Το Πορτραίτο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο Ανδρέας Πέτροβιτς Τσάρτκοφ είναι ένας νεαρός φτωχός ζωγράφος αφοσιωμένος στην τέχνη του αλλά αδυνατώντας να κερδίσει τα προς το ζην. Ως που ένα περίεργο πορτραίτο έρχεται στα χέρια του, εικονίζει έναν Ασιάτη άνδρα αλλά είναι πολύ έντονο και μάλλον δυσάρεστο να το κοιτά κανείς, ειδικά τα μάτια. Από εκείνη τη στιγμή η τύχη του αλλάζει και γίνεται πλούσιος και διάσημος, ο αγαπημένος της υψηλής κοινωνίας και των εφημερίδων. Αλλά έρχεται η ώρα που θα πληρώσει το τίμημα όπως και όλοι όσοι είχαν πριν από αυτόν το πορτραίτο.
Στη σύγχρονη εποχή το έργο αυτό του Νικολάι Γκογκόλ θα γινόταν ένα θρίλερ. Αλλά επειδή γράφηκε πριν από διακόσια περίπου χρόνια είναι ένα ηθικοπλαστικό διήγημα αν και δε λείπουν και κάποιες σκηνές ψυχολογικού τρόμου. Πολλοί έκριναν το δεύτερο μέρος σαν περιττό αλλά πιστεύω ότι δένει αρμονικά και δίνει νόημα σε όλη την ιστορία.

2 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Ακούγεται εξαιρετικό....! Φαντάζομαι το βρίσκει κανείς σε βιβλίο ; γιατί θεωρώ ότι πρέπει απαραίτητα να το διαβάσω. Την καλησπέρα μου.

Νυχτερινή Πένα είπε...

Καλησπέρα φίλε μου. Έχει κυκλοφορήσει από την Εμπειρία Εκδοτική αν δεν με απατά η μνήμη μου και πρόσφατα το είχε κάποια εφημερίδα (σε τέτοιους δύσκολους καιρούς εκμεταλλευόμαστε κάθε πηγή που μπορεί να φέρει βιβλία σε καλή τιμή στα χέρια μας).

Δημοσίευση σχολίου