Οι Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς – Τα Τέρατα της Οξφόρδης

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τα χρόνια πριν ο Σέρλοκ Χολμς γίνει διάσημος ντετέκτιβ. Παρότι τον γνωρίζουμε νέο στη Σπουδή Στο Άλικο, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μας λέει λίγα πράγματα για το παρελθόν του και πολύ σποραδικά. Ο Άντριου Λέιν προσπαθεί μέσα από τα βιβλία της σειράς Οι Περιπέτειες του Νεαρού Σέρλοκ Χολμς να ρίξει για πρώτη φορά φως στα εφηβικά χρόνια του διάσημου ντετέκτιβ. Πώς ήταν ως έφηβος; Πού και πότε απέκτησε τις διάσημες ικανότητές του; Χρησιμοποιώντας τα λιγοστά στοιχεία που παρείχε ο Ντόιλ, κυρίως στα ύστερα έργα του, κατόρθωσε να συνθέσει με συνέπεια τον νεαρό χαρακτήρα του Σέρλοκ. Το εγχείρημά του μάλιστα είχε την τύχη να εγκριθεί από την Conan Doyle Estate Ltd, καθώς και των εν ζωή συγγενών του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.
Ο ίδιος ο Λέιν είπε για το έργο του:
Ήθελα από καιρό να γράψω ένα δικό µου βιβλίο µε πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολµς, αλλά δε µου είχε περάσει ποτέ η ιδέα να γράψω για τα νεανικά του χρόνια. Πάντοτε θεωρούσα ότι θα έγραφα – όπως όλοι οι άλλοι – ένα βιβλίο µε τον ίδιο ως ενήλικα. Ο ατζέντης µου, ο Ρόµπερτ Κίρµπι, που εκπροσωπεί επίσης τους κληρονόµους του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τους είχε επιστήσει την προσοχή σε δύο πράγματα – πρώτον, ότι είχαν υπό τον έλεγχό τους έναν από τους γνωστότερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες όλων των εποχών και, δεύτερον, ότι η αγορά βιβλίων για το νεανικό κοινό είχε ανάγκη από καλογραµµένα βιβλία µε δυνατούς χαρακτήρες. Αφού είχαν συμφωνήσει ότι µια σειρά βιβλίων για τα νεανικά χρόνια του Σέρλοκ Χολµς ήταν µια καλή ιδέα, µου τηλεφώνησε και µε ρώτησε αν ενδιαφερόμουν να το αναλάβω. ∆ε χρειάστηκε να ρωτήσει δεύτερη φορά.
Στα Τέρατα της Οξφόρδης ο νεαρός Σέρλοκ πηγαίνει στην μεγάλη πανεπιστημιούπολη για σπουδές. Εκεί ακούει για περίεργες κλοπές στο τοπικό νεκροτομείο αλλά και για την περίεργη περίπτωση ενός ηλικιωμένου κυρίου που επιμένει ότι το σπίτι του μετακινείται πηγαίνοντας κοντά και μετά απομακρυνόμενο από ένα δάσος. Τίποτα δεν έλκει τον Σέρλοκ περισσότερο από ένα μυστήριο, ή δύο στην περίπτωσή μας. Έτσι αναλαμβάνει να τα λύσει. Σχετίζονται μεταξύ τους ή όχι; Και είναι δυνατόν ένα σπίτι να μετακινείται;
Μια καλή αστυνομική περιπέτεια που κυλάει γρήγορα και μας δίνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται, μια εικόνα του διασημότερου ντετέκτιβ στον κόσμο ενώ ετοιμάζεται να γίνει αυτός που ξέρουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου