Επιχείρηση Επικίνδυνο Νησί 2

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κεφάλαιο 2

Ουάσιγκτον
Τρεις Μήνες Νωρίτερα
«Ο πρόεδρος Μπλέηκ συμπλήρωσε εννέα μήνες στο Λευκό Οίκο και κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να σκιάζει την προεδρία του, με τη βουλή και τη γερουσία στο πλευρό του είναι ελεύθερος να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Η πιο σοβαρή του έννοια είναι να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του δικαστού του ανωτάτου δικαστηρίου μετά την παραίτηση από το αξίωμα για λόγους υγείας του Τζέρεμι Φόλτον. Όπως είναι γνωστό ο δικαστής πάσχει από καλπάζοντα καρκίνο του παγκρέατος και ζήτησε από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή του.»
Τα τηλεοπτικά συνεργεία πάντα συνωστίζονταν έξω από το Λευκό Οίκο, καθώς δεν υπήρχε ποτέ μια περίοδος ησυχίας στην πολιτική ζωή της πρωτεύουσας, αλλά σήμερα υπήρχε ακόμα ένας λόγος μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Όλοι περίμεναν την απόφαση του προέδρου για την διαδοχή.
Μέσα στο Λευκό Οίκο επικρατούσε ησυχία. Δεν ήταν ημέρα επισκέψεων, ούτε και υπήρχε κάποια επίσημη εκδήλωση οπότε λίγα είχε να κάνει το προσωπικό του, προβλεπόταν μια ήρεμη μέρα. Ο πρόεδρος βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο και εργαζόταν πάνω σε μερικά από τα μέτρα που ήθελε για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Η απόφαση που οι δημοσιογράφοι περίμεναν με αδημονία δεν τον απασχολούσε, την είχε ήδη πάρει και σε λίγες ώρες θα την ανακοίνωνε.
Ένα ελαφρό χτύπημα στην πόρτα τον απέσπασε από τη δουλειά του. Άφησε πάνω στο γραφείο την πένα του και ανακάθισε.
-Περάστε, είπε.
Στο άνοιγμα της πόρτας φάνηκε ένας από τους άνδρες της ασφάλειας.
-Ένας πράκτορας από τη CIA για την καθημερινή ενημέρωση, κύριε Πρόεδρε, είπε.
Αντίθετα με τον προκάτοχό του ο πρόεδρος Μπλέηκ έπαιρνε πολύ σοβαρά αυτές τις ενημερώσεις. Έχοντας στρατιωτικό παρελθόν ο ίδιος κατανοούσε πολύ καλά την αξία των πληροφοριών που επέτρεπαν την αντιμετώπιση μιας κατάστασης πολύ πριν γίνει κρίσιμη ή δύσκολα διαχειρίσιμη.
Ο άνθρωπος της CIA μπήκε στο γραφείο κρατώντας έναν φάκελο. Ο πρόεδρος τον ήξερε και από άλλες φορές και εκτιμούσε την σαφήνεια και την λακωνικότητά του.
-Τι έχουμε σήμερα; ρώτησε με την σχεδόν καθιερωμένη ερώτηση που ξεκινούσε την ενημέρωσή του.
-Ίσως θυμόσαστε μια ενημέρωση πριν από δεκαπέντε μέρες περίπου, είπε ο πράκτορας της CIA, στην οποία αναφέραμε μια βάση της Βορείου Κορέας στο νησί Γιούρι Ντο του αρχιπελάγους Πανσόνγκ της Κίτρινης θάλασσας.
-Ναι, μια βάση πυραύλων.
-Έδρα της 55ης πυροβολαρχίας αντιαεροπορικού πυροβολικού. Την προσοχή μας τράβηξε στην εν λόγω βάση η προσέγγιση πολλών πλοίων στο νησί το οποίο δεν έχει κατοίκους άρα όλα εφοδίαζαν την βάση. Ανακαλύψαμε ότι γίνονταν έργα στη βάση. Τώρα ξέρουμε και τι είναι.
Ο πράκτορας της CIA άνοιξε το φάκελο από πράσινο σκληρό χαρτί και δεμένο με λάστιχο. Είχε την επιγραφή ΑΑΠ, το ακρωνύμιο των λέξεων Άκρως Απόρρητο και το Αμερικανικό εθνόσημο με τον αετό. Έβγαλε μερικές φωτογραφίες και τις έδειξε στον Μπλέηκ. Ήταν από δορυφόρο και ένα σημείο είχε κυκλωθεί με κόκκινο μαρκαδόρο.
-Θυρίδες εκτόξευσης πυραύλων, είπε ο πρόεδρος, κοιτώντας το σημειωμένο κομμάτι.
-Πολύ σωστά κύριε πρόεδρε. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι ανησυχητικό. Από το μέγεθός τους μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για διηπειρωτικούς πυραύλους. Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για να μπορεί να χτυπήσει ακόμα και εδώ αν χρειαστεί.
-Θες να μου πεις ότι αυτός ο παράφρονας στην Πιο Γιανγκ μπορεί να εκτοξεύσει έναν πύραυλο εναντίον της Ουάσιγκτον και θα βασιζόμαστε στο NORAD να τον σταματήσει;
-Μάλιστα κύριε πρόεδρε και δεν είναι κρυφό ότι η Βόρεια Κορέα αναζητά την ευκαιρία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο πρόεδρος έμεινε για λίγο σιωπηλός κοιτώντας τις φωτογραφίες.
-Είναι επιχειρησιακή η βάση; ρώτησε τελικά.
-Εκτιμούμε ότι χρειάζεται ακόμα τέσσερεις ή πέντε μήνες. Για σιγουριά θα έλεγα μέχρι το νέο έτος ότι θα είναι έτοιμη.
Ο Μπλέηκ σηκώθηκε από το γραφείο του και πήγε στο παράθυρο. Κοίταξε προς την πλευρά του Πότομακ, στην αντίπερα όχθη του οποίου βρισκόταν το Πεντάγωνο, η ανώτερη στρατιωτική διοίκηση των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
-Έχετε ενημερώσει το γενικό επιτελείο; ρώτησε.
-Υποβλήθηκε ένα υπόμνημα στον αρχηγό του επιτελείου μαζί με την πρόταση να καταστραφεί αυτή η βάση, κύριε πρόεδρε.
-Πολύ ωραία, είπε ο Μπλέηκ. Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο μπορείς να πηγαίνεις.
-Όχι, δεν έχουμε κάτι άλλο κύριε πρόεδρε.
Μόλις βγήκε ο πράκτορας, ο Μπλέηκ κάλεσε τον Άνταμ Μπρόντι.
-Άνταμ, ειδοποίησε τον στρατηγό Πάουερς, θέλω μια πρόταση για την καταστροφή της βάσης στην Κορέα σχετικά με την οποία έλαβαν υπόμνημα από τη CIA. Θα μεταβώ στο Πεντάγωνο το βράδυ, μετά την αναγγελία για το δικαστή που θα διοριστεί στο ανώτατο δικαστήριο.
-Μάλιστα, είπε ο Μπρόντι και βγήκε.
Ο Μπλέηκ επέστρεψε στη δουλειά του. Προς το παρόν εκείνος δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Έπρεπε να περιμένει, όσο θα το έκανε αυτό βέβαια μπορούσε να ασχοληθεί με τα άλλα θέματα που χρειάζονταν την προσοχή του.

Η νύχτα είχε σκεπάσει για τα καλά την Ουάσιγκτον όταν μια απλή μαύρη λιμουζίνα χωρίς κανένα διακριτικό και με ελάχιστη συνοδεία άφησε τον Λευκό Οίκο από τη δυτική πύλη και πήγε στο Πεντάγωνο, οι φρουροί παρουσίασαν όπλα στον επιβάτη και το αυτοκίνητο πάρκαρε στον τεράστιο υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο πρόεδρος συνοδευόμενος από δύο πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας πήρε τον ανελκυστήρα για τον τέταρτο όροφο και την αίθουσα ασφαλείας που χρησιμοποιούσαν οι αρχηγοί των επιτελείων για την εβδομαδιαία τους συνάντηση.
Βρήκε εκεί να τον περιμένουν δύο ναύαρχοι και ένας στρατηγός. Ο στρατηγός ήταν ο Τζων Πάουερς, ο αρχηγός του επιτελείου, και οι ναύαρχοι Άστον Μονκ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού, και Μαρκ Βίλνερ αρχηγός της διοίκησης ναυτικών επιχειρήσεων. Χαιρέτησαν τον πρόεδρο και κάθισαν γύρω από το μεγάλο οβάλ τραπέζι. Ένας τραπεζοκόμος έφερε καφέ και αποσύρθηκε. Μόλις έκλεισε η πόρτα ο πρόεδρος είπε:
-Πιστεύω ότι είχατε αρκετό χρόνο για την εκπόνηση κάποιου σχεδίου.
-Μάλιστα κύριε πρόεδρε, είπε ο Πάουερς.
-Σας ακούω. Τι προτείνετε να κάνουμε με την αναθεματισμένη βάση;
-Χρειάζεται ένα στρατιωτικό χτύπημα για να καταστραφεί, είπε ο στρατηγός, πρέπει να στείλουμε δυνάμεις εκεί. Και δεν μιλάμε για μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων, χρειαζόμαστε αρκετές δυνάμεις.
-Γιατί όχι μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων; ρώτησε ο πρόεδρος.
Το στρατιωτικό του παρελθόν του επέτρεπε να κατανοεί σε βάθος θέματα που αφορούσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις.
-Η βάση είναι τόσο εκτεταμένη που δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις απαραίτητες ζημιές. Επιπλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και η φρουρά της βάσης ιδιαίτερα μεγάλη, το 1/55 τάγμα μηχανοκίνητου πεζικού έχει μεταφερθεί στο Γιούρι Ντο σαν φρουρά.
-Αεροπορικό χτύπημα;
-Εκτός του ότι η βάση είναι υπόγεια, είπε ο στρατηγός, είναι και πολύ καλά προφυλαγμένη από αέρος όντας βάση πυραύλων και έδρα της 55ης αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας. Ακόμα και μια ομάδα αεροπλανοφόρου δεν θα την περνούσε την άμυνα της βάσης.
-Άρα; Ποιο είναι το σχέδιό μας;
-Μια απόβαση στο νησί, είπε ο ναύαρχος Βίλνερ.
Ο πρόεδρος τον κοίταξε εξεταστικά.
-Είναι πράξη πολέμου, είπε.
-Μόνο αν μας πιάσουν, είπε ο Βίλνερ.
Ο Μπλέηκ χαμογέλασε και ήπιε λίγο από τον γλυκό αχνιστό καφέ.
-Τι έχετε κατά νου;
-Να αποβιβάσουμε ένα τάγμα πεζοναυτών στο Γιούρι Ντο, είπε ο Βίλνερ.
Πήρε ένα τηλεχειριστήριο και ενεργοποίησε μια μεγάλη οθόνη στον τοίχο όπου εμφανίστηκε ένας μεγάλης κλίμακας χάρτης του νησιού. Η θέση της βάσης ήταν σημειωμένη στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο στρατηγός Πάουερς έδειξε μια ακτή στην νότια πλευρά του νησιού με έναν δείκτη λέιζερ και είπε στον πρόεδρο.
-Εκεί θα αποβιβάσουμε ένα τάγμα πεζοναυτών εκτός από τον ένα λόχο. Μόλις αποβιβαστούν και καταλάβουν την παραλία είμαστε σίγουροι ότι οι Βορειοκορεάτες θα στείλουν να αντιμετωπίσουν την εισβολή τις μεγαλύτερες δυνάμεις του τάγματός τους. Τότε θα επέμβει ο τρίτος λόχος και θα επιτεθεί στην βάση. Μόλις την καταστρέψει θα επιστρέψει και θα απαγκιστρωθούν και οι υπόλοιποι δικοί μας από το νησί.
-Ωραία λοιπόν, είπε ο πρόεδρος. Μπορεί να πετύχει. Ποια μονάδα θα αναλάβει την δύσκολη αυτή αποστολή;
-Μια από τις μονάδες της τρίτης μεραρχίας πεζοναυτών, πήρε το λόγο και πάλι ο Βίλνερ. Ανήκει στη διοίκηση Ειρηνικού οπότε είναι και στην αρμοδιότητά της.
-Η προσέγγιση στο νησί;
-Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, είπε ο ναύαρχος Μονκ. Χρειαζόμαστε ένα πλοίο για να προσεγγίσει το νησί χωρίς να εγείρει υποψίες. Άρα όχι πολεμικό, θέλουμε ένα εμπορικό, ένα φορτηγό. Ένα φορτηγό θα μπορεί να μεταφέρει τα απαραίτητα μέσα για την επιχείρηση και σε μεγάλα κοντέινερς, κρυμμένους κάτω από τα φορτία, τους πεζοναύτες με τον οπλισμό τους.
-Δεν θα μπορούν να μείνουν έτσι για πολύ, παρατήρησε ο Μπλέηκ.
-Όχι για πολύ, θα μεταφερθούν στο πλοίο λίγο πριν περάσει στα Βορειοκορεάτικα χωρικά ύδατα από τη βάση μας στην Οκινάουα. Είναι βάση πεζοναυτών και δεν θα κινήσουν την προσοχή. Θα κρυφτούν και θα περάσει το πλοίο στην επικράτειά του Κιμ Γιονγκ Αν όπου και σίγουρα θα ελεγχθεί το πλοίο. Μετά από λίγες ώρες θα είναι σε θέση να χτυπήσουν. Θα πιάσει και δεν θα καταπονηθούν ιδιαίτερα.
Ο πρόεδρος το σκέφθηκε για λίγο και μετά είπε:
-Και το πρόβλημα ποιο είναι;
-Ακόμα και εμπορικό πλοίο δεν θα επιτραπεί να περάσει αν είναι Αμερικάνικο ή να δοκιμάσουν να κατάσχουν το φορτίο και να αποκαλυφθεί η επιχείρηση. Θα πρέπει να είναι ξένο.
-Δεν μπορεί να το κανονίσει η CIA με κάποια εταιρία βιτρίνα; είπε ο πρόεδρος.
-Εκείνοι πρότειναν να μιλήσουμε με τους Βρετανούς, θα θέλουν επίσης να απαλλαγούν από την απειλή και έχουν τα μέσα. Χρησιμοποίησαν ένα υποτιθέμενο εμπορικό για κατασκοπεία στην Κίτρινη Θάλασσα.
-Εντάξει, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό τους. Έχουμε άλλο κώλυμα;
Οι τρεις ανώτεροι αξιωματικοί δεν είχαν άλλο θέμα και έτσι ο πρόεδρος τους άφησε με την υπόσχεση ότι θα μιλούσαν σύντομα πάλι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου