλους τομείς, όπως η οικονομία, ήταν μια γεμάτη χρονιά και έτσι ελπίζω να είναι και το 2015 που το διαδέχθηκε. Για να γίνει αυτό ας βάλουμε μερικούς στόχους. Φυσικά εννοούμε συγγραφικούς στόχους. Είναι καλό να βάζει κανείς στόχους αλλά στη συγγραφή ακόμα καλύτερα!
Πρώτος στόχος να ολοκληρωθεί ο Θυρεός του Λέοντος. Το μεγάλο μυθιστόρημα που γράφω και είναι δεύτερο της τριλογίας. Έχει ξεπεράσει ως τώρα τις 395 σελίδες και τις 110.000 λέξεις αλλά έχουμε μέλλον ακόμα!
Δεύτερος στόχος είναι η Πτήση 178, είναι το μυθιστόρημα δράσης που έχω αρχίσει από τον Αύγουστο και εξελίσσεται στην σημερινή εποχή, με μια τρομοκρατική επίθεση των ακραίων Ισλαμιστών τζιχαντιστών. Στόχος επίσης να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Τρίτος στόχος είναι το Χωρίς Μάρτυρες, το αστυνομικό που αρχικά τοποθετούσα στην Ελληνική ύπαιθρο αλλά τελικά το έφερα στην Αθήνα όπου η υπόθεση περιεπλάκη με υψηλά πρόσωπα και περισσότερες κρυφές πράξεις και κίνητρα. Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Πάσχα.
Τέταρτος στόχος οι Σταυροφόροι ( προσωρινός τίτλος ακόμα δεν βρήκα τον μόνιμο ) που αφορά την εκστρατεία ενός Άγγλου άρχοντα στην Παλαιστίνη μαζί με τους άνδρες του και φίλους και εθελοντές για να βοηθήσει το βασιλιά της Ιερουσαλήμ εναντίον των Αράβων. Θα πρέπει να το ολοκληρώσω κάπου τέλη Μαΐου.
Πέμπτος στόχος θα είναι η Επιχείρηση Υπεξαίρεση ( επίσης προσωρινός τίτλος ) που αφορά ένα ακόμα αστυνομικό το οποίο εξελίσσεται στην σημερινή Αθήνα και εκτός από συνέχεια της ιστορίας του Μιχάλη θα είναι και η απάντηση σε μερικά από τα προηγούμενα ερωτήματα. Η ολοκλήρωση θα έρθει με το τέλος του καλοκαιριού.
Έκτος στόχος η συνέχεια των Σταυροφόρων ( που ακόμα δεν έχει ούτε προσωρινό τίτλο ) και αφορά το ταξίδι της επιστροφής των επιζώντων στην Αγγλία και τις περιπέτειές τους στη Λομβαρδία από μια φιλόδοξη αρχόντισσα που θέλει να πάρει στην κατοχή της ένα βιβλίο σχετικό με την επίκληση δαιμονικών δυνάμεων που εκείνοι βρήκαν στην Παλαιστίνη. Αυτό θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου και εκεί θα σταματήσω να δω την κατάσταση.
Αναλόγως με το τι θα έχει γίνει με το Δάκρυ και το Θυρεό θα δώσω βάρος στο τρίτο βιβλίο της ιστορίας ή στη διόρθωση της μετάφρασης στα Αγγλικά. Επίσης αν θα έχω δημοσιεύσει την Πτήση τότε θα έχω να δώσω βάρος στην επόμενη αποστολή της ομάδας. Αν ακόμα τίποτα δεν έχει ευδοκιμήσει θα δούμε πως θα συνεχίσω. Πιθανότατα με κάποιο από τα έργα που είναι στο σχεδιασμό.
Θα έχουμε και NoWriMo τότε οπότε κάτι θα αναπτυχθεί και αρκετά γρήγορα μάλιστα.

Φυσικά ως τότε έχουμε καιρό και όλο και κάτι ακόμα θα τρυπώσει στα έργα μου από τόσα που έχω να κάνω, εκτός προγράμματος εννοώ, είτε από ξαφνική έμπνευση, είτε από κάποιο διαγωνισμό στο sff. Όλα είναι πιθανά, όλα είναι δυνατά και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της συγγραφής.