Το Φιλί

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κρυμμένοι από τα βλέμματα
στου σούρουπου τη σκοτεινιά,
ένα εγόριμ ένα κορίτσι,
έχουν σημασία τα ονόματα;

Στα μάτια την κοιτάζει
που λένε τόσα χωρίς να μιλούν,
το χέρι του στα δικά της κρατεί
όπως μόνο οι ερωτευμένοι μπορούν,

Τα χείλη της ανάλαφρα
σαν σύννεφο ή σαν ατμός,
ένα φιλί πολύτιμο
χαρίζουν ενώ χάνεται το φως.

Μακάρι να' ταν δυνατό
να μείνω, ψιθυρίζει
φεύγει το κορίτσι ύστερα
και πίσω δε γυρίζει.

Δεν θα την ξαναδεί ποτέ,
δεν θα την ξαναβεί
μα το μοναδικό φιλί
ποτέ δεν θα ξεχαστεί.

Η Ομολογία

Author: Νυχτερινή Πένα /

Στο Σλόουν του Τέξας ο νεαρός Ντόντι Ντραμ έχει καταδικαστεί για δολοφονία και μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης είναι έτοιμος να εκτελεστεί. Μόνο που είναι αθώος. Το φόνο τον διέπραξε ο Τράβις Μπόιετ και τώρα όντας άρρωστος το ομολογεί σε έναν πάστορα σε μια κωμόπολη του Κάνσας. Μένουν 48 ώρες ως την εκτέλεση, προλαβαίνουν να φτάσουν στο Σλόουν, και αν ναι, θα μπορέσουν να πείσουν την αστυνομία, τη δικαιοσύνη αλλά και τους πολιτικούς ότι έχουν λάθος άνθρωπο καταδικάσει σε θάνατο;
Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλά όπως πάντα νομικά και δικαστικά θέματα για τα οποία είναι διάσημος ο Γκρίσαμ.

Ταξιδιώτες Στο Χρόνο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο Μπεν και η Ρέητσελ είναι δύο αδέρφια που περνούν ένα βαρετό βροχερό πρωινό στο σπίτι τους λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Βαρετό ως που μια μικρή κατολίσθηση τους αποκαλύπτει ένα μυστικό θαμμένο μέσα στον ίδιο τους τον κήπο. Υπάρχει ένα ατομικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 50 όταν ο πυρηνικός όλεθρος έμοιαζε παραπάνω από σίγουρος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί το καταφύγιο κρύβει κάτι ακόμα πιο παράξενο και απίστευτο. Δύο συνομήλικούς τους που έχουν μείνει σε κρυογονική στάση για 53 ολόκληρα χρόνια.
Μια περιπέτεια αρκετά ευφάνταστη που παίζει με τη σκέψη του πως θα φαινόταν ο κόσμος μας σε δύο εφήβους του 1956 ενώ δε λείπει η αγωνία και το μυστήριο, κυλάει γρήγορα και διαβάζεται ευχάριστα.

Ο Κήπος Των Πειραμάτων – Βιβλίο Δεύτερο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Οι περιπέτειες της Ρίνα συνεχίζονται και μαθαίνουμε περισσότερα για τον κόσμο και την κατάστασή του, βλέπουμε τις συνθήκες και μαθαίνουμε και λίγα περισσότερα για το πώς έφτασε σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο ο ρυθμός παραμένει αργός και το κείμενο κουράζει. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο περιορίζει πολύ την οπτική και τις πληροφορίες που δίνονται, όπως και τις αντιδράσεις των υπολοίπων χαρακτήρων, και κουράζει.

Ιστολόγιο του μήνα – Ιούνιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Τα βιβλία είναι η μεγάλη μου αγάπη. Περισσότερο να τα γράφω και μετά να τα διαβάζω, φυσικά. Μόλις δω λοιπόν οτιδήποτε σχετικό μου κινεί το ενδιαφέρον. Το όνομα βιβλιοθηκάριος δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και έτσι πέρασα την πόρτα του.
Βρήκα μια πληθώρα κειμένων, ιστορίες, παραμύθια, αλλά και απόψεις και σκέψεις. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε δεν έχετε παρά να πάτε στην διεύθυνσή του: http://vivliothekarios.blogspot.com

Ο Κήπος Των Πειραμάτων – Βιβλίο Πρώτο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σε έναν μελλοντικό κόσμο μόνο η Βόρεια Αμερική έχει απομείνει στον πλανήτη, μετά από πολέμους και καταστροφές η υπόλοιπη ξηρά έχει βυθιστεί κάτω από τους ωκεανούς. Στην Αμερική οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο είδη, αυτούς της πρώτης γενιάς και τους υπόλοιπους. Οι άνθρωποι της πρώτης γενιάς είναι γενετικά τροποποιημένοι, έχουν μακροζωία, τέλεια υγεία και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τα παιδιά τους. Οι άνδρες πεθαίνουν στα 23, οι γυναίκες στα 21. Η λύση που έχουν βρει είναι η απαγωγή νεαρών κοριτσιών που γίνονται νύφες για τους γιους τους με σκοπό να φέρουν στον κόσμο και να διαιωνίζεται το είδος. Μια τέτοια κοπέλα είναι και η Ρίνα, η ηρωίδα της ιστορίας μας, η οποία απαγάγεται και γίνεται νύφη ενός τέτοιου γόνου αλλά από την πρώτη στιγμή δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από την απόδραση.
Είναι μια μέτρια ιστορία επιστημονικής φαντασίας δυστυχώς. Ο δυστοπικός αυτός κόσμος είναι μονάχα το φόντο, βλέπουμε την ιστορία μιας κοπέλας που θέλει να δραπετεύσει και θα μπορούσε να είναι και σε ένα χαρέμι Άραβα Σεΐχη σήμερα, με ελάχιστες αλλαγές. Επικεντρώνεται στα συναισθήματα και τις σκέψεις της Ρίνα και ελάχιστα γνωρίζουμε από τον κόσμο. Στα μείον επίσης ο πολύ αργός ρυθμός του βιβλίου. Ελπίζω το δεύτερο βιβλίο να με αποζημιώσει.

Ιστολόγιο του μήνα – Μάιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Οι παλαιότεροι σίγουρα έχετε ακούσει την έκφραση αφοσίωσης σε ομάδα: Χ και ξερό ψωμί! Ενίοτε την χρησιμοποιούσαν και για πολιτικά κόμματα. Δεν ήταν ποτέ της αρεσκείας μου και δεν την χρησιμοποίησα ποτέ. Ως που την είδα σε συνδυασμό με κάτι που αγαπώ πολύ, τα βιβλία.

Βιβλία και ξερό ψωμί λοιπόν! Είναι ένα ιστολόγιο με πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, για όλα τα είδη και τις προτιμήσεις. Προτείνεται σε όσους διαβάζουν πολύ, θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια πηγαίνοντας στο: https://annabooklover.com/

Α όπως Αναγνώστες

Author: Νυχτερινή Πένα /

Αναγνώστες λέμε όσους διαβάζουν χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά την λέξη αλλά κυρίως αυτούς που εντρυφούν στα βιβλία. Τελευταία μας προέκυψαν και οι ηλεκτρονικοί για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.
Αναγνώστες όμως έχουν στην σημερινή σύγχρονη εποχή και τα ιστολόγια. Έτσι η Νυχτερινή Πένα έχει και αυτή αναγνώστες, 148 εγγεγραμμένους και αρκετούς ακόμη που δεν είναι στη λίστα αλλά με παρακολουθούν και σχολιάζουν επώνυμα ή ανώνυμα όταν το κάνουν. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εκεί έξω και με διαβάζετε. Είναι σπουδαίο πράγμα να γράφεις και να μοιράζεσαι με ανθρώπους που μπορεί να είναι οπουδήποτε στην χώρα ή τον κόσμο. Είναι ένα συναίσθημα που σε γεμίζει και σε κάνει να ξεπερνάς τις δυσκολίες και την πολλές φορές μαύρη καθημερινότητα το να ξέρεις ότι σε διαβάζουν, εξάλλου τι νόημα έχουν οι ιστορίες αν δεν τις μοιράζεσαι;

Η Πόλη Των Κατόπτρων

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος της τριλογίας του Κρόνιν ολοκληρώνει την ιστορία. Ο Δώδεκα και οι Πολλοί τους είναι πια νεκροί αλλά ο Μηδέν, ο Φάννινγκ, δεν είναι. Και εκείνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος γιατί σαν άνθρωπος δεν ήταν ένας κτηνώδης φονιάς αλλά ένας ιδιαίτερα ευφυής επιστήμονας. Και οι ήρωές μας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν και τα σχέδιά του μέχρι το τέλος. Μαθαίνουμε έτσι τι απογίνονται οι ήρωές μας, από τον Πίτερ και την Έιμι ως τον Μάικ και τον Χόλις, αλλά και οι μιαροί και η ανθρωπότητα ολόκληρη μιας και παρακολουθούμε και την έναρξη της συνόδου που έχουμε ήδη δει να αναφέρεται. Οι πλούσιες περιγραφές, το συναίσθημα που σε αγγίζει και η δράση φυσικά είναι και εδώ παρόντα ως το αναπάντεχο τέλος.
Στα μείον του έργου είναι το υπερβατικό στοιχείο. Παρόν από την αρχή της τριλογίας το υπερβατικό στοιχείο εδώ παίρνει μια μεγαλύτερη κλίμακα και θέση μέσα σε όλο το έργο που νομίζω ότι τελικά αδικεί το σύνολο. Το δεύτερο μείον είναι το παρελθόν του Φάνινγκ, είναι πολύ εκτεταμένο και παρότι εξηγεί την μισάνθρωπη ψυχολογία του θα μπορούσε να είχε δοθεί πολύ πιο σύντομα. Υπάρχει μια τάση που τείνει να εξιλεώνει τους πάντες η οποία είναι κάπως υπερβολική, ο Φάνινγκ ας πούμε είχε πολλά για τα οποία δεν υπήρχε απολογία πέρα από το μίσος του.
Και μια παρατήρηση πάνω σε λεπτομέρειες, μετά από 15 αιώνες που έχουμε υιοθετήσει την τρέχουσα μορφή χρονολόγησης είναι απίθανο ακόμα και καταστροφή παγκοσμίου επιπέδου να την αλλάξει. Επίσης ο Κρόνιν έκανε ένα μικρό λάθος, αν έπρεπε να κρατήσει η καραντίνα χίλια χρόνια, δεδομένου ότι αυτό το υπολόγισαν από το 122 Μ.Ι. βιάστηκαν να πάνε περίπου έναν αιώνα!

Μετά από όλα αυτά βέβαια, να πούμε ότι φυσικά το βιβλίο αξίζει τον κόπο και να μην απογοητεύεται κανείς από το μέγεθός του.

Άνδρος

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είναι ένα μικρό νησάκι και μέσα στα αδέρφια του των Κυκλάδων είναι κάπως παραγκωνισμένο, η γειτονική Τήνος είναι πολύ πιο γνωστή για την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, η Μύκονος πιο κάτω και η Σαντορίνη ως τουριστικοί προορισμοί.
Είναι όμως και αυτό όμορφο, έχει μάλιστα αρκετή βλάστηση για νησί των Κυκλάδων ενώ έχει και αρκετό υψόμετρο για το μέγεθός του. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένα σχετικά έντονο ανάγλυφο και την συχνή εναλλαγή των τοπίων. Από το λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, η διαδρομή ως την πόλη της Άνδρου έχει να επιδείξει από όλα αυτά, αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις και πιο ερημικές, ορεινούς δρόμους και γραφικά χωριουδάκια.
Για έναν άνθρωπο που του αρέσει να κάνει ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολύβουα μέρη προτείνεται, επίσης προτείνεται αν γράφετε ή ζωγραφίζετε, θα βρείτε πολλά να σας εμπνεύσουν. Αν είστε καλοφαγάς επίσης δεν θα μείνετε παραπονεμένος. Και δεν είναι και μακριά, δύο ώρες με το πλοίο από τη Ραφήνα.
Κάντε ένα μικρό ταξίδι ως εκεί, δεν θα το μετανιώσετ!