Π όπως Περπάτημα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Ακούγεται κάπως οξύμωρο αλλά ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνω για πόδι μου, είναι να περπατάω παρά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη. Έτσι κάθε πρωί, πριν ακόμα ξημερώσει καλά καλά, κάνω τον πρωινό μου περίπατο εκτός και αν ο καιρός δεν το επιτρέπει. Με τη συνοδεία λίγης μουσικής και με τις σκέψεις μου να γυρνάνε στη συγγραφή κάνω τη βόλτα μου και επιστρέφω. Αφοσιώνομαι τόσο πολύ στις σκέψεις αυτές που μια φορά προσπέρασα το σπίτι μου επιστρέφοντας για εκατό μέτρα πριν το συνειδητοποιήσω και κάνω πίσω γελώντας με τον εαυτό μου.
Εσείς περπατάτε; Τι κάνετε τότε; Τι σκέφτεστε;

Ο όπως Όνειρα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Βλέπετε όνειρα; Ναι, πολλά, μερικές φορές, όχι, θα μου πείτε. Στην πραγματικότητα όλοι ονειρευόμαστε άλλο αν δεν τα θυμόμαστε πολλές φορές όταν ξυπνάμε. Με λίγη εκπαίδευση είναι πιο εύκολο να μπορείς να ανακαλείς τα όνειρά σου.
Τα δικά μου όνειρα είναι συνήθως μάχες, έχω δει αμέτρητες μάχες, συνήθως εκ του σύνεγγυς με αγχέμαχα όπλα, σπαθιά και τσεκούρια, αλλά μερικές φορές και με τηλεβόλα ακόμα και με λέηζερ. Τα πρώτα υπερτερούν και μετουσιώνονται σε μάχες και μονομαχίες που βρίσκονται στα φάντασι κυρίως έργα μου. Αυτό κάνει τον ύπνο μου (μαζί με το άγχος) πολύ ελαφρύ, σχεδόν σαν να είμαι ξύπνιος.
Μερικές φορές βλέπω και πλοκές στον ύπνο μου και έχω ξυπνήσει κάμποσες φορές από αυτές συγχυσμένος γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ιδέα ή γιατί έχασα κάποιο σημαντικό κομμάτι. Πρόσφατα μάλιστα πέρασα το υπόλοιπο της νύχτας αλλά και όσα όνειρα είδα μετά προσπαθώντας να ενώσω τα κομμάτια της πλοκής από το πρώτο όνειρο που είδα εκείνο το βράδυ. Ωστόσο, όπως και να έχει, είναι μια ανεκτίμητη βοήθεια στο έργο μου.
Εσείς τι όνειρα βλέπετε;

Ξ όπως Ξεγύμνωμα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Έλεγα ότι πια οδεύοντας την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου τα έχω δει όλα. Αμ, δε! έχω προφανώς ακόμα να ανακαλύψω βάθη της ανθρώπινης ανοησίας. Συνάντησα έναν τύπο, αν και όχι κυριολεκτικά μιας και ήταν στα μονοπάτια του ίντερνετ, που υποστήριζε το οφθαλμόλουτρο, όπως το έθεσε, σαν προσόν και υποχρέωση των πρωινών εκπομπών να το προσφέρουν στο κοινό!
Φυσικά μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και φυσικά του είπα τις σκέψεις μου. Αν κάποιος θέλει να δει μια κοπέλα γυμνή ή ημίγυμνη ας το ζητήσει από την κοπέλα του. Αν είναι πάλι διεστραμμένος ας πάρει ένα από τα περιοδικά του είδους. Το γυναικείο σώμα δεν είναι εμπόρευμα και κάποια πράγματα είναι, και πρέπει να παραμείνουν, ίδιο των ζευγαριών.
Εσείς τι λέτε;

Ν όπως Νάζια

Author: Νυχτερινή Πένα /


Υπάρχουν πολλά είδη ναζιών και δεν με ενοχλούν όλα. Δεν με πειράζουν τα παιδικά νάζια ας πούμε. Έχω τρεις ανιψιές και η μεσαία είναι πολύ ναζιάρα. Πιο μικρή μάλιστα έκανε τόσα νάζια που σχεδόν δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Ε αυτό το νάζι δεν με ενοχλεί, είναι λογικό να το κάνει και είναι όμορφο.
Όμως υπάρχει και το νάζι που δεν μου αρέσει και είναι το πιο συχνό. Όταν κάθεσαι σε ένα σαλόνι και η άλλη, μια γυναίκα μιας άλφα ηλικίας, κάνει ναζιάρικα στο σύζυγό της: αγαπούλα... με μια φωνή σαν νιαούρισμα ή μια κοτζάμ γυναίκα σου λέει τσα! Μετά μου τη δίνουν τα υποκοριστικά, όταν μια κοτζάμ γυναίκα σου λέει τα ποδαράκια μου ή τα δακτυλάκια μου, είναι γελοίο.
Έτσι έχουν τα πράγματα με τα νάζια. Ελπίζω να μην το ακούσω ξανά αυτό το φρικαλέο νιαούρισμα, ας το αφήσουν οι κυρίες στα μικρά παιδάκια που είναι χαριτωμένα όταν το κάνουν.

Μ όπως Μυθιστόρημα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Αναμενόμενο ε; Για τι άλλο θα μιλούσα στο Μ; Παρά το τι θα περίμενε κανείς δεν αποτελείται όλη η εργογραφία μου από μυθιστορήματα. Έχω γράψει πεζά κάθε μεγέθους, από διηγήματα μερικών σελίδων έως και τις 1290 που είναι το αναθεωρημένο Δάκρυ του Ουρανού στο χειρόγραφο, ποίηση και θεατρικά, δοκίμια και βιβλία πάνω σε επιστημονικά θέματα, οικονομικά κυρίως.
Αυτή τη στιγμή μετρώ 854 έργα με τα τρία από αυτά να είναι εν εξελίξει ενώ σχεδιάζω ακόμα τρία. Ευελπιστώ να τα ολοκληρώσω έως το τέλος του έτους. Φυσικά με τόσα έργα είμαι απασχολημένος με το γράψιμο σε βαθμό που ξεχνώ τον κόσμο για ώρες, ειδικά τις μέρες που δε δουλεύω. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση αυτή της δημιουργίας και σίγουρα δεν θα την αντάλλασσα με τίποτα. Και τώρα τέρμα το διάλειμμα επιστροφή στο έργο μου, μια πολιορκία είναι σε εξέλιξη και μια απέλπιδα μάχη μόλις άρχισε!

Λ όπως Λέξεις

Author: Νυχτερινή Πένα /


Οι λέξεις είναι το δομικό εργαλείο του συγγραφέα, με αυτές πλάθει τις ιστορίες του, με αυτές τις εκφράζει, τις ζωντανεύει και τις μεταφέρει στο κοινό του. Είναι το DNA του γραπτού λόγου, οι λίθοι που τον οικοδομούν.
Επειδή έχουμε μάθει να εκτιμούμε τα πάντα με αριθμούς να πω ότι κλείνοντας τα τριάντα χρόνια συγγραφής έκανα έναν απολογισμό, έχω γράψει 36601 σελίδες και 38784 στίχους σε όλα αυτά τα χρόνια. Υπολογίζω ότι έχω γράψει πάνω από 4,7 εκατομμύρια λέξεις και είμαι περήφανος για κάθε μία από αυτές. Ελπίζω ότι πριν εξασθενήσουν οι δυνάμεις μου και δεν μπορώ πια να γράψω, να έχω γράψει άλλες τόσες, να έχω ίσως πλησιάσει τα δέκα εκατομμύρια.

Κ όπως λέμε Κομπιούτερ

Author: Νυχτερινή Πένα /


Ανήκω στην τελευταία γενιά που μεγάλωσε χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πρωτοείδα στο πανεπιστήμιο και για να αποκαλύψω πόσο παλιά ήταν αρκεί να πω ότι είχαμε ακόμα περιβάλλον DOS και τα πασίγνωστα τώρα Windows, μόνο ένα πρόγραμμα.
Έμαθα να χρησιμοποιώ υπολογιστή για τα βασικά, τη δουλειά, μουσική, γράφω κιόλας πλέον σε υπολογιστή, αλλά δεν έμαθα πολλά από το τεχνικό μέρος. Ακόμα βέβαια γράφω πιο αργά από ό,τι θα έκανα με το χειρόγραφο αλλά είναι το τίμημα για εύκολες διορθώσεις και τη δυνατότητα να δημοσιεύω.
Η δική σας σχέση με την τεχνολογία ποια είναι;

Ιστολόγιο του μήνα – Νοέμβριος 2019

Author: Νυχτερινή Πένα /


Στο προηγούμενο ιστολόγιο του μήνα είχα πει ότι ο μήνας είχε πολλές υποχρεώσεις αλλά είχε και διάβασμα και έτσι είχα προτείνει ένα ιστολόγιο με βιβλία.
Ευτυχώς το διάβασμα συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο και έτσι έχουμε και πάλι ένα ιστολόγιο που ασχολείται με τα βιβλία. Έχει κριτικές για ένα ευρύτατο φάσμα βιβλίων, από μελέτες και δοκίμια μέχρι παραμύθια και μυθιστορήματα, όλοι θα βρουν κάποιο που να τους ενδιαφέρει. Δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε εδώ: https://www.diavasame.gr/

Ι όπως Ικανότητα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Γιώτα – γιώτα ζωή και κότα! λέγανε στο στρατό αναφερόμενοι στην ικανότητα στράτευσης γνωστή ως Ι (από ένα ως πέντε) με την τελευταία να σημαίνει απαλλαγή και την προηγούμενη ελαφρά θητεία. Υπηρέτησα ως Ι2, λόγω οράσεως φορώ γυαλιά, αν είχα τότε το πρόβλημα με το πόδι μου θα είχα απαλλαγεί πιθανότατα αλλά επειδή τότε ήταν ακόμα καλά απλά δεν πήγαινα σε πορείες.
Μια άλλη ικανότητα που απασχολεί πολύ τους άνδρες είναι αυτή σχετικά με τις γυναίκες, ομολογώ ότι δεν υπήρξα ποτέ καρδιοκατακτητής και δεν μπορώ να πω ότι με ένοιαξε. Είχα κάποιες σχέσεις, η τελευταία με την πριγκίπισσά μου έχει καταγραφεί και στο ιστολόγιο κατά πολύ, αλλά αυτό ήταν όλο.
Όπως εύκολα μαντεύετε όσοι με διαβάζετε μια είναι η ικανότητα που απασχολεί εμένα και την οποία παλεύω να βελτιώνω και να τελειοποιώ. Αυτή της συγγραφής. Έχει και ένα καλό, πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και αύξηση, δεν υπάρχει τέλος. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τέλος έγινα τέλειος δεν έχει άλλο να πάω παραπάνω.
Ποια είναι η δική σας αγαπημένη ικανότητα; Αγωνίζεστε για την βελτίωσή της ή φτάσατε την τελειότητα σε αυτή;

Θ όπως Θύελλα

Author: Νυχτερινή Πένα /


Οι τακτικοί αναγνώστες μου θα έχουν ίσως παρατηρήσει ότι σχεδόν όποτε αναφέρομαι στον καιρό, σε κείμενο ή σε μυθιστόρημα δεν είναι αυτό που λέμε χαρά Θεού. Συνήθως είναι από κακός έως και πολύ κακός. Θυελλώδης το πιο σύνηθες. 
Εκτός από τον πρακτικό μυθιστορηματικό λόγο, έχει πιο ενδιαφέρον αλλά και σασπένς να έχεις και τον καιρό να δυσκολεύει τους ήρωες σε ό,τι είναι αυτό που πρέπει να καταφέρουν, είναι και η δική μου προτίμηση. Ως γαλανομάτης αντιπαθώ το έντονο φως και δε μου αρέσει και η ζέστη. Προτιμώ βροχή ακόμα και αν ταξιδεύω ενώ αν γράφω τίποτα καλύτερο από αστραπόβροντα, με βροχή και θυελλώδη άνεμο ή χιόνι. Τότε νιώθω ακόμα πιο μεγάλη τη μαγεία αυτού που γράφω και μπαίνω πιο μέσα στην ιδέα, την ιστορία.
Αυτή τη στιγμή ο καιρός μου κάνει το χατίρι, εν μέρει τουλάχιστον γιατί δεν έχουμε θύελλα αλλά μόνο άνεμο και παγωνιά. Εσείς τι καιρό προτιμάτε; Έχετε έναν καλό λόγο γι' αυτό πέρα από τη συνήθεια;