7ος Ουρανός

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο γιος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για απαγωγή, φόνο ή κάτι άλλο. Η υπαστυνόμος Λίνζι Μπόξερ αναλαμβάνει να βρει την άκρη όταν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα τον αναφέρει να έχει επισκεφθεί μια νεαρή πόρνη την νύχτα που εξαφανίστηκε.
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση που την απασχολεί, στο Σαν Φραντζίσκο κυκλοφορεί ένα δίδυμο δολοφόνων που δένει τα θύματά του και μετά τα αφήνει να γίνουν παρανάλωμα του πυρός μέσα στα σπίτια τους αφήνοντας πίσω ένα βιβλίο με ένα ρητό στα λατινικά στην πρώτη σελίδα. Είναι σαδιστές και πολύ προσεκτικοί για να μην αφήσουν ίχνη. Υπάρχει λύση στις δύο υποθέσεις με τα ελάχιστα στοιχεία; Πως θα επηρεάσει η μία την άλλη;
Μια καλή αστυνομική ιστορία από τον Πάτερσον που κρατάει το ενδιαφέρον και ρέει γρήγορα. Ό,τι πρέπει για τους φίλους του είδους.

Στοίχημα Με Το Νόμο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Μπορεί κάποιος να κλέψει 25000 δολάρια μπροστά σε τρεις ανθρώπους και να μην το αντιληφθεί κανένας; Και αν ναι, τι τα έκανε; Η αστυνομία προβληματίζεται, ο Ρότνει Άλκοτ ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και όλοι αναρωτιούνται τι έγιναν τα χρήματα.
Από την πλευρά του ο Λέστερ Λέηθ έχει μια πολλή καλή ιδέα για το τι πραγματικά έχει γίνει, και μιας κι ποτέ δε λέει όχι σε ένα αστυνομικό μυστήριο αναλαμβάνει να βγάλει άκρη.
Μια ωραία αστυνομική ιστορία από τον Ερλ Στάνλεϋ Γκάρντνερ με ζωντανή την ατμόσφαιρα της προπολεμικής Αμερικής. Ρέει γρήγορα και το μικρό της μέγεθος την κάνει ιδανική για παρέα για κάποια αναμονή ή ένα μικρό ταξίδι.

Κυνηγός Σκιών

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το βασίλειο της Βαλιόστρ διάγει μια ειρηνική περίοδο, είναι μια ανήσυχη ειρήνη ωστόσο. Πέρα από τα σύνορα στην ερημιά ο Ακατονόμαστος ένας μάγος με φοβερές δυνάμεις και εχθρός του βασιλείου αρχίζει να αφυπνίζεται. Στην πρωτεύουσα της Βαλιόστρ Αβέντουμ, ένας κλέφτης, ο Χάρολντ, αναλαμβάνει μια δουλειά που τον μπλέκει πολύ άσχημα. Τώρα είναι υποχρεωμένος να πάρει μέρος σε μια αποστολή που είναι η μόνη ελπίδα κατά του Ακατανόμαστου αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και σαν να μην φτάνει αυτό φαίνεται να υπάρχει και τρίτη πλευρά στην ιστορία αποφασισμένη να φτάσει στην επίτευξη των στόχων της πρώτη χωρίς να νοιάζεται ποιους ή πόσους θα σκοτώσει στη διάβα της.
Πρώτη φορά διάβασα ένα βιβλίο φαντασίας από μη αγγλόφωνο συγγραφέα και ο Αλεξέι Πεχόφ με δικαίωσε. Η ιστορία κυλάει και δεν κουράζει, η γλώσσα μερικές φορές είναι κάπως αλλά ταιριάζει στον αφηγητή και πρωταγωνιστή που είναι κλέφτης. Έχει όλα τα καλούδια των βιβλίων φαντασίας, διάφορες φυλές, μαγικά αντικείμενα και όπλα. Λίγα πράγματα είναι περιττά και θα μπορούσαν να λείπουν όπως το όραμα του Χάρολντ για τη μάχη της ερημιάς του Χόργκαν (όχι ότι δεν ήταν ωραίο κομμάτι ή ότι δεν έδενε με το σύνολο αλλά δεν ήταν τόσο απαραίτητο όσο τα άλλα δύο που είχαν προηγηθεί).
Σε γενικές γραμμές ένα βιβλίο για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους οι φίλοι του είδους.

Ιστολόγιο του μήνα – Μάιος 2017

Author: Νυχτερινή Πένα /

Οι περισσότεροι συγγραφείς, για να μην πω σχεδόν όλοι, κατασκευάζουν έναν κόσμο μέσα στον οποίο δημιουργούν τις ιστορίες τους. Λίγοι θα φτιάξουν και έναν δεύτερο, ο υποφαινόμενος είναι ένα παράδειγμα που μετά την Έρεμορ υλοποίησε και την Εσπέρια όταν εμπνεύστηκε μια ιστορία που δεν ταίριαζε στην Έρεμορ. Ωστόσο ανακάλυψα και έναν συνάδερφο στην τέχνη που προχώρησε στο επόμενο βήμα δημιουργώντας πολλά παράλληλα σύμπαντα στα οποία εξελλίσονται οι ιστορίες του. Και βρήκε ένα όνομα για το πλέγμα αυτό των παράλληλων κόσμων. Καλώς ήρθατε στην Κοσμοσύρια.
Ας αρχίσουμε από το όνομα. Όπως λέει και ο ίδιος στο εναρκτήριό του κομμάτι στο ιστολόγιο η ονομασία για το πολυσύμπαν αλλά και το ιστολόγιο προήλθε από την συρραφή των λέξεων κόσμος, σειρά και ροή. Στην Κοσμοσύρια λοιπόν θα βρείτε πολλές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, άλλες ουτοπικές. άλλες δυστοπικές, κάποιες με μια δόση ρομαντισμού.
Από τότε που άρχισε το ιστολόγιό του πριν από έξι χρόνια έχει κάνει πολύ δρόμο, όχι μόνο έχει γράψει και δημοσιεύσει πολλές ιστορίες αλλά έχει εκδώσει και δύο βιβλία, του εύχομαι πολλά περισσότερα.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε σε κόσμους μακρινούς ορίστε η διεύθυνση για να ξεκινήσετε: http://kosmosyria.blogspot.gr/

Εάλω Η Πόλις

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ήταν ένα πρωί σκοτεινιασμένο όχι μόνο από τα σύννεφα που κάλυπταν τον ουρανό αλλά και από τον καπνό που σηκωνόταν από τόσες εστίες φωτιάς. Φωτιές στο στρατόπεδο των πολιορκητών, φωτιές που είχαν βάλει τα φλεγόμενα βλήματά τους στα τείχη και την πόλη. Η πόλη των πόλεων, η άλλοτε Βασιλεύουσα, ζούσε τις τελευταίες της στιγμές. Οι υπερασπιστές της πολεμούσαν με γενναιότητα τα στίφη των, φανατισμένων από τους αρχηγούς τους και μεθυσμένους από το χασίς, Τούρκων. Αλλά ο αγώνας είναι άνισος κάθε ένας υπερασπιστής της πόλης – της τόσο σημαντικής ώστε να μη χρειάζεται το όνομα αλλά να είναι μόνο η Πόλις – που χάνεται δεν έχει αντικαταστάτη, κάθε Τούρκος που πέφτει αντικαθίσταται από ολόκληρη ομάδα.
Ανάμεσα στους μαχητές των τειχών στην πύλη του Αγίου Ρωμανού βρίσκεται και ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιόχρονης αυτοκρατορίας. Δεν ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους στρατιώτες, πολεμάει όπως εκείνοι στην πρώτη γραμμή, ματώνει όπως εκείνοι. Το μόνο που δείχνει ποιος είναι, είναι τα υποδήματά του με τον δικέφαλο αετό. Πολεμάει με τη ρομφαία γυμνή για την πόλη την οποία αρνήθηκε να παραδώσει, αυτή που είναι το σπίτι του τα τελευταία χρόνια, αυτή για της οποία την ύστατη δοξασμένη στιγμή θα πεθάνει.
Οι Τούρκοι μπαίνουν στην πόλη, προδοσία ή αμέλεια των εξαντλημένων από τη συνεχή εντατική προσπάθεια μαχητών λίγη σημασία έχει, δεν είναι μόνο η Κερκόπορτα, έχουν ανέβει και από αλλού στο τείχος. Οι μαχητές δεν παραδίδονται, πέφτουν μαχόμενοι στην ανέλπιδα μάχη τους εναντίον του αλλόθρησκου και βάρβαρου εχθρού που θα μεταβάλλει την πόλη σε σκιά του άλλοτε ένδοξου εαυτού της. Η θρηνητική κραυγή που θα αντηχεί στους αιώνες ακούγεται:
Εάλω η Πόλις!
Έπεσε η πόλη, ο εχθρός είναι μέσα! Φτάνει και στον αυτοκράτορα που βλέπει να τον ζώνουν οι εχθροί ενώ οι δικοί του άνθρωποι όλο και λιγοστεύουν. Και εκείνος όπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες και τόσοι άλλοι στην διάβα της ιστορίας έρχεται να προσθέσει μια τελευταία φράση που θα μείνει αθάνατη:
Δεν υπάρχει κανένας Χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;
Θα πέσει μαχόμενος, κανείς δε θα μάθει ποτέ το πώς ακριβώς. Γύρω του θα πέσουν οι τελευταίοι υπερασπιστές, κάποιοι θα τον καλύψουν με το σώμα τους και θα το προστατέψουν από τη λαίλαπα της μάχης ώστε να βρεθεί απείραχτο. Ο Μωάμεθ θα διατάξει να το θάψουν με τιμή και από εκείνη τη στιγμή ο αυτοκράτορας περνάει από την ιστορία στο θρύλο. Περιμένει την ώρα που θα τον καλέσει πάλι ο άγγελος να ανοίξει την χρυσή πύλη και να ελευθερώσει την Πόλη, την πόλη του.

Στα Όνειρα Μου

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το ζεστό βλέμμα σου
γλυκαίνει την καρδιά μου,
η μελωδία της φωνής σου
οδηγεί τα βήματά μου,
το όνομά σου ψιθυρίζω
στις παρυφές του ύπνου όταν βαδίζω
και μ’ ακολουθείς στα όνειρά μου
εσύ που είσαι η βασίλισσα της καρδιάς μου.

Ο Ευαγγελιστής

Author: Νυχτερινή Πένα /

Μια διάρρηξη στην βασιλική του Αγίου Μάρκου αναστατώνει όχι μόνο τη Βενετία αλλά και ολόκληρη την Ιταλία. Τι ζητούσαν οι διαρρήκτες αν όχι την πολύτιμη σύνθεση με χρυσό και διαμάντια που κοσμεί την Αγία Τράπεζα; Τι ήθελαν από τον τάφο του ευαγγελιστή Μάρκου και επιχείρησαν να τον ανοίξουν; Την υπόθεση καλείται να διαλευκάνει ο αστυνομικός διευθυντής Μάρκο Σφόρτσα που διαπιστώνει γρήγορα ότι όλα δεν είναι όπως δείχνουν και όσο ερευνά βλέπει την κατάσταση να περιπλέκεται.
Μια καλή αστυνομική ιστορία από τον Φερμίν Μπόκος με μυστήριο αλλά και παιχνίδια πολιτικής εξουσίας όπως και μια διεθνή συνωμοσία που κρύβεται έντεχνα πίσω από ασύνδετα φαινομενικά γεγονότα. Συστήνεται στους λάτρεις του είδους, έξτρα πόντος για το άρωμα Ελλάδας που περιέχει.

Το Ιστολόγιο του μήνα – Απρίλιος 2017

Author: Νυχτερινή Πένα /

Μια από τις πρώτες χρήσεις των ιστολογίων ήταν σαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, εξ’ ου και η αγγλική ονομασία. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ιστολόγιο που είναι ημερολόγιο. Ο λόγος για το Lady Ninas Diaries, που δεν είναι ακριβώς ημερολόγιο με την κλασσική έννοια αλλά πλησιάζει σε αυτό με τον προσωπικό του χαρακτήρα.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή, η Lady Nina, όπως μας συστήνεται η δημιουργός του, πήρε το όνομά της από το προσωνύμιό της πίσω στις εποχές των παιχνιδιών ρόλων. Το κάπως παιχνιδίστικο όνομα δεν είναι τυχαίο, αντανακλά μια διάθεση κεφάτη και ζωηρή. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 και έξι χρόνια μετά συνεχίζει να εκθέτει αυτά που την ενδιαφέρουν.
Το περιεχόμενο των κειμένων της ποικίλλει, από μουσική που της αρέσει και βιβλία που έχει διαβάσει ως συνταγές με λαχταριστά γλυκά ή σχόλια πάνω στην καθημερινή ζωή. Τίποτα δεν ξεφεύγει και όλα βρίσκουν τη θέση τους στα ημερολόγιά της. Τη Lady Nina και τα ημερολόγιά της θα τα βρείτε στο:  http://ladyninasdiaries.wordpress.com/

Ο 5ος Ιππέας

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το Δημοτικό Νοσοκομείο του Σαν Φραντζίσκο βρίσκεται κατηγορούμενο για βαριά αμέλεια στην περίθαλψη των ασθενών, μέσα σε δύο χρόνια περίπου έχουν πεθάνει τριάντα ασθενείς που δεν θα έπρεπε, δεν είχαν κάτι που να κινδυνεύει η ζωή τους. Η υπαστυνόμος Λίνζι Μπόξερ ανησυχεί για το θέμα μιας και η μητέρα μιας φίλης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ωστόσο δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή μέχρι που έρχεται μια νέα παράμετρος να προστεθεί και να την κάνει πλέον έργο της αστυνομίας, στα μάτια των νεκρών έχουν βρεθεί σαν ταφικά σύμβολα νομίσματα με το αρχαίο σύμβολο του κηρυκείου. Μήπως δεν πρόκειται για αμέλεια τελικά αλλά για κάποιον παράφρονα μανιακό δολοφόνο που έχει καταφέρει να περνάει απαρατήρητος;
Και σαν να μην φτάνει αυτό έχει να αντιμετωπίσει και ένα δίδυμο κατ’ εξακολούθησιν δολοφόνων που σκοτώνουν νεαρές κοπέλες και τις αφήνουν ντυμένες και μακιγιαρισμένες άψογα σε ακριβά αυτοκίνητα.
Μια ακόμα αστυνομική ιστορία του Πάτερσον που ρέει γρήγορα, κρατάει το ενδιαφέρον και έχει και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς – Τα Τέρατα της Οξφόρδης

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τα χρόνια πριν ο Σέρλοκ Χολμς γίνει διάσημος ντετέκτιβ. Παρότι τον γνωρίζουμε νέο στη Σπουδή Στο Άλικο, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μας λέει λίγα πράγματα για το παρελθόν του και πολύ σποραδικά. Ο Άντριου Λέιν προσπαθεί μέσα από τα βιβλία της σειράς Οι Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς να ρίξει για πρώτη φορά φως στα εφηβικά χρόνια του διάσημου ντετέκτιβ. Πώς ήταν ως έφηβος; Πού και πότε απέκτησε τις διάσημες ικανότητές του; Χρησιμοποιώντας τα λιγοστά στοιχεία που παρείχε ο Ντόιλ, κυρίως στα ύστερα έργα του, κατόρθωσε να συνθέσει με συνέπεια τον νεαρό χαρακτήρα του Σέρλοκ. Το εγχείρημά του μάλιστα είχε την τύχη να εγκριθεί από την Conan Doyle Estate Ltd, καθώς και των εν ζωή συγγενών του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.
Ο ίδιος ο Λέιν είπε για το έργο του:
Ήθελα από καιρό να γράψω ένα δικό µου βιβλίο µε πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολµς, αλλά δε µου είχε περάσει ποτέ η ιδέα να γράψω για τα νεανικά του χρόνια. Πάντοτε θεωρούσα ότι θα έγραφα – όπως όλοι οι άλλοι – ένα βιβλίο µε τον ίδιο ως ενήλικα. Ο ατζέντης µου, ο Ρόµπερτ Κίρµπι, που εκπροσωπεί επίσης τους κληρονόµους του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τους είχε επιστήσει την προσοχή σε δύο πράγματα – πρώτον, ότι είχαν υπό τον έλεγχό τους έναν από τους γνωστότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες όλων των εποχών και, δεύτερον, ότι η αγορά βιβλίων για το νεανικό κοινό είχε ανάγκη από καλογραµµένα βιβλία µε δυνατούς χαρακτήρες. Αφού είχαν συμφωνήσει ότι µια σειρά βιβλίων για τα νεανικά χρόνια του Σέρλοκ Χολµς ήταν µια καλή ιδέα, µου τηλεφώνησε και µε ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να το αναλάβω. ∆ε χρειάστηκε να ρωτήσει δεύτερη φορά.
Στα Τέρατα της Οξφόρδης ο νεαρός Σέρλοκ πηγαίνει στην μεγάλη πανεπιστημιούπολη για σπουδές. Εκεί ακούει για περίεργες κλοπές στο τοπικό νεκροτομείο αλλά και για την περίεργη περίπτωση ενός ηλικιωμένου κυρίου που επιμένει ότι το σπίτι του μετακινείται πηγαίνοντας κοντά και μετά απομακρυνόμενο από ένα δάσος. Τίποτα δεν έλκει τον Σέρλοκ περισσότερο από ένα μυστήριο, ή δύο στην περίπτωσή μας. Έτσι αναλαμβάνει να τα λύσει. Σχετίζονται μεταξύ τους ή όχι; Και είναι δυνατόν ένα σπίτι να μετακινείται;
Μια καλή αστυνομική περιπέτεια που κυλάει γρήγορα και μας δίνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, μια εικόνα του διασημότερου ντετέκτιβ στον κόσμο ενώ ετοιμάζεται να γίνει αυτός που ξέρουμε.