Στις Θάλασσες Του Κόσμου 6

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κεφάλαιο Δεύτερο
Λάμψεις Μέσα Στη Νύχτα

Ο Μάικ κοίταξε τον ορίζοντα αλλά ακόμα από’ κει που στεκόταν δεν μπορούσε να δει το πλοίο.
-Ενημερώστε τον πλοίαρχο, είπε και στράφηκε στην Ελεωνόρ, καλύτερα να πάτε μέσα δεσποινίς.
Ανέβηκε στην γέφυρα και πήρε το τηλεσκόπιο, ήταν ένα αχρωματικό τηλεσκόπιο από τα καλύτερα που υπήρχαν, το είχε αγοράσει στη Λιέγη τρία χρόνια νωρίτερα. Εντόπισε το πλοίο που έπλεε ανατολικά με όλα του τα πανιά ανοιχτά και υψωμένη την τρίχρωμη σημαία της επανάστασης.
-Ναι είναι Γάλλος, είπε και ξέσφιξε τη θήκη του σπαθιού του.
Ο Τζέημς κατέφτασε στη γέφυρα και πήρε το τηλεσκόπιο.
-Το Βουκένταυρος, είπε. Έχει εκατό κανόνια, αλλά μπορούμε να το επιχειρήσουμε. Σε θέσεις μάχης διέταξε.
Η διαταγή έφερε έναν πυρετό δραστηριότητας στο πλοίο. Εκτός από τους αρμενιστές, εκείνους που είχαν καθήκοντα ναυσιπλοίας στη βάρδια αυτή, οι υπόλοιποι ρίχτηκαν στην προετοιμασία του πλοίου.
Το Ανίκητος είχε τρία επίπεδα ονομαζόμενα κατάστρωμα, υπόστρωμα και αμπάρι. Το αμπάρι χρησιμοποιείτο για αποθήκευση προμηθειών ακόμα και τη φύλαξη ζωντανών ζώων που είχαν μαζί τους για τον ανεφοδιασμό τους σε γάλα και αυγά αλλά και φρέσκο κρέας. Εκεί κάτω βρισκόταν επίσης και η αποθήκη των πυρομαχικών, τόσο για τα ατομικά όπλα όσο και για τα κανόνια του πλοίου όπως και το πειθαρχείο, μπαλαούρο στη ναυτική γλώσσα. Στο υπόστρωμα βρισκόταν η δεύτερη σειρά κανονιών και οι καμπίνες του πληρώματος.
Εκτός από το αναρρωτήριο στην πλώρη και τις καμπίνες που ήταν κάτω από τη γέφυρα, οι υπόλοιπες καμπινες είχαν φορητά χωρίσματα τα οποία τώρα μετακινούνταν για να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος που θα κινούνταν οι πυροβολητές. Κάποιοι μάζευαν γρήγορα τις αιώρες που κοιμούνταν και τα πράγματά τους στοιβάζοντάς τα στους προκαθορισμένους χώρους ενώ άλλοι ετοίμαζαν τα κανόνια. Στο κατάστρωμα ετοίμαζαν τα υπόλοιπα κανόνια ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές έπαιρναν θέση στα ξάρτια αλλά και στη γέφυρα. Οι πεζοναύτες είχαν ήδη παραταχθεί για να αποτρέψουν εχθρικό ρεσάλτο αν τα δυο πλοία έρχονταν κοντά ώστε να είναι αυτό εφικτό.
Ο Τζέημς παρακολουθούσε τις προετοιμασίες ενώ ο Μάικ δίπλα του δεν έχανε το άλλο πλοίο από τα μάτια του και κανόνιζε την πορεία του πλοίου τους για να πλησιάζουν το άλλο πολεμικό.
Ο πλοίαρχος του Γαλλικού πλοίου τους είχε πλέον αντιληφθεί και προσπαθούσε να τους ξεφύγει αλλά είχαν ευνοϊκό τον άνεμο και η απόσταση μίκραινε γρήγορα. Τελικά ο Γάλλος φάνηκε να το παίρνει απόφαση και έκοψε ταχύτητα ετοιμαζόμενος για μάχη.

Η Ελεωνόρ και η Μέγκαν επέστρεψαν στην καμπίνα τους όπου βρήκαν την μητέρα τους και την αδερφή τους να αφουγκράζονται ανήσυχες τους ήχος από πάνω και γύρω τους. Το πρόσωπο της Μάργκαρετ φωτίστηκε μόλις τις είδε.
-Τι γίνεται; Γιατί αυτή η αναστάτωση; ρώτησε.
-Εντοπίσανε ένα πλοίο του Βοναπάρτη, είπε η Ελεωνόρ.
-Θα γίνει ναυμαχία, να ανέβω στο κατάστρωμα να δω; πετάκτηκε η Μέγκαν κάνοντας τη μια αδερφή της να χαμογελάσει και την άλλη να την στραβοκοιτάξει.
-Δεν πρέπει να φεύγεις χωρίς να μας το λες, είπε με έναν αναστεναγμό η Μάργκαρετ. Ξέρω ότι είσαι ενθουσιασμένη με το ταξίδι μας αλλά πρέπει να προσέχεις κιόλας.
-Μα δεν κινδυνεύω! Μπορώ να πω μάλιστα ότι με προσέχανε στο κατάστρωμα, είπε το κορίτσι, και ο σερ Μάικ με άφησε να δω και από το τηλεσκόπιό του πριν έρθεις εσύ Ελεωνόρ για να δω αν φαίνεται ακόμα η Αγγλία πίσω μας.
-Μίλησες μαζί του; είπε η αδερφή της δείχνοντας να νευριάζει.
-Ναι, και νομίζω ότι εσύ ήσουν αρκετά αγενής μαζί του!
Η Ελεωνόρ συνοφρυώθηκε με αυτήν την επίπληξη και απάντησε κοφτά.
-Δεν είναι πρέπον να μιλάμε με ναύτες δεν.....
Η φράση της έμεινε μισή  καθώς το πλοίο συνταράκτηκε ολόκληρο από την πρώτη ομοβροντία των κανονιών της δεξιάς πλευράς του.

Ο Τζέημς περίμενε μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή να διατάξει να ανοίξουν τις μπουκαπόρτες θέλοντας να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του και το πέτυχε. Αιφνιδίασε το Γάλλο και το αποτέλεσμα της βολής ήταν πολύ καλό.
Παρατηρώντας μς το κύαλι είδε τις σιδερένιες μπάλες των κανονιών να πέφτουν σε μια θανάσιμη βοχή. Μερικές πέσανε στο νερό κυρίως εκείνων των πυροβόλων που βρίσκονταν προς την πρύμνη του Aνίκητος αλλά οι πιο πολλές πλήξανε το στόχο. Είδε κομμάτια ξύλου από το κατάστρωμα να τινάζονται στον αέρα και πολλούς άνδρες να πέφτουν νεκροί ή τραυματισμένοι. Ακόμα πιο σημαντικό, το Βουκένταυρος έχασε την κορυφή των καταρτιών του, κάτι που θα μείωνε πολύ την δυνατότητά του για ελιγμούς.
-Πηδάλιο όλο δεξιά! διέταξε τώρα για να αποφύγει την αντεπίθεση του Γάλλου.
Το κατάφερε με αρκετή επιδεξιότητα. Οι περισσότερες βολες του κατέληξαν στα αφρισμένα νερά του στενού, λίγες χτύπησαν το κατάστρωμα προκαλώντας ζημιές αλλά καμιά απώλεια με την μεγαλύτερη καταστροφή στην πλώρη. Είχε κοπεί το μπομπρέσο, το ιστίο πάνω από το ακρόπρωρο.
-Όλο δεξιά, διέταξε τον πηδαλιούχο.
-Μάλιστα σερ.
Ο Αζίζ σήκωσε ένα ντουφέκι που κρατούσε, ήταν μακρύκανο και όλο στολισμένο με περίτεχνα ασημένια σχέδια. Ο Άραβας σημάδεψε και πυροβόλησε. Ο Μάικ που κοιτούσε με το τηλεσκόπιο κατένευσε.
-Πέτυχες τον πηδαλιούχο τους.
Οι πεζοναύτες ακολούθησαν το παράδειγμα του Αζίζ αλλά αποδείκτηκε πως οι δικές τους βολές δεν είχαν αποτέλεσμα, τα δικά τους όπλα ήταν εκτός εμβέλειας.
Οι πυροβολητές του Ανίκητος είχαν ξαναγεμίσει τα κανόνια και μια δεύτερη ομοβροντία συγκλόνισε το πλοίο. Το χτύπημα αυτή τη φορά ήταν πιο αποτελεσματικό. Το κατάστρωμα του σαρώθηκε, και τα τρία κατάρτια έπεσαν κομμένα λίγο πάνω από τη βάση τους.
Το Βουκένταυρος έχασε ταχύτητα και σύντομα σταμάτησε. Ζητωκραυγές ακούστηκαν όταν η τρίχρωμη σημαία κατέβηκε και υψώθηκε η λευκή που σήμαινε την παράδοση του πλοίου. Η πρώτη τους ναυμαχία για την αποστολή αυτή είχε τελειώσει.
-Μάικ, αναφορά ζημιών, είπε ο Τζέημς. Κύριε Κάμπελ ετοιμάστε ένα άγημα για να ελέγξουμε το πλοίο.
-Μάλιστα, απάντησε ο διοικητής των πεζοναυτών και έδωσε γρήγορα μερικές διαταγές στους άνδρες του.
Μια βάρκα ξεκίνησε από το Γαλλικό πλοίο και έφερε στο Ανίκητος τον κυβερνήτη του. Ήταν ένας γκριζομάλλης ευθυτενής άνδρας που έτεινε στον Τζέημς το σπαθί του.
-Κρατείστε το, απάντησε ο Βρετανός. Δεν σκοπεύω να σας πάρω για αιχμάλωτο μιας και τώρα ξεκινώ το ταξίδι μου. Η πατρίδα σας είναι κοντά, μπορείτε να επιστρέψετε σ' αυτήν.
-Θα κατεβάσουμε την φαλαινίδα, θα μας χωρέσει όλους, δεν απομείναμε και πολλοί.
Οι Γάλλοι εγκαταλείψανε το πλοίο τους με δυο μεγάλες ακάτους τελικά. Με τον αέρα που φυσούσε σε λίγες ώρες θα βγαίνανε στα παράλια της Βρετάνης. Ο Κάμπελ με τους πεζοναύτες του κατέλαβαν το πλοίο ίσα για να διαπιστώσουν αν υπήρχε τίποτα άξιο να ανακτηθεί και μετά του έβαλαν φωτιά αποτελειώνοντας την καταστροφή που είχαν κάνει τα κανόνια.
Οι ζημιές του Ανίκητος ήταν εύκολο να διορθωθούν εν πλω και από απώλειες δεν είχαν παρά μικροτραυματισμούς και ένα σπασμένο χέρι. Είχαν πετύχει μια ιδανική νίκη, ο καλύτερος τρόπος να αρχίσουν την αποστολή τους.

Το Ανίκητος πήρε και πάλι την πορεία του ενώ πίσω του τα φλεγόμενα υπολείμματα του Βουκένταυρος βυθίζονταν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου