Ιστολόγιο του μήνα – Μάιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Οι παλαιότεροι σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση αφοσίωσης σε ομάδα: Χ και ξερό ψωμί! Ενίοτε την χρησιμοποιούσαν και για πολιτικά κόμματα. Δεν ήταν ποτέ της αρεσκείας μου και δεν την χρησιμοποίησα ποτέ. Ως που την είδα σε συνδυασμό με κάτι που αγαπώ πολύ, τα βιβλία.

Βιβλία και ξερό ψωμί λοιπόν! Είναι ένα ιστολόγιο με πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, για όλα τα είδη και τις προτιμήσεις. Προτείνεται σε όσους διαβάζουν πολύ, θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια πηγαίνοντας στο: https://annabooklover.com/

Α όπως Αναγνώστες

Author: Νυχτερινή Πένα /

Αναγνώστες λέμε όσους διαβάζουν χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά την λέξη αλλά κυρίως αυτούς που εντρυφούν στα βιβλία. Τελευταία μας προέκυψαν και οι ηλεκτρονικοί για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.
Αναγνώστες όμως έχουν στην σημερινή σύγχρονη εποχή και τα ιστολόγια. Έτσι η Νυχτερινή Πένα έχει και αυτή αναγνώστες, 148 εγγεγραμμένους και αρκετούς ακόμη που δεν είναι στη λίστα αλλά με παρακολουθούν και σχολιάζουν επώνυμα ή ανώνυμα όταν το κάνουν. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εκεί έξω και με διαβάζετε. Είναι σπουδαίο πράγμα να γράφεις και να μοιράζεσαι με ανθρώπους που μπορεί να είναι οπουδήποτε στην χώρα ή τον κόσμο. Είναι ένα συναίσθημα που σε γεμίζει και σε κάνει να ξεπερνάς τις δυσκολίες και την πολλές φορές μαύρη καθημερινότητα το να ξέρεις ότι σε διαβάζουν, εξάλλου τι νόημα έχουν οι ιστορίες αν δεν τις μοιράζεσαι;

Η Πόλη Των Κατόπτρων

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος της τριλογίας του Κρόνιν ολοκληρώνει την ιστορία. Ο Δώδεκα και οι Πολλοί τους είναι πια νεκροί αλλά ο Μηδέν, ο Φάννινγκ, δεν είναι. Και εκείνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος γιατί σαν άνθρωπος δεν ήταν ένας κτηνώδης φονιάς αλλά ένας ιδιαίτερα ευφυής επιστήμονας. Και οι ήρωές μας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν και τα σχέδιά του μέχρι το τέλος. Μαθαίνουμε έτσι τι απογίνονται οι ήρωές μας, από τον Πίτερ και την Έιμι ως τον Μάικ και τον Χόλις, αλλά και οι μιαροί και η ανθρωπότητα ολόκληρη μιας και παρακολουθούμε και την έναρξη της συνόδου που έχουμε ήδη δει να αναφέρεται. Οι πλούσιες περιγραφές, το συναίσθημα που σε αγγίζει και η δράση φυσικά είναι και εδώ παρόντα ως το αναπάντεχο τέλος.
Στα μείον του έργου είναι το υπερβατικό στοιχείο. Παρόν από την αρχή της τριλογίας το υπερβατικό στοιχείο εδώ παίρνει μια μεγαλύτερη κλίμακα και θέση μέσα σε όλο το έργο που νομίζω ότι τελικά αδικεί το σύνολο. Το δεύτερο μείον είναι το παρελθόν του Φάνινγκ, είναι πολύ εκτεταμένο και παρότι εξηγεί την μισάνθρωπη ψυχολογία του θα μπορούσε να είχε δοθεί πολύ πιο σύντομα. Υπάρχει μια τάση που τείνει να εξιλεώνει τους πάντες η οποία είναι κάπως υπερβολική, ο Φάνινγκ ας πούμε είχε πολλά για τα οποία δεν υπήρχε απολογία πέρα από το μίσος του.
Και μια παρατήρηση πάνω σε λεπτομέρειες, μετά από 15 αιώνες που έχουμε υιοθετήσει την τρέχουσα μορφή χρονολόγησης είναι απίθανο ακόμα και καταστροφή παγκοσμίου επιπέδου να την αλλάξει. Επίσης ο Κρόνιν έκανε ένα μικρό λάθος, αν έπρεπε να κρατήσει η καραντίνα χίλια χρόνια, δεδομένου ότι αυτό το υπολόγισαν από το 122 Μ.Ι. βιάστηκαν να πάνε περίπου έναν αιώνα!

Μετά από όλα αυτά βέβαια, να πούμε ότι φυσικά το βιβλίο αξίζει τον κόπο και να μην απογοητεύεται κανείς από το μέγεθός του.

Άνδρος

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είναι ένα μικρό νησάκι και μέσα στα αδέρφια του των Κυκλάδων είναι κάπως παραγκωνισμένο, η γειτονική Τήνος είναι πολύ πιο γνωστή για την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, η Μύκονος πιο κάτω και η Σαντορίνη ως τουριστικοί προορισμοί.
Είναι όμως και αυτό όμορφο, έχει μάλιστα αρκετή βλάστηση για νησί των Κυκλάδων ενώ έχει και αρκετό υψόμετρο για το μέγεθός του. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένα σχετικά έντονο ανάγλυφο και την συχνή εναλλαγή των τοπίων. Από το λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, η διαδρομή ως την πόλη της Άνδρου έχει να επιδείξει από όλα αυτά, αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις και πιο ερημικές, ορεινούς δρόμους και γραφικά χωριουδάκια.
Για έναν άνθρωπο που του αρέσει να κάνει ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολύβουα μέρη προτείνεται, επίσης προτείνεται αν γράφετε ή ζωγραφίζετε, θα βρείτε πολλά να σας εμπνεύσουν. Αν είστε καλοφαγάς επίσης δεν θα μείνετε παραπονεμένος. Και δεν είναι και μακριά, δύο ώρες με το πλοίο από τη Ραφήνα.
Κάντε ένα μικρό ταξίδι ως εκεί, δεν θα το μετανιώσετ!

Ιστολόγιο του μήνα – Απρίλιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ιστολόγιο που μόλις ανακάλυψα, την προσοχή μου τράβηξε η ονομασία του, ο βιβλιοθηκάριος. Το επισκέφθηκα από περιέργεια και ανακάλυψα πολλά κείμενα και ποιήματα. Κείμενα για το βιβλίο, παρουσιάσεις, σκέψεις και θέματα επικαιρότητας που αφορούν βιβλία και βιβλιοθήκες – ε τι βιβλιοθηκάριος θα ήταν; - αλλά και μικρές ιστορίες, παραμύθια και ποιήματα λυρικά και γλυκόπικρα.
Έχει μια μακριά πορεία στο χώρο αφού είναι ενεργός από τις αρχές του 2009 (από τα λίγα τόσο παλιά ιστολόγια που παραμένουν) και συνεχίζει την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε, η βιβλιοθήκη του είναι εδώ: http://vivliothekarios.blogspot.gr/

Θέλω Τη Γνώμη Σας

Author: Νυχτερινή Πένα /

Όσοι με διαβάζουν συστηματικά γνωρίζουν ότι το μεγάλο μου πάθος και αυτό που είναι συνυφασμένο ουσιαστικά με το είναι το γράψιμο. Η πρώτη μου σκέψη το πρωί και τελευταία το βράδυ (τρόπος του λέγειν γιατί και τη νύχτα σκέφτομαι ιδέες και τα όνειρά μου κάνουν πολλές φορές το ίδιο), γράφω δε σε κάθε διαθέσιμο χρόνο.
Παρά τα εν εξελίξει έργα μου είμαι στη σκέψη να ξεκινήσω μια ακόμα νουβέλα που θα δοκιμάσει την τύχη της και στον εκδοτικό χώρο και για το λόγο αυτό θα ήθελα να με βοηθήσετε να διαλέξω ποια να γράψω και να δοκιμάσω.
Έχουμε τις επόμενες ιδέες:

Το Χαμένο  Ακροπύργιο
Ένας πλούσιος έμπορος ονειρεύεται μια φυλακισμένη πριγκίπισσα και προσλαμβάνει τον Βίλνους Ντομέθια και τους πολεμιστές του για να τη σώσει. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η πριγκίπισσα είναι κάθε άλλο παρά αθώα και πριγκίπισσα, ελάχιστοι δε γύρισαν ποτέ από εκεί που είναι φυλακισμένη και από αυτούς που το έκαναν κανένας δεν είχε τα λογικά του. Ξόρκια και μαγικά αντικείμενα, κατάρες και μάχες και μια χορταστική περιπέτεια.

Άγνωστος Πλανήτης
Ένα διαστημόπλοιο καταφτάνει σε έναν πλανήτη και το πλήρωμά του βγαίνει από τη στάση για να ανακαλύψει ότι δεν είναι ο πλανήτης προορισμού και δεν υπήρξε προγραμματισμένη αλλαγή πορείας, κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται ενώ το σκάφος είναι καταπονημένο και δεν έχει πολύ ζωή. Θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στο νέο τους σπιτικό και να κάνουν μια νέα αρχή;

Επιχείρηση Προμηθέας
Μια μελανή οπή επηρεάζει τον ήλιο, και το μέλλον της γης γίνεται αμφίβολο. Σε λίγα χρόνια ίσως να μην είναι πια κατοικήσιμη. Μια αποστολή ξεκινάει για τον Ερμή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τοποθετώντας εκεί μια συσκευή που θα αντιμετωπίζει την ακτινοβολία της μελανής οπής. Αλλά αυτή δεν είναι εύκολη δουλειά ακόμα και για ένα επίλεκτο πλήρωμα.

Εξορία

Στο μέλλον η γη έχει ερημωθεί και έχουν μείνει μόνο διάσπαρτες κοινότητες που ζουν απομονωμένες και φοβούμενες τους αγριότοπους έξω από αυτές. Στην μικρή κοινότητα του Ντήπ Γουέλ εξαιτίας των περιορισμένων πόρων εφαρμόζεται η αρχή να μην επιτρέπεται η γέννηση ή η ανατροφή παιδιών με αναπηρία. Όταν το μωρό της νεαρής Τζέιμι διαγνώσκεται με πιθανά νοητικά προβλήματα εκείνη αρνείται να το σκοτώσει και γι’ αυτό εξορίζεται, ο αγαπημένος της και πατέρας του μωρού αλλά και μερικοί φίλοι εγκαταλείπουν την πόλη για να είναι μαζί της. Εκεί έξω μαθαίνουν πολλά για τους εαυτούς τους αλλά και το παρελθόν.

Βοηθήστε με να διαλέξω αφήνοντάς μου τη γνώμη σας σε ένα σχόλιο, και για τους ντροπαλούς δεν υπάρχει πρόβλημα, επιτρέπονται και τα ανώνυμα σχόλια.

Οι Δώδεκα Αιώνιοι

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Περάσματος του Τζάστιν Κρόνιν ξεκινάει από το σημείο σχεδόν που μας άφησε το προηγούμενο βιβλίο αλλά σύντομα μας γυρίζει ξανά στην αρχή για να δούμε πως διαλύεται ο πολιτισμένος κόσμος κάτι που δεν είδαμε ιδιαίτερα ακολουθώντας τον Γουόλγκαστ και την Έιμι στο πρώτο μέρος. Επανερχόμενοι στο παρόν των ηρώων μας ανακαλύπτουμε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα όλα τα δεδομένα και τι έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά.
Όπως και το Πέρασμα, έτσι και οι Δώδεκα Αιώνιοι είναι ένα δυνατό βιβλίο που κρατά το ενδιαφέρον και την αγωνία ενώ θέτει πολλά ερωτήματα για τον άνθρωπο και τι είναι αυτό που τον κινεί αλλά και τι τον ξεχωρίζει από τα ζώα. Ταυτόχρονα δεν παύει να είναι και ένας ύμνος στην ανθρωπιά και στην ανθρώπινη θέληση. Τέλος απαντά και σε κάποια από τα βασικά ερωτήματα που υπήρχαν από την αρχή. Προτείνεται ανεπιφύλακτα. 

Σαν Σήμερα

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σαν απόψε, ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο. Το χτύπημα ήταν τέτοιο που υπερέβη κάθε πρόβλεψη των ναυπηγών της εποχής και έτσι δεν μπορούσε να επιζήσει παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Εκείνη τη νύχτα πάνω από 1500 άνθρωποι πέθαναν, οι περισσότεροι από το κρύο και όχι από πνιγμό. Είθε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους.

Ο Ληστής

Author: Νυχτερινή Πένα /

-Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλειπες;
Η φωνή αγωνίας του Θεανθρώπου πάνω στο σταυρό είναι το αποκορύφωμα του πόνου που υποφέρει για την σωτηρία των ανθρώπων. Έχουν προηγηθεί, χτυπήματα, εμπαιγμοί και το μαστίγωμα με το φρικτό φραγγέλιο, αλλά τώρα καρφωμένος στο σταυρό και κυκλωμένος από μια θάλασσα μίσους, οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι δεν αρκέστηκαν στην καταδίκη του αλλά έχουν έρθει να τον χλευάσουν με βλάσφημες ύβρεις, ο Υιός του Θεού φτάνει στην άκρα ταπείνωση και σαν άνθρωπος κραυγάζει προς το Θεό Πατέρα.
Ο ουρανός σκοτεινιάζει, ο ήλιος χάνεται και σκοτάδι τυλίγει όλη τη γη. Η ίδια η γη δονείται σαν να μην αντέχει το γενόμενο. Το καταπέτασμα του ναού σχίζεται στα δύο, ο Θεός εγκαταλείπει πλέον τον περιούσιο αλλά και αγνώμονα λαό του Ισραήλ, και οι τάφοι ανοίγουν.
Και μέσα σε όλα αυτά τα συμβαίνοντα ένας άνθρωπος κοιτάζει με ελπίδα τον Κύριο. Δεν είναι ένας από τους αποστόλους, δεν τον έχει ακολουθήσει, δεν είναι καν ένας ευσεβής Ιουδαίος. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα, έχει πάρει μέρος σε κάποια στάση εναντίον της Ρωμαϊκής αρχής και έχει καταδικαστεί στον δια σταυρού θάνατον, είναι ο εκ δεξιών ληστής. Δεν λοιδορεί τον Κύριο, δεν τον προκαλεί να κατέβει από το σταυρό και να σώσει και εκείνους όπως κάνει ο άλλος ληστής. Αντίθετα επιτιμά εκείνον για το θράσος του και το μόνο που ζητά είναι:
-Κύριε, θυμήσου και εμένα όταν έρθεις εν τη βασιλεία σου.
Και ο Κύριος τον βεβαιώνει ότι θα είναι μαζί του από την ημέρα εκείνη, η πρώτη ψυχή που κερδήθηκε με την θυσία του Θεανθρώπου στο σταυρό ήταν ο ευγνώμων ληστής. 

Η Κληρονομιά Του Στόουνχετζ

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο αρχαιολόγος και έμπορος αρχαιοτήτων Ναθάνιελ Τσέης αυτοκτονεί στο γραφείο του στο αρχοντικό του στην Αγγλία. Είναι ένας υγιέστατος άνδρας και πλουσιότατος, δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει. Ο γιος του, επίσης αρχαιολόγος, Γκίντεον Τσέης πείθεται γρήγορα ότι κάτι σκοτεινό ανάγκασε τον πατέρα του να αφαιρέσει τη ζωή του. Ταυτόχρονα η Κατλήν Λοκ, κόρη του Αμερικανού αντιπροέδρου απαγάγεται. Αυτές οι δύο υποθέσεις, φαινομενικά άσχετες και ασύνδετες κρύβουν έναν αρχαίο μυστικό.
Είναι μια καλή ιστορία σε ένα κλασσικό θέμα αλλά είναι καλά σχεδιασμένη και το μυστήριο είναι έντονο ως το τέλος οπότε κρατεί την αγωνία αλλά θα έπρεπε να είναι 100 σελίδες πιο μικρό, σε πολλά σημεία σέρνεται και πάει πολύ αργά.