Επιχείρηση Επικίνδυνο Νησί 3

Author: Νυχτερινή Πένα /

Επικοινώνησε με την Ντάουνινγκ Στρητ λίγες ώρες αργότερα και μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό που δέχθηκε να βοηθήσει και έστειλε στην Αμερικανική πρωτεύουσα για το λόγο αυτό έναν έμπιστό του άνθρωπο, τον στρατηγό Άλιστερ Μακ Λίοντ.
Ο Άνταμ Μπρόντι τον παρέλαβε από το αεροδρόμιο Ντάλες και τον έφερε κατευθείαν στον Λευκό Οίκο. Ο Άλιστερ Μακ Λίοντ ακόμα και με το φανελένιο κουστούμι του είχε έναν αέρα που πρόδιδε το στρατιωτικό παρελθόν του. Βετεράνος του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών είχε πολεμήσει στα Φάκλαντς και τον Περσικό Κόλπο στην πρώτη Καταιγίδα της Ερήμου. Είχε φτάσει στο βαθμό του στρατηγού και τον είχε διατηρήσει αλλά σαν διοικητής μιας ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΜΙ6. Ήταν ψηλός και ευθυτενής με διαπεραστικό βλέμμα.
Η σύσκεψη έγινε στο Πεντάγωνο και πάλι, στην αίθουσα ασφαλείας. Ο πρόεδρος κατέφτασε μαζί με τον Βρετανό στρατηγό και τον Άνταμ Μπρόντι ενώ οι τρεις αξιωματικοί είχαν ακόμα μαζί τους τον αντισυνταγματάρχη Ρόμπερτ Ντρόουρι, διοικητή του πρώτου τάγματος του τρίτου συντάγματος πεζοναυτών, μιας από τις μονάδες της τρίτης μεραρχίας.
Ο πρόεδρος είχε δει το φάκελό του. Ήταν σαράντα δύο ετών, είχε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου και ήταν βετεράνος πεζοναύτης. Είχε γεννηθεί στην Βαλτιμόρη αλλά είχε μεγαλώσει στη Βοστώνη, τη γενέτειρα του προέδρου, είχε αποφοιτήσει πρώτος στην τάξη του από το Ουέστ Πόιντ και είχε διαλέξει το σώμα πεζοναυτών, όπου σαν ανθυπολοχαγός είχε πάει στο Κόσοβο με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, μετά σαν ανθυπολοχαγός στο πρώτο τάγμα του εβδόμου συντάγματος πεζοναυτών είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία στο Αφγανιστάν, ακολούθησε η επιχείρηση Απελευθέρωση του Ιράκ, η επίθεση στο Ιράκ, υπηρετώντας στο πρώτο τάγμα πεζοναυτών όπου και παρέμεινε ως το τέλος των επιχειρήσεων. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να ξαναφύγει για το Αφγανιστάν με το πρώτο τάγμα του πέμπτου συντάγματος και το βαθμό του λοχαγού και μετά και πάλι το Ιράκ όταν η μονάδα του μεταφέρθηκε εκεί. Επέστρεψε ακόμα μια φορά στο Αφγανιστάν με το πρώτο τάγμα του εβδόμου συντάγματος σαν λοχαγός και αργότερα σαν ταγματάρχης. Σαν αντισυνταγματάρχης ανέλαβε την διοίκηση της μονάδας που είχε και τώρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της επαρχίας Χέλμαντ. Είχε επιστρέψει μαζί της στη βάση της στη Χαβάη και τώρα ήταν έτοιμος για ένα νέο πεδίο μάχης. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις κάθισαν γύρω από το τραπέζι και ο πρόεδρος ρώτησε:
-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα σχέδιά μας;
-Ο συνταγματάρχης Ντρόουρι είναι ο διοικητής της μονάδας που θα εκτελέσει την επιχείρηση. Το σχέδιο της επίθεσης είναι αυτό που συζητήσαμε.
-Και τι γίνεται για το πλοίο; ρώτησε ο πρόεδρος.
-Το HMS Σερένα θα μεταφέρει τους άνδρες μας, είπε ο ναύαρχος Μονκ. Βρίσκεται στο Κέηπ Τάουν και θα αποπλεύσει από εκεί για τη βάση μας στην Γιοκοχάμα. Εκεί θα τοποθετηθούν τα κοντέινερς και θα αποπλεύσει για την Κίτρινη Θάλασσα. Ταξίδι και προσαρμογή θα πάρουν πάνω από δύο μήνες. Είναι επανδρωμένο με αξιωματικούς και ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού.
-Έχουν όλοι χαρτιά σαν μέλη εμπορικού πλοίου, πήρε το λόγο ο Μακ Λίοντ. Μαζί τους βρίσκονται και 26 πεζοναύτες της δύναμης Α της 40ης μοίρας κομάντο. Θα ταξιδεύουν και αυτοί σαν μέλη του πληρώματος με τα όπλα και τον εξοπλισμό τους κρυμμένο. Θα είναι μια ασφάλεια για το πλοίο σε περίπτωση προσπάθειας αιχμαλωσίας.
-Ωραία, είπε ο πρόεδρος και κράτησε μια νοερή σημείωση να ευχαριστήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό. Όταν το πλοίο θα είναι κοντά θα μεταφερθούν οι άνδρες μας και θα πλεύσουν για το νησί. Σωστά;
-Ναι, το ταξίδι από τη Γιοκοχάμα ως το στόχο είναι μερικές μέρες, είπε ο Μονκ, αλλά οι πεζοναύτες μας θα μείνουν σε αυτό μερικές ώρες πριν την επιχείρηση.
-Όταν φτάσουν στο νησί;
-Το πλοίο θα μεταφέρει έξι σκάφη, ελαφρά αποβατικά. Θα χρησιμοποιήσουμε τα πέντε για την απόβαση ενώ το έκτο θα μείνει στο πλοίο για περίπτωση ανάγκης, είπε ο Μονκ. Από εκεί και πέρα το σχέδιο είναι αυτό που γνωρίζετε.
-Αν μου επιτρέπετε, πήρε το λόγο ο αντισυνταγματάρχης Ντρόουρι.
-Ναι, συνταγματάρχα, είπε ο πρόεδρος. Εσείς εξάλλου θα εφαρμόσετε το σχέδιο.
Ο Ντρόουρι ενεργοποίησε την οθόνη και πρόβαλλε το χάρτη, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά τώρα έκανε μια μεγέθυνση στην νότια πλευρά του νησιού και την παραλία της αποβάσεως.
-Κύριε πρόεδρε μετά τις αλλαγές στη δομή των στρατιωτικών μονάδων κατά τη διετία 2004 – 2006 ένα τάγμα πεζοναυτών αποτελείται από ένα λόγο διοικήσεως και επιτελείου, τρεις λόχους πεζοναυτών με διακριτικά Α, Β και C, και έναν όπλων, αντιαρματικά, όλμοι και ελαφρά πυροβόλα. Η απόβαση θα γίνει ως εξής. Ο λόχος Α και ο Β θα αποβιβαστούν εδώ και εδώ – έδειξε τα δύο άκρα της παραλίας - και θα καλύψουν το μήκος της. Βλέπετε ότι στη μέση της απόστασης από το δάσος μέχρι τη θάλασσα υπάρχει μια φυσική βαθμίδα. Ως εκεί θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις μας για να την αξιοποιήσουν ως φυσικό μέσο κάλυψης. Μαζί με τον λόχο Α θα είναι και η διμοιρία διοικήσεως του λόχου διοικήσεως και επιτελείου, με τον Β θα είναι και ένα μέρος της διμοιρίας αναγνωρίσεως. Εντάξει ως εδώ;
Ο πρόεδρος ένευσε καταφατικά και ο αντισυνταγματάρχης έδειξε με τον ειδικό δείκτη την παραλία λίγο πιο κεντρικά από τα σημεία που θα αποβιβάζονταν οι δύο πρώτοι λόχοι.
-Εδώ θα αποβιβαστεί η μηχανοκίνητη διμοιρία και η υπόλοιπη διμοιρία αναγνωρίσεως του λόχου διοικήσεως. Εξαιτίας του βάρους θα είναι μόνες τους στο αποβατικό. Η πρώτη έχει πέντε τζιπ η δεύτερη ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο. Ταυτόχρονα θα αποβιβαστεί ο λόχος των όπλων με το τέταρτο αποβατικό.
Έδειξε ένα σημείο στην αντιδιαμετρική πλευρά από το τρίτο αποβατικό και μετά ένα σημείο στο κέντρο της παραλίας.
-Εδώ θα αποβιβαστούν οι υπόλοιπες διμοιρίες του λόχου διοικήσεως, διμοιρία μηχανικού, διμοιρία όπλων, και ιατρική ομάδα. Εδώ θα απασχολήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού. Όταν θα έχει εμπλακεί για τα καλά θα στείλουμε τον λόχο C με δύο ελικόπτερα να χτυπήσει τη βάση. Μόλις την καταστρέψει και επιστρέψει θα απαγκιστρωθούμε και θα επιστρέψουμε στο Σερένα που θα πρέπει να φύγει ολοταχώς από τα εχθρικά χωρικά ύδατα. Η επιχείρηση πρέπει να κρατήσει κατά ανώτερο τέσσερις ώρες.
-Γιατί τέσσερις; ρώτησε ο πρόεδρος.
-Για να έχει χρόνο το Σερένα να φύγει πριν προλάβει να επέμβει το ναυτικό τους. Από την κοντινότερη βάση θα χρειαστούν περίπου πέντε ώρες για κάτι τέτοιο και θα υπάρχει κίνδυνος και νοτιότερα ως που να βγούμε από τα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας.
-Πολύ καλά, βλέπω ότι το έχετε μελετήσει το σχέδιο, είπε ο πρόεδρος. Με την αεροπορία τους τι γίνεται; Θα έχουν σίγουρα πιο σύντομο χρόνο επέμβασης.
-Οι διμοιρίες όπλων του κάθε λόχου όπως και ο λόχος όπλων είναι εξοπλισμένοι και με αντιαεροπορικά μέσα, είπε ο αντισυνταγματάρχης. Επίσης βασιζόμαστε και στην εγγύτητα μεταξύ των αντιμαχόμενων για να μην εκτελέσουν βαρύ βομβαρδισμό, κάτι που δεν θα μπορούν να εκτελέσουν με ακρίβεια, δεν βοηθάνε σε αυτό ούτε τα μέσα ούτε η εκπαίδευση της αεροπορίας τους.
-Η αερομεταφορά δεν μπορεί να γίνει με ένα ελικόπτερο;
-Ένα ελικόπτερο θα μπορούσε να πάρει εξήντα τέσσερεις άνδρες, ίσως λίγο πιο πολλούς στενευμένα, αλλά δεν θα μπορούσε δύο διμοιρίες. Οπότε επιλέξαμε να είναι δύο ελικόπτερα σε δύο δρομολόγια για να μετακινηθούν ανά διμοιρία που θα διευκολύνει την οργάνωση της επιτόπιας επίθεσης και την πιο γρήγορη επιβίβαση αποβίβαση.
-Και μια απορία που την είχα από την αρχή, είπε ο πρόεδρος. ΄
Σηκώθηκε και πήγε κοντά στον χάρτη. Τον κοίταξε για μια στιγμή και μετά έδειξε την ανατολική πλευρά του νησιού.
-Γιατί δεν επιλέξατε κάποια από τις δύο αυτές παραλίες; Είναι πολύ πιο κοντά στη βάση.
-Η μια είναι σχεδόν δίπλα, είπε ο αντισυνταγματάρχης Ντρόουρι. Δεν την επιλέξαμε ακριβώς εξαιτίας αυτής της εγγύτητας γιατί πιθανότατα δεν θα υπήρχε η διάσπαση των Βορειοκορεάτικων δυνάμεων που επιθυμούμε. Την άλλη δεν την προτιμήσαμε για δύο λόγους, είναι εξαιρετικά μικρή και δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει κανείς εύκολα από το εσωτερικό του νησιού πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντιδρούσαν γρήγορα οι αντίπαλοί μας και ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός στην επιχείρησή μας.
Ο πρόεδρος άκουσε τον Ντρόουρι με το βλέμμα στο χάρτη. Η πείρα του έλεγε ότι ο αξιωματικός είχε δίκιο. Στράφηκε στον Μακ Λίοντ.
-Στρατηγέ; Ποια είναι η δική σας άποψη;
-Μπορεί να πετύχει, είπε ο στρατηγός, είναι ένα καλό και μελετημένο σχέδιο.
Ο πρόεδρος ένευσε και επέστρεψε στη θέση του. Ο Μπρόντι πήρε το λόγο.
-Ας υποθέσουμε ότι η επιχείρηση πάει καλά και πετυχαίνει το σκοπό της τι θα εμποδίσει την Βόρεια Κορέα να μας κηρύξει τον πόλεμο; Ναι μεν δεν την φοβόμαστε αλλά δεν είναι μια κατάσταση στην οποία θέλουμε να μπλέξουμε ειδικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με την τρομοκρατία. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
-Το πλοίο δεν θα είναι Αμερικάνικο και δεν θα υπάρχει τίποτα που να μας συνδέει με την επιχείρηση, είπε ο Μονκ.
-Θα υπάρξουν απώλειες, και ακόμα και αν δεν αφήσουμε τα σώματα θα μείνουν άλλα αποδεικτικά ίχνη, κάλυκες, όπλα, υλικά.
-Παρότι οι στρατιώτες μας θα πρέπει να φοράνε τις στολές τους για προστασία στην περίπτωση αιχμαλωσίας μπορούμε να φροντίσουμε όλα τα υλικά να μην έχουν σειριακούς αριθμούς και τίποτα να μην τα συνδέει με εμάς, έχουμε δύο μήνες για να το πετύχουμε αυτό.
-Ωραία τακτοποιήθηκε και αυτό, είπε ο πρόεδρος, κύριοι, έχετε την έγκρισή μου να εκτελέσετε την επιχείρηση αυτή και να καταστρέψετε τη βάση αυτή. Αλήθεια έχετε βρει ένα όνομα για αυτήν;
-Επιχείρηση Επικίνδυνο Νησί, είπε ο Βίλνερ.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως και έγιναν οι απαραίτητες ετοιμασίες όπως είχαν συζητηθεί. Το Σερένα με τους χώρους έτοιμους για την εφαρμογή του σχεδίου απέπλευσε από το Κέηπ Τάουν για τη Γιοκοχάμα με το επίλεκτό του πλήρωμα ενώ το πρώτο τάγμα εξοπλιζόταν με όπλα και εφόδια χωρίς καμία ένδειξης χώρας παραγωγής. Έπειτα μεταφέρθηκε το τάγμα στη Γιοκοχάμα ενώ έπιανε λιμάνι εκεί το πλοίο. Φορτώθηκαν ο εξοπλισμός και ο οπλισμός του τάγματος μαζί με τα οχήματα.
Το Σερένα απέπλευσε για την Κίτρινη Θάλασσα και την κατάλληλη στιγμή το τάγμα μεταφέρθηκε με ελικόπτερα στο πλοίο. Κρύφθηκαν στα κοντέινερς ενώ το πλοίο συνέχιζε την πορεία του βόρεια. Το Πεντάγωνο είχε κάνει την τελευταία στιγμή μια μικρή προσθήκη. Επειδή το τάγμα θα άφηνε το πλοίο για να επιχειρήσει στο νησί ήθελαν να παραμείνει κάποιος Αμερικανός που θα είχε το γενικό πρόσταγμα μιας και ο αντισυνταγματάρχης Ντρόουρι θα έπαιρνε μέρος στην απόβαση. Έτσι μαζί με το τάγμα και τους πιλότους των δύο ελικοπτέρων πήγε στο Σερένα και ο συνταγματάρχης Πωλ Σκίλετ, από το Πεντάγωνο. Θα είχε την διοίκηση της επιχείρησης με υφιστάμενο τον Ντρόουρι, που θα εξακολουθούσε να έχει την διοίκηση της μονάδας του και της επιχείρησης στο νησί, αλλά και τον Αλεξάντερ Μόρτον.

Μόλις μπήκαν στα χωρικά ύδατα της Βόρειας Κορέας τους πλεύρισαν περιπολικά πλοία και επιβιβάστηκε ένα άγημα που έκανε έρευνα. Δεν βρήκε ωστόσο τίποτα το ύποπτο και τους επιτράπηκε η συνέχεια του ταξιδιού. Ως εδώ είχαν πάει όλα όπως είχαν σχεδιαστεί. Αλλά αυτό ήταν το πιο εύκολο σκέλος της επιχείρησης και στο επόμενο τίποτα δεν πήγαινε καλά. Κάθε άλλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου