Ιστολόγιο του μήνα – Νοέμβριος 2019

Author: Νυχτερινή Πένα /


Στο προηγούμενο ιστολόγιο του μήνα είχα πει ότι ο μήνας είχε πολλές υποχρεώσεις αλλά είχε και διάβασμα και έτσι είχα προτείνει ένα ιστολόγιο με βιβλία.
Ευτυχώς το διάβασμα συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο και έτσι έχουμε και πάλι ένα ιστολόγιο που ασχολείται με τα βιβλία. Έχει κριτικές για ένα ευρύτατο φάσμα βιβλίων, από μελέτες και δοκίμια μέχρι παραμύθια και μυθιστορήματα, όλοι θα βρουν κάποιο που να τους ενδιαφέρει. Δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε εδώ: https://www.diavasame.gr/

Ι όπως Ικανότητα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Γιώτα – γιώτα ζωή και κότα! λέγανε στο στρατό αναφερόμενοι στην ικανότητα στράτευσης γνωστή ως Ι (από ένα ως πέντε) με την τελευταία να σημαίνει απαλλαγή και την προηγούμενη ελαφρά θητεία. Υπηρέτησα ως Ι2, λόγω οράσεως φορώ γυαλιά, αν είχα τότε το πρόβλημα με το πόδι μου θα είχα απαλλαγεί πιθανότατα αλλά επειδή τότε ήταν ακόμα καλά απλά δεν πήγαινα σε πορείες.
Μια άλλη ικανότητα που απασχολεί πολύ τους άνδρες είναι αυτή σχετικά με τις γυναίκες, ομολογώ ότι δεν υπήρξα ποτέ καρδιοκατακτητής και δεν μπορώ να πω ότι με ένοιαξε. Είχα κάποιες σχέσεις, η τελευταία με την πριγκίπισσά μου έχει καταγραφεί και στο ιστολόγιο κατά πολύ, αλλά αυτό ήταν όλο.
Όπως εύκολα μαντεύετε όσοι με διαβάζετε μια είναι η ικανότητα που απασχολεί εμένα και την οποία παλεύω να βελτιώνω και να τελειοποιώ. Αυτή της συγγραφής. Έχει και ένα καλό, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και αύξηση, δεν υπάρχει τέλος. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τέλος έγινα τέλειος δεν έχει άλλο να πάω παραπάνω.
Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ικανότητα; Αγωνίζεστε για την βελτίωσή της ή φτάσατε την τελειότητα σε αυτή;

Θ όπως Θύελλα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Οι τακτικοί αναγνώστες μου θα έχουν ίσως παρατηρήσει ότι σχεδόν όποτε αναφέρομαι στον καιρό, σε κείμενο ή σε μυθιστόρημα δεν είναι αυτό που λέμε χαρά Θεού. Συνήθως είναι από κακός έως και πολύ κακός. Θυελλώδης το πιο σύνηθες. 
Εκτός από τον πρακτικό μυθιστορηματικό λόγο, έχει πιο ενδιαφέρον αλλά και σασπένς να έχεις και τον καιρό να δυσκολεύει τους ήρωες σε ό,τι είναι αυτό που πρέπει να καταφέρουν, είναι και η δική μου προτίμηση. Ως γαλανομάτης αντιπαθώ το έντονο φως και δε μου αρέσει και η ζέστη. Προτιμώ βροχή ακόμα και αν ταξιδεύω ενώ αν γράφω τίποτα καλύτερο από αστραπόβροντα, με βροχή και θυελλώδη άνεμο ή χιόνι. Τότε νιώθω ακόμα πιο μεγάλη τη μαγεία αυτού που γράφω και μπαίνω πιο μέσα στην ιδέα, την ιστορία.
Αυτή τη στιγμή ο καιρός μου κάνει το χατίρι, εν μέρει τουλάχιστον γιατί δεν έχουμε θύελλα αλλά μόνο άνεμο και παγωνιά. Εσείς τι καιρό προτιμάτε; Έχετε έναν καλό λόγο γι' αυτό πέρα από τη συνήθεια;

Η όπως Ημερολόγιο

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είχα πάντα στενή σχέση με το ημερολόγιο, άρχισα να κρατώ ημερολόγιο από το 1986, ήμουν τότε λίγους μήνες μετά τα δέκα. Στην αρχή είχα έναν πολύ κλασσικό τρόπο, κρατούσα ημερολόγιο κάθε μέρα, ακόμα και αν ήταν μια γραμμή. Αυτό βέβαια δεν ήταν ιδιαίτερα πρακτικό ή ενδιαφέρον και έτσι όταν έπιασα το 1992 να το καθαρογράψω κράτησα μόνο ότι είχε ενδιαφέρον και από τότε και μετά έγραφα μόνο όταν ήθελα να κρατήσω κάτι στην μνήμη μου (και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πλέον πράγματα που τα θυμάμαι γιατί είναι γραμμένα στο ημερολόγιο).
Τα θέματα που με απασχολούσαν, οι εμπειρίες και τα γεγονότα ακολουθούσαν τη ροή της ζωής μου, πρώτα σαν μαθητής, έπειτα σαν φοιτητής και στρατιώτης. Όσο τακτοποιούνταν ένα - ένα τα θέματα, σπουδές, δουλειά, θέματα υγείας (όσα λύνονταν τέλος πάντων) έμεινε μόνο το γράψιμο να αποτελεί κύριο θέμα και εκεί βρίσκονται πολλά που σκέφτομαι και με απασχολούν για το θέμα αυτό. Κάποια βρίσκουν το δρόμο τους και για εδώ στο ημερολόγιο συγγραφέα.
Εσείς κρατάτε ημερολόγιο ή το βρίσκετε περιττό;

Ζ όπως Ζατρίκιο

Author: Νυχτερινή Πένα /


Εμείς το λέμε σκάκι, οι δημιουργοί του όμως το έλεγαν ζατρίκιο και είναι το πλέον γνωστό παιχνίδι στον κόσμο. Διαδεδομένο σε όλα τα μήλη και τα πλάτη της οικουμένης.
Προσωπικά είμαι μανιώδης σκακιστής, παίζω από την παιδική μου ηλικία, τόσο παλιά που δε θυμάμαι πόσο ήμουν όταν άρχισα. Παίζοντας σε κάθε ευκαιρία και με οποιονδήποτε αντίπαλο έγινα αρκετά καλός και στη συνέχεια τελειοποιήθηκα παίζοντας με όποιον έβρισκα. Όσο ήμουν φοιτητής και μετά στο στρατό κανένας δεν κατάφερε να με νικήσει ενώ τώρα ελλείψει αντιπάλου παίζω με τον υπολογιστή.
Επειδή λατρεύω τόσο πολύ το σκάκι έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλά έργα μου. Από το Δάκρυ όπου ο Λιουέλλιν κερδίζει το Κάστρο σε μια παρτίδα σκάκι και τον Μάικ με τον Ραμίρ που είναι θρυλικοί για τις παρτίδες τους ως το Ένας Φόνος Μέσα Στη Νύχτα όπου στις διακοπές ο Μακ Γκρέγκορ παίζει σκάκι. Είναι το πιο σύνηθες να εμφανιστεί σε μια ανάπαυλα ηρώων μου μιας και είναι το πιο σύνηθες και για’ μένα, αποτελεί εδώ που τα λέμε την μεγαλύτερή μου απόλαυση μετά το γράψιμο και το διάβασμα, ίσως επειδή έχει ένα κοινό με το γράψιμο, οι δυνατότητες είναι πραγματικά άπειρες. Εσείς παίζετε;

Ε όπως Επέμβαση

Author: Νυχτερινή Πένα /


Ως επέμβαση ορίζεται η ανάμειξη σε ξένες υποθέσεις ή η μεσολάβηση ή η εγχείρηση. Οι γνώστες της ιστορίας και οι ασχολούμενοι με την διπλωματία και την γεωπολιτική είναι εξοικειωμένοι με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων σε θέματα και διενέξεις μικρότερων κρατών. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου πάλι είναι συνηθισμένοι στις σωτήριες επεμβάσεις των τερματοφυλάκων!
Εμένα όμως η λέξη επέμβαση μου φέρνει στο μυαλό μόνο ένα πράγμα, την εγχείρηση. Μέχρι τώρα μετράω δυστυχώς μια δεκάδα επεμβάσεων οπότε η λέξη έχει δεθεί άρρηκτα με την παγωνιά του χειρουργείου στο οποίο έχω βρεθεί κάμποσες φορές. Όχι το ίδιο βέβαια, έχω δοκιμάσει κάμποσα διαφορετικά!
Ευτυχώς τα περισσότερα ήταν περιστασιακά προβλήματα που με τις επεμβάσεις διορθώθηκαν, αλλά είναι και μερικά προβλήματα που παραμένουν και με ταλαιπωρούν κατά καιρούς. Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται τις φορές που έχω αναφερθεί σε αρρώστιες και τραυματισμούς, ως και μια επέμβαση έκανα όσο έχω το ιστολόγιο και άλλη μια, την πιο σοβαρή μάλιστα, την έκανα λίγο καιρό πριν το αρχίσω.
Εσείς έχετε περάσει ανάλογες ταλαιπωρίες ή το έχετε αποφύγει; Σας εύχομαι το δεύτερο.

Δ όπως Διάβασμα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Μετά το γράψιμο το διάβασμα είναι η μεγαλύτερή μου απόλαυση και σε αυτό καταφεύγω όταν δεν μπορώ να γράψω, όταν είμαι σε μια αναμονή σε κάποια υπηρεσία ή σε γιατρό (αν και κάποια ποιητικά έχουν γραφεί έτσι), ή ταξιδεύω με μέσον που δεν επιτρέπει το γράψιμο. Πάντα υπάρχει ένα βιβλίο που διαβάζω και μερικά σε σειρά αναμονής.
Διαβάζω περίπου 50 βιβλία το χρόνο. Περίπου γιατί μπορεί να είναι 44 όπως το 2012 ή  48 όπως το 2014 αλλά και 52 όπως το 2016. Το δε 2017 έκανα ρεκόρ φτάνοντας τα 60. Φέτος είμαι στα 51. Δεν είναι όλα μυθιστορήματα – αυτά συνήθως περνάνε και από δω με τις βιβλιοκριτικές που γράφω – διαβάζω και ιστορία πολύ αλλά και κάποια άλλα θέματα που με ενδιαφέρουν, πολλές φορές συγκεντρώνοντας υλικό για κάποιο έργο μου.

Όλα αυτά σημαίνουν έναν τεράστιο αριθμό από βιβλία. Και δημιουργούν ένα πρόβλημα χώρου. Έχω διαμορφώσει μια αποθήκη σε αναγνωστήριο με βιβλιοθήκες στις τρεις μεριές και έφτιαξα και μια στο δωμάτιό μου αλλά και πάλι δεν χωράνε όλα. Οπότε ότι δεν θέλω να κρατήσω, κρατώ πολύ αγαπημένα μυθιστορήματα ή βιβλία με πληροφορίες που θα μου χρειαστούν, το χαρίζω. Εσείς διαβάζετε; Και τι κάνετε μετά τα βιβλία;

Γ όπως Γράψιμο

Author: Νυχτερινή Πένα /


-Γράφεις ακόμα μυθιστορήματα; με ρώτησε ένας συγγενής σε μια πρόσφατη επίσκεψη στη Μυτιλήνη.
Φαντάζομαι ότι αυτή θα είναι μια διαπίστωση πολλών ανθρώπων για’ μενα συγγενών και μη. Όσοι με γνωρίζουν μάλλον με την συγκεκριμένη ασχολία με συνδέουν, εξαιρούνται φυσικά οι επαγγελματικές γνωριμίες. Και πώς να μην το κάνουν αφού το γράψιμο για εμένα δεν είναι μια απλά ασχολία αλλά τρόπος ζωής που διέπει τα πάντα, τι και πως θα το κάνω, τι θα διαβάσω…
Ποια είναι η δική σας σχέση με το γράψιμο; Γράφετε ή όχι; Αν ναι, του δίνετε τα πάντα; Και όταν γράφετε πόσο πολύ αυτό σας απορροφά; Πολύ; Είναι το μόνο που σκέφτεστε; Ή ο κόσμος γύρω σας σαν τις σειρήνες σας μαγεύει;

Β όπως Βιβλία

Author: Νυχτερινή Πένα /


Είναι κάτι παραπάνω από γνωστό ότι η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από τα βιβλία, να τα γράφω, να τα διαβάζω. Μίλησα ήδη για την αφοσίωση που έχω στο γράψιμο. Το γράψιμο για εμένα δεν είναι χόμπι, είναι τρόπος ζωής, τίποτα δεν συγκρίνεται με το να δημιουργείς μια ιστορία εκ του μηδενός, να της δίνεις ζωή από τη σκέψη σου. Άλλο τόσο μεγάλη απόλαυση είναι γιε εμένα το να διαβάζεις μια καλογραμμένη ιστορία. Βιβλία λοιπόν όπως και να έχει. Ακόμα και η δουλειά μου έχει βιβλία.
Η δική σας σχέση με τα βιβλία ποια είναι;

Α όπως Αφοσίωση

Author: Νυχτερινή Πένα /


Αυτή η ανάρτηση οφείλεται κατά πολύ στο φίλο μου τον Γιάννη, (αν δεν τον ξέρετε αναζητείστε το Τεχνόσπιτό του στα ιστολόγιά μου δεξιά) που με τα σχόλια στην ανάρτηση για τα 30 συγγραφικά μου χρόνια με έστειλε να σκέφτομαι αυτά τα χρόνια και πως περάσανε. Το γράψιμο ξεκίνησε για εμένα σαν ένα ευχάριστο χόμπι και έγινε τρόπος ζωής. Δεν είμαι σε τίποτα άλλο τόσο αφοσιωμένος όσο στο γράψιμο.
Όσο περνούσαν τα χρόνια και έγραφα όλο και πιο εντατικά έβρισκα όλο και πιο λίγους λόγους να σταματώ. Η δουλειά είναι απαραίτητη σίγουρα, αλλά είναι απαραίτητο να πάω στην τάδε ή στη δείνα κοινωνική εκδήλωση να χάσω χρόνο με φλυαρίες; Είναι χρήσιμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η τηλεόραση;
Δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω. Από όταν άρχισα να γράφω σταμάτησα μόνο στην διάρκεια των πανελληνίων – μόνο τις μέρες που έδινα όχι όλη τη χρονιά βέβαια! Και πλέον μόνο σε μέρες νοσηλείας μου στο νοσοκομείο και όχι σε όλε από αυτές! Και ελπίζω να συνεχίσω έτσι!