Επιχείρηση Προμηθέας 2

Author: Νυχτερινή Πένα /

2.

Το Πρόβλημα Και Η Λύση

 

1.

Χιούστον

Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον

9 Δεκεμβρίου

Ώρα 05:39

Ο Τζέημς Κάλθορπ ήταν ένας απ’ τους κορυφαίους επιστήμονες στη ΝΑSΑ παρ’ ότι είχε αφήσει από χρόνια το καθαρά επιστημονικό και ερευνητικό τμήμα της για να γίνει υπεύθυνος αποστολών. Το τμήμα αυτό ήταν υπεύθυνο για τις επανδρωμένες ή μη διαστημικές αποστολές της NASA. Ως επικεφαλής του ο Τζέημς είχε τον έλεγχο και την ευθύνη των αποστολών της. Παρά το βάρος που είχε στους ώμους του δεν θα άλλαζε το πόστο του με κανένα μιας και ήταν από τα πλέον σημαντικά. Και θεωρείτο από τους καλύτερους που είχαν περάσει από αυτή τη θέση. Ήταν αποφασιστικός άνθρωπος και ενεργητικός. Εξαιρετικής μόρφωσης και ευφυίας είχε ένα σπάνιο προσόν μα απαραίτητο για την θέση που κατείχε. Ήταν επινοητικός. Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί παρά τους υπερεξελιγμένους υπολογιστές με τις γνώσεις και τις μεθόδους που είχαν αποθηκευμένες στους σκληρούς δίσκους τους, παρουσιάζονταν δυσκολίες που μόνο η επινοητικότητά και η ανθρώπινη ευστροφία μπορούσαν να ξεπεράσουν, πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας πέρα απ’ τις προδιαμορφωμένες απαντήσεις των υπολογιστών.

Ο Τζέημς Κάλθορπ ήταν ένας άντρας ψηλός με ξανθά μαλλιά κοντοκομμένα σαν στρατιωτικού και καστανά μάτια. Είχε αδρά χαρακτηριστικά που ταίριαζαν καλύτερα σε τυχοδιώκτη παρά σε επιστήμονα. Ήταν άνθρωπος της δράσης και αυτό είχε παίξει το ρόλο του στην απόφασή του να αφήσει το τμήμα επιστημών για το τμήμα αποστολών. Πέρα από άψογος επαγγελματίας ήταν και άριστος οικογενειάρχης. Ήταν παντρεμένος τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, από τα 28 του, και είχε τέσσερα παιδιά που τα λάτρευε. Η σύντροφός του ήταν σε ένα τελείως διαφορετικό επάγγελμα. Ήταν καθηγήτρια. Ο Τζέημς Κάλθορπ είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος, είχε μια δουλειά που τον γέμιζε και τον ικανοποιούσε και μια αγαπημένη οικογένεια. Είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος όντως, όχι απλά ευτυχισμένος μα πανευτυχής.

Αυτό ως το προηγούμενο βράδυ.

Τώρα ήξερε πως ο ίδιος, η οικογένεια του και ολόκληρη η ανθρωπότητα είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής. Πολύ περιορισμένο.

Η αναφορά του δόκτορος Κασιράγκι είχε θορυβήσει την υπηρεσία αλλά πίστευαν ακόμα ότι κάποιο λάθος είχε γίνει κάπου στους υπολογισμούς ή τις παραμέτρους. Αυτό έως τη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν και άλλες αναφορές ακόμα και έξω από την επιστημονική κοινότητα ότι φαινόταν κάτι να μην πηγαίνει καλά με τον ήλιο. Με τις παρατηρήσεις του σταθμού στον πολικό κύκλο είχαν βεβαιωθεί για το τι συνέβαινε.

Ο ήλιος δεν ήταν πια ο ίδιος. Παρότι η θερμοπυρηνική του λειτουργία φαινόταν ανεπηρέαστη και ο κύκλος του υδρογόνου ανέγγιγκτος, είχε υπάρξει αλλοίωση στο φως που εξέπεμπε τόσο στο επίπεδο σωματιδιακής υφής όσο και σαν ενέργεια. Το πώς αυτό ήταν δυνατό ήταν ακόμα υπό έρευνα. Αλλά το γεγονός παρέμενε, ο ήλιος δε φώτιζε όπως πριν και δεν θέρμαινε το ίδιο, οι διαφορές ακόμα δεν ήταν αισθητές παρά σε πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα θέματα αλλά θα γίνονταν όσο η κατάσταση θα επιδεινωνόταν.

Δεν θα γινόταν μέσα σε μέρες ούτε σε μήνες, αλλά αντίθετα με τις ως τώρα αναμενόμενες εξελίξεις για το ζωτικότατο για τη γη άστρο που ήταν σε μια κλίμακα δισεκατομμυρίων ετών, πρακτικά δηλαδή σε μεγέθη που δεν απασχολούν τον άνθρωπο, τώρα όλα τα μοντέλα δεν έδιναν παραπάνω από δεκαετίες, μια κλίμακα απόλυτα συμβατή με την ανθρώπινη ζωή. Μια κλίμακα απειλητική με την τάση να αλλάξει προς το χειρότερο.

Έγειρε πίσω στην πολυθρόνα του και έφερε τα χέρια του στα κουρασμένα μάτια του.

Το γραφείο ήταν σχετικά μεγάλο. Περιλάμβανε δυο βιβλιοθήκες, το μαονένιο γραφείο του με τη δερμάτινη πολυθρόνα στην οποία καθόταν τώρα, δύο πολυθρόνες απέναντί του και ένα καναπέ. Ήταν λιτά επιπλωμένο μα απολύτως εφοδιασμένο για τη δουλειά του. Το γραφείο βρισκόταν απέναντι απ’ την πόρτα. Στα δεξιά του, αριστερά όπως έμπαινε κάποιος, ήταν οι δύο βιβλιοθήκες κατάφορτες με βιβλία που χρειαζόταν ο Τζέημς ή που ενδεχομένως να χρειαζόταν,  επιστημονικά βιβλία και τεχνικά εγχειρίδια ήταν έτοιμα προς χρήση. Αν έπρεπε να αναζητήσει κάποιο σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν θα χανόταν πολύτιμος χρόνος. Ο Τζέημς είχε πίσω του το μεγάλο παράθυρο που πρόσφερε φυσικό φωτισμό στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επέτρεπε και στον ιδιοκτήτη του να απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης με τη θέα στη θαλερή χλόη του περιποιημένου κήπου έξω.

Ένα χτύπημα στην πόρτα του γραφείο διέκοψε τον Τζέημς από τις σκέψεις του. Εκείνος κάλεσε τον επισκέπτη να μπει. Η πόρτα άνοιξε και στο άνοιγμα εμφανίστηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία του τμήματος αποστολών, ο Ρόναλντ Ντρας.

-Τι νέα έχουμε; ρώτησε ο Τζέημς.

-Η θεωρία του Κορνέλιους είναι σωστή, είπε ο νεοφερμένος, ένας άνδρας πενήντα περίπου με αρχή φαλάκρας, φαίνεται ότι η καινούρια μαύρη τρύπα επιδρά με την ακτινοβολία της στον ήλιο.

Ο Τζέημς κοίταξε έξω όπου ακόμα θα αργούσε να φανεί το φως της ημέρας, το φως που ήταν μια από τις αιτίες για τις οποίες η γη δεν ήταν ακόμα ένας ξερός βράχος που περιπλανιόταν στο διάστημα άδειος από ζωή.

Ένας από τους αστρονόμους της NASA ο Τζόνας Κορνέλιους είχε διατυπώσει μια θεωρία για την αιτία της αλλαγής στην επίδραση του ήλιου. Μια μαύρη τρύπα η οποία είχε βρεθεί κοντά στον ήλιο ήταν σε τέτοια θέση ώστε μια ακτινοβολία της που ελάχιστα ως τότε είχε παρατηρηθεί στις μελανές οπές να επιδρά πάνω του. Και τώρα η θεωρία αυτή είχε αποδειχθεί σωστή.

-Επιβεβαιώθηκε;

-Ναι, συμφωνεί και ο δόκτορας Κένινγκ.

-Μάλιστα, είπε ο Τζέημς, και η λύση παραμένει η ίδια;

-Ναι, είπε ο Ρόναλντ.

-Εντάξει Ρον, πάρε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, πρέπει να ενημερώσουμε την πρόεδρο.

-Δεν θα ήταν καλύτερα να έχουμε και το σχεδιασμό της επιχείρησης;

-Τον έχουμε, είπε ο Τζέημς, έχω μια πολύ καλή ιδέα για το ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το εγχείρημα.

 

2.

Ουάσιγκτον

Λευκός Οίκος

11 Δεκεμβρίου

Ώρα 10:10        

Ο Τζέημς έγνευσε ένα ευχαριστώ στον πεζοναύτη που του άνοιξε την πόρτα και μαζί με τον Ρόναλντ μπήκαν στην  αίθουσα όπου θα μιλούσαν στην πρόεδρο και τους συμβούλους της. Οι σύμβουλοι, πολίτες αλλά και στρατιωτικοί, ήταν καθισμένοι γύρω από ένα μακρόστενο τραπέζι, στην κορυφή του, ακριβώς απέναντί τους, καθόταν η πρόεδρος. Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν μπροστά τους έναν πλήρη φάκελο με τα δεδομένα όπως είχαν ως τώρα.

-Καλώς ήρθατε στην Ουάσιγκτον κύριε Κάλθορπ, είπε η πρόεδρος. Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

-Ευχαριστώ, απάντησε ο Τζέημς.

Ήξερε την Μαρία – Λουίζα Πήρσον προσωπικά. Ήταν μια έντιμη και ευφυής γυναίκα και ήξερε πως επρόκειτο για ακέραια πολιτικό. Τα βαθυπράσινα μάτια της ήταν καρφωμένα πάνω του και μπορούσε να διαβάσει την ανησυχία της σ’ αυτά.

-Πριν λίγο καιρό, ξεκίνησε, αρχίσαμε να παρατηρούμε μεταβολές και ανεξήγητα συμβάντα που τελικά μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο ήλιος δεν λειτουργεί πλέον όπως λειτουργούσε. Δεν θα σας κουράσω με το επιστημονικό μέρος και τις τεχνικές λεπτομέρειες. Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε ότι όπως η γη κινείται γύρω από τον ήλιο έτσι και όλο το ηλιακό μας σύστημα κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία, μια κίνηση βέβαια που δε γίνεται σε έναν χρόνο αλλά σε χιλιάδες. Κατά την διάρκεια της κίνησης αυτής ο ήλιος ήρθε κοντά σε μια μελανή οπή η ακτινοβολία της οποίας επηρεάζει την λειτουργία του. Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες οι μεταβολές στα άστρα είναι σε κλίμακες ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου, εδώ μιλάμε για μια ραγδαία κλιμάκωση που θα φέρει προβλήματα σε μερικές δεκαετίες.

-Άρα δεν είναι και τόσο επείγον, παρατήρησε ένας άνδρας καθισμένος στο πλάι του τραπεζιού.

-Με όλο το σεβασμό, είπε ο Ρόναλντ, είναι. Τα πρώτα μοντέλα προγνώσεως όταν ανακαλύψαμε το πρόβλημα έδειχναν σε βάθος αιώνων, τώρα δείχνουν ότι το πρόβλημα θα επέλθει μέχρι το τέλος του αιώνα.

-Ποιος σε ρώτησε; είπε ο άνδρας.

-Ο δόκτωρ Ντρας είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ΝASA, είπε κοφτά ο Τζέημς, πρακτικά από τους εξυπνότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Θέλετε να τον ακούσετε.

-Τα μοντέλα πρόγνωσης έχουν μια τάση σταθεροποίησης αλλά δεν ξέρουμε αν θα κρατήσει ή αν ο χρόνος που μας δίνεται θα λιγοστέψει.

-Και πως λύνεται το πρόβλημα; ρώτησε ένας αξιωματικός του στρατού. Κάνουμε μια επανεκκίνηση στον ήλιο με μια δυο πυρηνικές κεφαλές;

«Κακό που μας έχει κάνει το Χόλυγουντ, ο καθένας νομίζει ότι απλά ρίχνεις μια ατομική βόμβα και όλα καλά,» σκέφθηκε ο Τζέημς αλλά δεν έδειξε τίποτα από τις σκέψεις του. Αντίθετα απάντησε:

-Λύνεται και με αυτόν τον τρόπο αν έχετε στην διάθεσή σας τέσσερα με πέντε εκατομμύρια μεγατόνους.

-Τέτοια ισχύ δεν υπάρχει, είπε ο αξιωματικός, ακόμα και όλα τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη μαζί δεν έχουν τέτοια ισχύ. Όλων των κρατών με πυρηνικό οπλοστάσιο.

-Το φαντάστηκα, είπε ψυχρά ο Τζέημς, το μέγεθος του ήλιου είναι έξω από τα δικά μας μεγέθη και σκεφθείτε ότι δεν είναι καν από τα μεγάλα άστρα.

-Ωστόσο έχετε βρει κάποια λύση, είπε η πρόεδρος γέρνοντας μπροστά και ακουμπώντας στο τραπέζι. Αλλιώς δε θα βρισκόσασταν εδώ.

Ο Τζέημς χαμογέλασε πριν απαντήσει στην πρόεδρο.

-Μάλιστα κυρία πρόεδρε, έχουμε τη λύση. Θα εξουδετερώσουμε την ακτινοβολία με μια συσκευή που είναι σχεδιασμένη για να ουδετεροποιεί ακτινοβολίες και τοποθετήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για την προστασία των αστροναυτών εκεί. Ετοιμάζουμε μια δεύτερη για το θέμα που μας απασχολεί.

-Που θα τοποθετηθεί; Στο σταθμό;

-Όχι, πρέπει να μεταφερθεί πιο κοντά στον ήλιο, είναι ωστόσο μέσα στις δυνατότητές μας. Θα την βάλουμε στον Ερμή.

-Δεν έχουμε κάνει ποτέ επανδρωμένη αποστολή στον Ερμή, είπε μια γυναίκα αριστερά της προέδρου. Είναι πολύ μακριά.

-Τέσσερις εβδομάδες για να πάνε, είπε ο Ρόναλντ, και αυτό εκμεταλλευόμενοι το βαρυτικό πεδίο της Αφροδίτης.

-Είναι όμως μέσα στις δυνατότητές μας, πήρε το λόγο ο Τζέημς, με τα καινούρια μας διαστημικά λεωφορεία. Κυρία πρόεδρε, θέλω την έγκρισή σας.

Η πρόεδρος δεν απάντησε αμέσως, όσο το σκεπτόταν πολλοί από τους συμβούλους της προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή της αλλά τους αγνόησε. Άλλοι περίμεναν απλά, ήξεραν ότι δεν ωφελούσε να προσπαθήσουν να την επηρεάσουν ενώ σκεπτόταν.

-Εντάξει κύριε Κάλθορπ, έχετε την άδειά μου να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο και πόρο της χώρας μας στην προσπάθειά σας αυτή. Να υποθέσω ότι της έχετε δώσει και κάποιο όνομα;

-Επιχείρηση Προμηθέας, είπε ο αρχηγός αποστολών της NASA. Από τον μυθικό ήρωα που έφερε στους ανθρώπους τη φωτιά.

-Κατάλαβα, εγκρίνεται η Επιχείρηση Προμηθέας, καλή τύχη.

2 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Το βρήκα Γουίλ! Εντάξει. Το τσεκάρισα να το έχω και εκεί για διάβασμα. Πολύ ωραία φίλε. Μπράβο.

Νυχτερινή Πένα είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου, έρχεται και η συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου