Πτήση 178 - 3

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κεφάλαιο 2
07:31 – 08:00

07:31
Με την πρώτη ματιά μπορούσε κανείς να πει ότι η Μέγκαν Άσκουιθ ήταν άρρωστη, την πρόδιδε το γεμάτο πόνο πολλές φορές βλέμμα της και η εύθραυστη ομορφιά της. Ήταν μια όμορφη κοπέλα με μακριά καστανά μαλλιά και μάτια στο χρώμα του μελιού, είχε γλυκά χαρακτηριστικά που τονίζονταν από το χλωμό της δέρμα και αντικατόπτριζαν το χαρακτήρα της.
Μπήκε στο αεροσκάφος τελευταία συνοδευόμενη από την αδερφή της Χάνα, μια εντυπωσιακά όμορφη ξανθή κοπέλα που έμοιαζε στην αδερφή της μόνο στα μάτια. Ταξίδευαν στην διακεκριμένη θέση και μάλιστα στην πρώτη σειρά, είχαν τις θέσεις 1A και 1C. Η Μέγκαν κάθισε στην θέση κοντά στο παράθυρο, η Χάνα τακτοποίησε την τσάντα που είχαν μαζί τους πριν καθίσει.
«Πως είσαι;» ρώτησε την αδερφή της καθώς τη βοηθούσε με τη ζώνη.
«Νιώθω αδύναμη,» απάντησε η Μέγκαν, «αλλά χαίρομαι που επιτέλους ξεκινάμε να το κάνουμε.»
Ακούμπησε το κεφάλι της πίσω στο κάθισμα καθώς η Τέρι, σαν επικεφαλής του πληρώματος καμπίνας, ξεκινούσε την ενημέρωση.

07:34
Ο Τόμας κάθισε στην θέση 7C αφήνοντας στη γυναίκα του τη θέση δίπλα στο παράθυρο. Εκείνη δέχθηκε πρόθυμα και χωρίς κανένα σχόλιο αλλά ήταν σίγουρος ότι θα το ανέφερε αμέσως στον επόμενο καυγά που θα είχαν με την κατηγορία ότι το έκανε για να μπορεί να βλέπει τις γυναίκες που περνούσαν. Η Άλισον ήταν διεκδικητική και κτητική από την αρχή της σχέσης τους αλλά η ζήλεια της, παράλογη και τελείως αβάσιμη καθώς ποτέ δεν την είχε απατήσει, τον κούραζε. Με τη σειρά της εκείνη παραπονιόταν για τις πολλές επαγγελματικές του υποχρεώσεις και την απουσία του από μερικά σημαντικά γεγονότα. Όντες πείσμονες και ισχυρογνώμονες και οι δύο είχαν καταλήξει να κάνουν ομηρικούς καυγάδες. Τώρα πήγαιναν για διακοπές στο Λονδίνο ελπίζοντας ότι τα Χριστούγεννα στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα βοηθούσαν την κατάσταση, εκεί είχαν γνωριστεί, ίσως αυτό έφερνε μια θαλπωρή που είχε χαθεί από τη σχέση τους.

07:36
Ο Πάτρικ έδεσε τη ζώνη του και ο Μαρκ τον μιμήθηκε, είχαν ολοκληρώσει την προπαρασκευή και αφού η Τέρι τους είχε ενημερώσει ότι όλοι επιβάτες είχαν επιβιβαστεί, μπορούσαν να ξεκινήσουν. Άκουγαν ήδη την κοπέλα να τους καλωσορίζει και να δίνει τις οδηγίες ασφαλείας. Φόρεσαν τα στελέχη επικοινωνίας και ο Πάτρικ ρύθμισε τον ασύρματο στο ATIS, το αυτόματο σύστημα πληροφοριών του αεροδρομίου στη συχνότητα 115,10.
Ο καιρός ήταν καλός, με ελάχιστο άνεμο, θα χειροτέρευε αργότερα αλλά αυτό δεν θα τους απασχολούσε καθώς θα βρίσκονταν πλέον μακριά. Ο Πάτρικ συντόνισε τον ασύρματο στον έλεγχο εδάφους στη συχνότητα 121,65 και είπε:
«Speedbird 178 Heavy, στο έδαφος, είπε, έτοιμοι για οπισθόδρομο ώθηση.»
Το 777 έχει δύο κινητήρες Rolls-Royce Trent 800, από τους πλέον ισχυρούς σε ένα πολιτικό αεροσκάφος και η ώση τους αν λειτουργούσαν κοντά σε κτίριο θα προκαλούσε ζημιές και τραυματισμούς. Έτσι ένα μικρό όχημα έσπρωχνε λίγο πίσω το αεροπλάνο για να μπορέσει να βάλει σε λειτουργία τις μηχανές χωρίς κίνδυνο. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία ο Πάτρικ ζήτησε την άδεια να ξεκινήσει τις μηχανές. Την έλαβε και μαζί τον κωδικό με τον οποίο θα αναγνωριζόταν στα ραντάρ η πτήση. Τον πέρασε στην ειδική συσκευή πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ενάρξεως των μηχανών.


Λονδίνο
Γραφεία Γενικού Εισαγγελέως
07:41 – 12:41 Ώρα Λονδίνου
Ο Άιαν Γκόρντον ανέβαινε τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου του κτιρίου όπου στεγαζόταν η εισαγγελία με γρήγορα βήματα ακολουθούμενος από τους τρεις συντρόφους του. Η δίκη του Αλ Μαλουί θα άρχιζε τη Δευτέρα και η εισαγγελέας ήθελε τους τέσσερις άνδρες για μερικές τελευταίες συνεννοήσεις εν όψει των τακτικών που θα ακολουθούσε ο δικηγόρος του τρομοκράτη.
Ο Άλαν φορούσε τη στολή του, για τυπικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, διατηρούσε κανονικά το βαθμό του στο στρατό και τώρα ήταν ταγματάρχης. Οι υπόλοιποι φορούσαν πολιτικά, τυπικά ήταν όλοι πολίτες πια, απόστρατοι της SAS.
Πέρασαν την μεγάλη δίφυλλη πόρτα και ο Άλαν κατευθύνθηκε προς έναν διάδρομο δεξιά. Μιας και ήταν Σάββατο πολύ λίγοι βρίσκονταν εδώ αφού δούλευαν μόνο όσοι είχαν εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις. Μπήκαν στο γραφείο της εισαγγελέως που τους καλωσόρισε.

Αεροδρόμιο JFK, Νέα Υόρκη
07:47
Ο Πάτρικ ξεκίνησε την μηχανή ένα και παρακολούθησε τις ενδείξεις να εμφανίζονται στα όργανα που παρακολουθούσαν τη λειτουργία των μηχανών και μόλις σταθεροποιήθηκαν αυτές ξεκίνησε και τη μηχανή δύο. Τώρα το αεροσκάφος είχε δική του ισχύ και πέρα από την μπαταρία.
«Φρένα», είπε ο Μαρκ.
«Σε ισχύ,» απάντησε ο Πάτρικ.
«Φώτα πλοήγησης και τροχοδρόμησης» είπε ο Μαρκ.
«Αναμμένα.»
«Αντιψυκτικοί διακόπτες.»
«Ανοιχτοί.»
Στο υψόμετρο που θα πετούσαν θα υπήρχαν θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν αλλά και σε χαμηλότερα επίπεδα αναλόγως με τον καιρό, έπρεπε να είναι σε λειτουργία τα συστήματα που θα απέτρεπαν το σχηματισμό πάγου στα φτερά και τα βοηθητικά πτερύγια.
«Πηδάλιο,» είπε ο Μαρκ ρίχνοντας μια ματιά στο ρολόι του.
«Ρυθμισμένο,» είπε ο Πάτρικ και πρόσθεσε, «μην ανησυχείς, είμαστε στην ώρα μας.»
«Βοηθητικά πτερύγια.»
«Στις πέντε μοίρες,» είπε ο Πάτρικ και έκανε την ρύθμιση.

07:49
«Καλά πόση ώρα χρειάζεται για να ξεκινήσει αυτό το αεροπλάνο;» έκανε βλοσυρός ο Άλεξ Όσβαλντ.
«Αρκετή,» είπε ο Άνταμ αμέσως και συνέχισε, «θες να σου πω πόσα πράγματα πρέπει να ελεγχθούν και να ρυθμιστούν;»
«Όχι,» είπε απότομα ο Άλεξ κάνοντας τον αδερφό του να μαζευτεί.
Μόρφασε μετανιώνοντας γι’ αυτό σχεδόν αμέσως. Δεν του έφταιγε τίποτα ο μικρός αδερφός του, όπως και ο ίδιος προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με την κατάσταση στο σπίτι με όποιον τρόπο μπορούσε.
«Θα μου τα πεις στο ταξίδι,» είπε χαϊδεύοντας τα μαλλιά του και ο Άνταμ χαμογέλασε, αλλά δεν το πρόσεξε, του είχε τραβήξει την προσοχή η κοπέλα στο πίσω κάθισμα.


07:54 Τοπική
Η Τέρι πήρε το μικρόφωνο και πάλι μετά την παρουσίαση των μέτρων ασφαλείας στις ειδικές οθόνες που άνοιγαν πάνω από τις θέσεις και ευχήθηκε ένα καλό ταξίδι σε όλους εκ μέρους του πληρώματος και του κυβερνήτη.
Ο Δημήτρης Λαέρτης δεν είχε προσέξει ιδιαίτερα τις οδηγίες, είχε ταξιδέψει με τόσες πτήσεις στη ζωή του που τις ήξερε πολύ καλά. Αλλά το όνομα του κυβερνήτη ήταν μια άλλη ιστορία. Για δες, σκέφθηκε με ένα χαμόγελο, θα ταξιδεύσω με έναν φίλο στο ταξίδι αυτό. Αμέσως μόλις θα ήταν δυνατό θα πήγαινε μια επίσκεψη στον Πάτρικ να θυμηθούν τα παλιά.

07:56 Τοπική
«Speedbird 178 Heavy,» είπε ο Πάτρικ, «άδεια για τροχοδρόμηση στον 13 δεξιό.»
«Εγκρίνεται 178, τροχοδρομήστε στον 13 δεξιό μέσω των διαδρόμων G, A, Q και PE, επικοινωνήστε με τον πύργο στην συχνότητα 123,90 κατά την άφιξή σας εκεί» ήρθε η απάντηση.
Ο Πάτρικ ανέβασε την ισχύ και το μεγάλο αεροσκάφος άρχισε να κινείται αργά στο βοηθητικό διάδρομο. Ο Μαρκ πήρε το εσωτερικό μικρόφωνο και ανακοίνωσε στο πλήρωμα:
«Πλήρωμα καμπίνας σε θέσεις απογείωσης.»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ επαναλάμβαναν τα στοιχεία των καταθέσεών τους για την επικείμενη δίκη, ο Μάικ Κάμπελ κοίταζε το ρολόι του:
13:00.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου