Α όπως Αναγνώστες

Author: Νυχτερινή Πένα /

Αναγνώστες λέμε όσους διαβάζουν χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά την λέξη αλλά κυρίως αυτούς που εντρυφούν στα βιβλία. Τελευταία μας προέκυψαν και οι ηλεκτρονικοί για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.
Αναγνώστες όμως έχουν στην σημερινή σύγχρονη εποχή και τα ιστολόγια. Έτσι η Νυχτερινή Πένα έχει και αυτή αναγνώστες, 148 εγγεγραμμένους και αρκετούς ακόμη που δεν είναι στη λίστα αλλά με παρακολουθούν και σχολιάζουν επώνυμα ή ανώνυμα όταν το κάνουν. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εκεί έξω και με διαβάζετε. Είναι σπουδαίο πράγμα να γράφεις και να μοιράζεσαι με ανθρώπους που μπορεί να είναι οπουδήποτε στην χώρα ή τον κόσμο. Είναι ένα συναίσθημα που σε γεμίζει και σε κάνει να ξεπερνάς τις δυσκολίες και την πολλές φορές μαύρη καθημερινότητα το να ξέρεις ότι σε διαβάζουν, εξάλλου τι νόημα έχουν οι ιστορίες αν δεν τις μοιράζεσαι;

Η Πόλη Των Κατόπτρων

Author: Νυχτερινή Πένα /

Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος της τριλογίας του Κρόνιν ολοκληρώνει την ιστορία. Ο Δώδεκα και οι Πολλοί τους είναι πια νεκροί αλλά ο Μηδέν, ο Φάννινγκ, δεν είναι. Και εκείνος είναι πολύ πιο επικίνδυνος γιατί σαν άνθρωπος δεν ήταν ένας κτηνώδης φονιάς αλλά ένας ιδιαίτερα ευφυής επιστήμονας. Και οι ήρωές μας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν και τα σχέδιά του μέχρι το τέλος. Μαθαίνουμε έτσι τι απογίνονται οι ήρωές μας, από τον Πίτερ και την Έιμι ως τον Μάικ και τον Χόλις, αλλά και οι μιαροί και η ανθρωπότητα ολόκληρη μιας και παρακολουθούμε και την έναρξη της συνόδου που έχουμε ήδη δει να αναφέρεται. Οι πλούσιες περιγραφές, το συναίσθημα που σε αγγίζει και η δράση φυσικά είναι και εδώ παρόντα ως το αναπάντεχο τέλος.
Στα μείον του έργου είναι το υπερβατικό στοιχείο. Παρόν από την αρχή της τριλογίας το υπερβατικό στοιχείο εδώ παίρνει μια μεγαλύτερη κλίμακα και θέση μέσα σε όλο το έργο που νομίζω ότι τελικά αδικεί το σύνολο. Το δεύτερο μείον είναι το παρελθόν του Φάνινγκ, είναι πολύ εκτεταμένο και παρότι εξηγεί την μισάνθρωπη ψυχολογία του θα μπορούσε να είχε δοθεί πολύ πιο σύντομα. Υπάρχει μια τάση που τείνει να εξιλεώνει τους πάντες η οποία είναι κάπως υπερβολική, ο Φάνινγκ ας πούμε είχε πολλά για τα οποία δεν υπήρχε απολογία πέρα από το μίσος του.
Και μια παρατήρηση πάνω σε λεπτομέρειες, μετά από 15 αιώνες που έχουμε υιοθετήσει την τρέχουσα μορφή χρονολόγησης είναι απίθανο ακόμα και καταστροφή παγκοσμίου επιπέδου να την αλλάξει. Επίσης ο Κρόνιν έκανε ένα μικρό λάθος, αν έπρεπε να κρατήσει η καραντίνα χίλια χρόνια, δεδομένου ότι αυτό το υπολόγισαν από το 122 Μ.Ι. βιάστηκαν να πάνε περίπου έναν αιώνα!

Μετά από όλα αυτά βέβαια, να πούμε ότι φυσικά το βιβλίο αξίζει τον κόπο και να μην απογοητεύεται κανείς από το μέγεθός του.

Άνδρος

Author: Νυχτερινή Πένα /

Είναι ένα μικρό νησάκι και μέσα στα αδέρφια του των Κυκλάδων είναι κάπως παραγκωνισμένο, η γειτονική Τήνος είναι πολύ πιο γνωστή για την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, η Μύκονος πιο κάτω και η Σαντορίνη ως τουριστικοί προορισμοί.
Είναι όμως και αυτό όμορφο, έχει μάλιστα αρκετή βλάστηση για νησί των Κυκλάδων ενώ έχει και αρκετό υψόμετρο για το μέγεθός του. Αυτό έχει σαν συνέπεια ένα σχετικά έντονο ανάγλυφο και την συχνή εναλλαγή των τοπίων. Από το λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, η διαδρομή ως την πόλη της Άνδρου έχει να επιδείξει από όλα αυτά, αμμουδερές παραλίες αλλά και βραχώδεις και πιο ερημικές, ορεινούς δρόμους και γραφικά χωριουδάκια.
Για έναν άνθρωπο που του αρέσει να κάνει ήσυχες διακοπές μακριά από τα πολύβουα μέρη προτείνεται, επίσης προτείνεται αν γράφετε ή ζωγραφίζετε, θα βρείτε πολλά να σας εμπνεύσουν. Αν είστε καλοφαγάς επίσης δεν θα μείνετε παραπονεμένος. Και δεν είναι και μακριά, δύο ώρες με το πλοίο από τη Ραφήνα.
Κάντε ένα μικρό ταξίδι ως εκεί, δεν θα το μετανιώσετ!

Ιστολόγιο του μήνα – Απρίλιος 2018

Author: Νυχτερινή Πένα /

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ιστολόγιο που μόλις ανακάλυψα, την προσοχή μου τράβηξε η ονομασία του, ο βιβλιοθηκάριος. Το επισκέφθηκα από περιέργεια και ανακάλυψα πολλά κείμενα και ποιήματα. Κείμενα για το βιβλίο, παρουσιάσεις, σκέψεις και θέματα επικαιρότητας που αφορούν βιβλία και βιβλιοθήκες – ε τι βιβλιοθηκάριος θα ήταν; - αλλά και μικρές ιστορίες, παραμύθια και ποιήματα λυρικά και γλυκόπικρα.
Έχει μια μακριά πορεία στο χώρο αφού είναι ενεργός από τις αρχές του 2009 (από τα λίγα τόσο παλιά ιστολόγια που παραμένουν) και συνεχίζει την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα. Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε, η βιβλιοθήκη του είναι εδώ: http://vivliothekarios.blogspot.gr/