Άνδρος

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είναι ένα μικρό νησάκι και μέσα στα αδέρφια του των Κυκλάδων είναι κάπως παραγκωνισμένο, η γειτονική Τήνος είναι πολύ πιο γνωστή για την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, η Μύκονος πιο κάτω και η Σαντορίνη ως τουριστικοί προορισμοί.
Είναι όμως και αυτό όμορφο, έχει μάλιστα αρκετή βλάστηση για νησί των Κυκλάδων ενώ έχει και αρκετό υψόμετρο για το μέγεθός του. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένα σχετικά έντονο ανάγλυφο και την συχνή εναλλαγή των τοπίων. Από το λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, η διαδρομή ως την πόλη της Άνδρου έχει να επιδείξει από όλα αυτά, αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις και πιο ερημικές, ορεινούς δρόμους και γραφικά χωριουδάκια.
Για έναν άνθρωπο που του αρέσει να κάνει ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολύβουα μέρη προτείνεται, επίσης προτείνεται αν γράφετε ή ζωγραφίζετε, θα βρείτε πολλά να σας εμπνεύσουν. Αν είστε καλοφαγάς επίσης δεν θα μείνετε παραπονεμένος. Και δεν είναι και μακριά, δύο ώρες με το πλοίο από τη Ραφήνα.
Κάντε ένα μικρό ταξίδι ως εκεί, δεν θα το μετανιώσετ!

Ιστολόγιο του μήνα – Απρίλιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ιστολόγιο που μόλις ανακάλυψα, την προσοχή μου τράβηξε η ονομασία του, ο βιβλιοθηκάριος. Το επισκέφθηκα από περιέργεια και ανακάλυψα πολλά κείμενα και ποιήματα. Κείμενα για το βιβλίο, παρουσιάσεις, σκέψεις και θέματα επικαιρότητας που αφορούν βιβλία και βιβλιοθήκες – ε τι βιβλιοθηκάριος θα ήταν; - αλλά και μικρές ιστορίες, παραμύθια και ποιήματα λυρικά και γλυκόπικρα.
Έχει μια μακριά πορεία στο χώρο αφού είναι ενεργός από τις αρχές του 2009 (από τα λίγα τόσο παλιά ιστολόγια που παραμένουν) και συνεχίζει την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε, η βιβλιοθήκη του είναι εδώ: http://vivliothekarios.blogspot.gr/

Θέλω Τη Γνώμη Σας

Author: Νυχτερινή Πένα /

Όσοι με διαβάζουν συστηματικά γνωρίζουν ότι το μεγάλο μου πάθος και αυτό που είναι συνυφασμένο ουσιαστικά με το είναι το γράψιμο. Η πρώτη μου σκέψη το πρωί και τελευταία το βράδυ (τρόπος του λέγειν γιατί και τη νύχτα σκέφτομαι ιδέες και τα όνειρά μου κάνουν πολλές φορές το ίδιο), γράφω δε σε κάθε διαθέσιμο χρόνο.
Παρά τα εν εξελίξει έργα μου είμαι στη σκέψη να ξεκινήσω μια ακόμα νουβέλα που θα δοκιμάσει την τύχη της και στον εκδοτικό χώρο και για το λόγο αυτό θα ήθελα να με βοηθήσετε να διαλέξω ποια να γράψω και να δοκιμάσω.
Έχουμε τις επόμενες ιδέες:

Το Χαμένο  Ακροπύργιο
Ένας πλούσιος έμπορος ονειρεύεται μια φυλακισμένη πριγκίπισσα και προσλαμβάνει τον Βίλνους Ντομέθια και τους πολεμιστές του για να τη σώσει. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η πριγκίπισσα είναι κάθε άλλο παρά αθώα και πριγκίπισσα, ελάχιστοι δε γύρισαν ποτέ από εκεί που είναι φυλακισμένη και από αυτούς που το έκαναν κανένας δεν είχε τα λογικά του. Ξόρκια και μαγικά αντικείμενα, κατάρες και μάχες και μια χορταστική περιπέτεια.

Άγνωστος Πλανήτης
Ένα διαστημόπλοιο καταφτάνει σε έναν πλανήτη και το πλήρωμά του βγαίνει από τη στάση για να ανακαλύψει ότι δεν είναι ο πλανήτης προορισμού και δεν υπήρξε προγραμματισμένη αλλαγή πορείας, κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται ενώ το σκάφος είναι καταπονημένο και δεν έχει πολύ ζωή. Θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στο νέο τους σπιτικό και να κάνουν μια νέα αρχή;

Επιχείρηση Προμηθέας
Μια μελανή οπή επηρεάζει τον ήλιο, και το μέλλον της γης γίνεται αμφίβολο. Σε λίγα χρόνια ίσως να μην είναι πια κατοικήσιμη. Μια αποστολή ξεκινάει για τον Ερμή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τοποθετώντας εκεί μια συσκευή που θα αντιμετωπίζει την ακτινοβολία της μελανής οπής. Αλλά αυτή δεν είναι εύκολη δουλειά ακόμα και για ένα επίλεκτο πλήρωμα.

Εξορία

Στο μέλλον η γη έχει ερημωθεί και έχουν μείνει μόνο διάσπαρτες κοινότητες που ζουν απομονωμένες και φοβούμενες τους αγριότοπους έξω από αυτές. Στην μικρή κοινότητα του Ντήπ Γουέλ εξαιτίας των περιορισμένων πόρων εφαρμόζεται η αρχή να μην επιτρέπεται η γέννηση ή η ανατροφή παιδιών με αναπηρία. Όταν το μωρό της νεαρής Τζέιμι διαγνώσκεται με πιθανά νοητικά προβλήματα εκείνη αρνείται να το σκοτώσει και γι’ αυτό εξορίζεται, ο αγαπημένος της και πατέρας του μωρού αλλά και μερικοί φίλοι εγκαταλείπουν την πόλη για να είναι μαζί της. Εκεί έξω μαθαίνουν πολλά για τους εαυτούς τους αλλά και το παρελθόν.

Βοηθήστε με να διαλέξω αφήνοντάς μου τη γνώμη σας σε ένα σχόλιο, και για τους ντροπαλούς δεν υπάρχει πρόβλημα, επιτρέπονται και τα ανώνυμα σχόλια.

Οι Δώδεκα Αιώνιοι

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Περάσματος του Τζάστιν Κρόνιν ξεκινάει από το σημείο σχεδόν που μας άφησε το προηγούμενο βιβλίο αλλά σύντομα μας γυρίζει ξανά στην αρχή για να δούμε πως διαλύεται ο πολιτισμένος κόσμος κάτι που δεν είδαμε ιδιαίτερα ακολουθώντας τον Γουόλγκαστ και την Έιμι στο πρώτο μέρος. Επανερχόμενοι στο παρόν των ηρώων μας ανακαλύπτουμε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα όλα τα δεδομένα και τι έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά.
Όπως και το Πέρασμα, έτσι και οι Δώδεκα Αιώνιοι είναι ένα δυνατό βιβλίο που κρατά το ενδιαφέρον και την αγωνία ενώ θέτει πολλά ερωτήματα για τον άνθρωπο και τι είναι αυτό που τον κινεί αλλά και τι τον ξεχωρίζει από τα ζώα. Ταυτόχρονα δεν παύει να είναι και ένας ύμνος στην ανθρωπιά και στην ανθρώπινη θέληση. Τέλος απαντά και σε κάποια από τα βασικά ερωτήματα που υπήρχαν από την αρχή. Προτείνεται ανεπιφύλακτα. 

Σαν Σήμερα

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σαν απόψε, ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο. Το χτύπημα ήταν τέτοιο που υπερέβη κάθε πρόβλεψη των ναυπηγών της εποχής και έτσι δεν μπορούσε να επιζήσει παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Εκείνη τη νύχτα πάνω από 1500 άνθρωποι πέθαναν, οι περισσότεροι από το κρύο και όχι από πνιγμό. Είθε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους.

Ο Ληστής

Author: Νυχτερινή Πένα /

-Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλειπες;
Η φωνή αγωνίας του Θεανθρώπου πάνω στο σταυρό είναι το αποκορύφωμα του πόνου που υποφέρει για την σωτηρία των ανθρώπων. Έχουν προηγηθεί, χτυπήματα, εμπαιγμοί και το μαστίγωμα με το φρικτό φραγγέλιο, αλλά τώρα καρφωμένος στο σταυρό και κυκλωμένος από μια θάλασσα μίσους, οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι δεν αρκέστηκαν στην καταδίκη του αλλά έχουν έρθει να τον χλευάσουν με βλάσφημες ύβρεις, ο Υιός του Θεού φτάνει στην άκρα ταπείνωση και σαν άνθρωπος κραυγάζει προς το Θεό Πατέρα.
Ο ουρανός σκοτεινιάζει, ο ήλιος χάνεται και σκοτάδι τυλίγει όλη τη γη. Η ίδια η γη δονείται σαν να μην αντέχει το γενόμενο. Το καταπέτασμα του ναού σχίζεται στα δύο, ο Θεός εγκαταλείπει πλέον τον περιούσιο αλλά και αγνώμονα λαό του Ισραήλ, και οι τάφοι ανοίγουν.
Και μέσα σε όλα αυτά τα συμβαίνοντα ένας άνθρωπος κοιτάζει με ελπίδα τον Κύριο. Δεν είναι ένας από τους αποστόλους, δεν τον έχει ακολουθήσει, δεν είναι καν ένας ευσεβής Ιουδαίος. Είναι ένας άνθρωπος που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα, έχει πάρει μέρος σε κάποια στάση εναντίον της Ρωμαϊκής αρχής και έχει καταδικαστεί στον δια σταυρού θάνατον, είναι ο εκ δεξιών ληστής. Δεν λοιδορεί τον Κύριο, δεν τον προκαλεί να κατέβει από το σταυρό και να σώσει και εκείνους όπως κάνει ο άλλος ληστής. Αντίθετα επιτιμά εκείνον για το θράσος του και το μόνο που ζητά είναι:
-Κύριε, θυμήσου και εμένα όταν έρθεις εν τη βασιλεία σου.
Και ο Κύριος τον βεβαιώνει ότι θα είναι μαζί του από την ημέρα εκείνη, η πρώτη ψυχή που κερδήθηκε με την θυσία του Θεανθρώπου στο σταυρό ήταν ο ευγνώμων ληστής. 

Η Κληρονομιά Του Στόουνχετζ

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο αρχαιολόγος και έμπορος αρχαιοτήτων Ναθάνιελ Τσέης αυτοκτονεί στο γραφείο του στο αρχοντικό του στην Αγγλία. Είναι ένας υγιέστατος άνδρας και πλουσιότατος, δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει. Ο γιος του, επίσης αρχαιολόγος, Γκίντεον Τσέης πείθεται γρήγορα ότι κάτι σκοτεινό ανάγκασε τον πατέρα του να αφαιρέσει τη ζωή του. Ταυτόχρονα η Κατλήν Λοκ, κόρη του Αμερικανού αντιπροέδρου απαγάγεται. Αυτές οι δύο υποθέσεις, φαινομενικά άσχετες και ασύνδετες κρύβουν έναν αρχαίο μυστικό.
Είναι μια καλή ιστορία σε ένα κλασσικό θέμα αλλά είναι καλά σχεδιασμένη και το μυστήριο είναι έντονο ως το τέλος οπότε κρατεί την αγωνία αλλά θα έπρεπε να είναι 100 σελίδες πιο μικρό, σε πολλά σημεία σέρνεται και πάει πολύ αργά.

Ιστολόγιο του μήνα – Μάρτιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σας αρέσουν τα βιβλία; Φυσικά σε ποιον δεν αρέσουν θα μου πείτε. Δυστυχώς έχει και τέτοιους ανθρώπους. Αυτούς που αποχαυνώνονται καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ας πούμε. Για εσάς που σας αρέσει το διάβασμα έχω ένα ιστολόγιο ό,τι πρέπει.
Ακόμα και το όνομά του είναι ταιριαστό, αναγνώστρια. Στις σελίδες και τις αναρτήσεις του περιλαμβάνει βιβλιοκριτικές, βιβλία που έχει διαβάσει και έχει προσωπική γνώμη πάνω σε αυτά παρουσιάζονται με αμεσότητα και κατατοπίζοντάς σε με τι έχεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση. Αν θέλετε γνώμη για κάποιο βιβλίο δεν έχετε παρά να την επισκεφθείτε εδώ: http://anagnostria.blogspot.gr/

Έλληνες Είμαστε Τόσο Δειλοί;

Author: Νυχτερινή Πένα /

Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους δεν ήταν ποτέ καλές, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στα σύνορα της τότε Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πριν από μια χιλιετία ήταν ένας εχθρός αμείλικτος, φονικός και καταστροφικός. Στις καλύτερες εποχές η κατάσταση ήταν αυτή μιας κρίσης σε ύφεση, μια ένοπλη ειρήνη. Στις χειρότερες ηχούσαν τα τύμπανα του πολέμου. Τα τελευταία σαράντα χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο εξαιτίας της προσπάθειας της Τουρκίας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική της δυσπραγία τον περισσότερο καιρό η κατάσταση ήταν σε ύφεση χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και πολλές φορές και τα επεισόδια.
Με την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην, η Ευρωπαϊκή προοπτική πήγε στον κάλαθο των αχρήστων και η χώρα εξοπλίστηκε βαρύτατα. Ο Τούρκος ηγέτης δεν έπαψε να προκαλεί και να απειλεί. Δεν παύει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί η δύση δεν τον αφήνει να κάνει μια γενοκτονία των Κούρδων και γιατί η χώρα μας δεν του παραδίδει τους αξιωματικούς που ζητήσανε άσυλο, γιατί δεν αφήνεται με μια κουβέντα να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή σαν σουλτάνος του παλιού καιρού.
Και με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - άσχετο αν έπεσαν θύματα ενέδρας ή από λάθος όντως μπήκαν στην Τουρκία – ξεσπαθώνει και τι λέει; Σας κάναμε παστά ψάρια στον Σαγγάριο και μετά πέσατε στη θάλασσα για να γλιτώσετε! Ακόμα και αν έχει το δικαίωμα να κομπάσει για την στρατιωτική τους νίκη στη Μικρασιατική Εκστρατεία είναι ανήθικο και βάρβαρο να μιλάει έτσι ανάλαφρα και υποτιμητικά για την σφαγή αμάχων. Πάνω από 1.500.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και πάνω από 600.000 βρήκαν το θάνατο από τις σφαγές των Τούρκων.
Ποια ήταν η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης; Με μια πολύ πιο μικρή προσβολή η Αίγυπτος απέλασε τον Τούρκο πρεσβευτή σαν ανεπιθύμητο, εδώ δεν είχαμε ούτε μια επίσημη δήλωση. Καμία απάντηση κανένας να βγει να πει στον κύριο Ερντογάν ότι κατ’ αρχάς στην μάχη του Σαγγάριου οι Τούρκοι έχασαν και αν ακόμα νίκησαν τελικά να του θυμίσει ότι αυτός ο καταπονημένος στρατός που νικήθηκε επί δέκα και χρόνια σε δύο Βαλκανικούς πολέμους, στον Πρώτο Παγκόσμιο και στην Μικρασιατική Εκστρατεία είχε πολεμήσει με γενναιότητα και ηρωισμό και δεν είχε ηττηθεί ποτέ.
Κανένας δεν θέλει τον πόλεμο, είναι απόλυτα λογικό, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη εις βάρος της εθνικής μας ακεραιότητας ή της ίδιας της εθνικής μας ύπαρξης. Πρέπει να δείξει η ηγεσία και ο λαός αυτής της χώρας ότι ναι αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε, αν χρειαστεί ξέρουμε να κάνουμε και αυτό που είναι δύσκολο και επίπονο.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μάθει να δείχνει πυγμή όσο υποχωρεί ο νεοοθωμανός σουλτάνος θα αποθρασύνεται. Και δεν λέω να κηρύξουμε τον πόλεμο, οικονομικές κυρώσεις, κλείσιμο των συνόρων και μποϊκοτάζ είναι όπλα έννομα και μέσα στα δικαιώματά μας, ας τα χρησιμοποιήσουμε. Ας δείξουμε στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ότι οι αποφάσεις του Ερντογάν έχουν κόστος και στην τελική ότι αν χρειαστεί θα κάνουμε το καθήκον μας και με τα όπλα όπως έκαναν οι ήρωες που σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε.

Ημερολόγιο Συγγραφέα 2

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το μόνο πράγμα που διακόπτει την ησυχία είναι η μουσική μου, ο ήχος που κάνουν τα δάκτυλά μου καθώς πληκτρολογώ και ο πιο ανεπαίσθητος ήχος που ακούγεται όταν γράφω σε χαρτί. Καθώς γράφω τα έργα μου και σχεδιάζω τα επόμενα, κυρίως το νέο φαντασίας που λέγαμε, είμαι απόλυτα απομονωμένος από τον κόσμο της καθημερινότητας, τριγυρισμένος από βιβλία και σημειώσεις με σκέψεις μόνο συγγραφικές.
Αυτό για εμένα είναι ο Παράδεισος. Είναι απλά τελειότητα. Δεν χρειάζεται να με απασχολούν άχρηστες και περιττές σκέψεις της καθημερινότητας ή ανούσιες κοινωνικές υποχρεώσεις και οι συνήθεις ανούσιοι άνθρωποι που εντρυφούν σε αυτές. Μπορώ να έχω το μυαλό μου μόνο σε ιστορίες, πλοκές, και τους ήρωες που θα βιώσουν αυτές τις ιστορίες.

Καμία άλλη δραστηριότητα ή ασχολία δε μου έχει προσφέρει την πνευματική διέγερση, την αληθινή αυτή έκσταση, που προσφέρει το γράψιμο. Ούτε καν το έχει πλησιάσει. Αυτή η μοναδική αίσθηση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ξεκινάς μια νέα δημιουργία, ένα νέο έργο. Είναι μεθυστική, εθιστική και απερίγραπτη, για να την καταλάβεις πρέπει απλά να την έχεις βιώσει. Το εύχομαι σε όλους.