Ο Πρώτος Ένορκος 18

Author: Νυχτερινή Πένα /

   -Είπε ψέμματα, τόσο πολύ με μισεί;
   Η Γκαμπριέλα ήταν απαρηγόρητη. Ήξερε το χαρακτήρα της Σάντρας Μιον αλλά δεν είχε ποτέ υποψιαστεί τέτοιο απύθμενο μίσος προς το πρόσωπό της.
   -Γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το συμφέρον της, είπε η Ιόλη και την πλησίασε. Δυστυχώς αυτό θα το δεις πολλές φορές, δεν είναι πάντα η αλήθεια αυτό που καταθέτουν οι μάρτυρες. Τώρα θα είναι η σειρά μας για ερωτήσεις.
   -Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι λέει ψέμματα, είπε η Γκαμπριέλα αποθαρρυμένη.
  Η Ιόλη την κοίταξε, ήταν τόσο εύθραυστη, ευάλωτη, μόνη. Συμμεριζόταν το πως ένιωθε, είχε περάσει και εκείνη το ίδιο μονοπάτι.
   -Δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως λέει ψέμματα, όχι, αλλά μπορούμε να κάνουμε τους ενόρκους να το σκεφθούν. Σκούπισε τα δάκρυά σου καλή μου, δεν έκανες τίποτα για να ντρέπεσαι.

   Η Σάντρα Μιον κάθισε και πάλι στη θέση του μάρτυρα και η Ιόλη σηκώθηκε όρθια στη θέση της για να υποβάλλει ερωτήσεις. Συστήθηκε στην Σάντρα και μετά πέρασε στην πρώτη ερώτηση.
   -Είπατε ότι είσαστε επικεφαλής του οικονομικού τμήματος. Τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντά σας;
   -Ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά, από τα σχέδια για την πορεία του ομίλου ως τις καθημερινές πληρωμές.
   -Μια θέση με μεγάλη ευθύνη λοιπόν όπου χρειάζεται κάποιο άτομο εμπιστοσύνης, είπε η Ιόλη.
   -Ναι, ήμουν τέτοιο άτομο για τον αείμνηστο.
   -Ήσασταν σε αυτήν την θέση πολύ καιρό;
   -Επτά χρόνια.
   Η Σάντρα έγειρε πίσω στο κάθισμά της, οι ερωτήσεις της δικηγόρου ήταν εύκολες να απαντηθούν και δεν υπήρχε λόγος να είναι σφιγμένη. Την κοίταξε περιπαικτικά, με τέτοιες ερωτήσεις αυτή η σιχαμένη η Ράνσομ θα έπρεπε να ετοιμάζεται για την ένεση.
   -Επτά χρόνια, αρκετός καιρός για να γνωρίζετε τον Άντονι Βάλμοντ, πολύ καλά.
   -Φυσικά.
   -Είχατε ποτέ διαφωνήσει για κάποιο επαγγελματικό θέμα;
   -Όχι, είπε η Σάντρα Μιον αγέρωχα και απόλυτα ήσυχη τώρα, η συνεργασία μας ήταν πάντα άψογη.
   -Ήσασταν ερωμένη του; είπε κοφτά η Ιόλη αιφνιδιάζοντας την το ίδιο απόλυτα. Κοιμόσασταν με τον Άντονι Βάλμοντ;
   Η Σάντρα έχασε το χρώμα της αλλά απάντησε σκληρά.
   -Δεν σας επιτρέπω!
   -Θα μου το επιτρέψετε κυρία Μιον, είπε η Ιόλη το ίδιο σκληρά. Πριν μας περιγράψατε μια ερωτική σκηνή με λεπτομέρειες που θα ζήλευε και πορνοταινία. Σίγουρα μπορείτε να απαντήσετε κάτι τόσο απλό χωρίς να διστάσετε.
   -Δεν ήμουν ερωμένη του.
   -Έχετε ορκιστεί, είπε η Ιόλη.
   -Η απάντησή μου δεν αλλάζει.
   Η Ιόλη στράφηκε προς το δικαστή και είπε ήσυχα.
   -Η υπεράσπιση υποβάλλει αίτηση εξέτασης της μάρτυρος με τη χρήση πολυγράφου.
   -Ένσταση κύριε πρόεδρε, φώναξε ο Μπόνακορ. Με ποια αιτιολογία ζητάται τέτοια εξέταση; Η μάρτυρας απάντησε και αν η υπεράσπιση έχει αποδείξεις ότι ψεύδεται να τις παρουσιάσει....
   Ο Άιρτον ύψωσε το χέρι του και ο Μπόνακορ σταμάτησε. Ο εισαγγελέας ήξερε να αναγνωρίζει ως που μπορούσε να φτάσει. Και τώρα βρισκόταν ακριβώς στο σημείο αυτό που δεν μπορούσε να περάσει χωρίς να επισύρει κάποια καυστική επίπληξη από τον δικαστή.
   -Κυρία συνήγορε, είπε ο δικαστής, ελπίζω να υπάρχει κάτι να αποδειχθεί και να μην είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού. Ξέρετε νομίζω τις συνέπειες.
   -Μάλιστα κύριε πρόεδρε.
   Ο Άιρτον στράφηκε στην Σάντρα Μιον. Δεν ήταν πια ήρεμη και χαλαρή, καθόταν στην άκρη του καθίσματός της με χείλη σφιγμένα και χλωμή.
   -Κυρία Μιον, θα επιτρέψω την εξέτασή σας με χρήση πολυγράφου. Οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι αν αποδειχθεί πως έχετε καταθέσει κάτι ψευδές θα διωχθείτε για ψευδορκία με ενδεχόμενο δόλο. Είναι κατανοητό αυτό;
   Η γυναίκα δεν απάντησε, δεν φάνηκε να άκουσε καν. Παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα που ο κλιματισμός διατηρούσε στην αίθουσα σταγόνες ιδρώτα εμφανίσθηκαν στο μέτωπό της.
   -Κυρία Μιον;
   -Θα απαντήσω στην ερώτηση, είπε άτονα, χωρίς το μηχάνημα........... Ναι ήμουν ερωμένη του Άντονι Βάλμοντ από την αρχή της καριέρας μου στον όμιλο.
   Ψίθυροι διέτρεξαν την αίθουσα αλλά και το σώμα των ενόρκων. Η αξιοπιστία της ως μάρτυρα είχε πληγεί με αυτήν την αποκάλυψη.
   -Άρα η Γκαμπριέλα αποτελούσε εχθρό για' σας, μια επίδοξη αντίζηλος.
   -Τσουλάκια........
   -Πως τολμάς! ούρλιαξε η Γκαμπριέλα.
   -.......υπήρχαν πάντα πολλά, εγώ ήμουν η ερωμένη του, είπε περιφρονητικά η Μιον. Δεν την θεωρούσα αντίζηλο.
   -Κυρία Μιόν, μόλις προσθέσατε σε αυτά που σας βαρύνουν την ασέβεια προς το δικαστήριο. Θα σας κοστίσει ένα πρόστιμο 120 δολαρίων άμεσα πληρωτέο, είπε ο δικαστής, και ήμουν επιεικής. Ο επόμενος θα πάει αυτόφωρο.
   Χτύπησε το σφυρί στην έδρα.
  -Και δεν ανέχομαι οχλαγωγία στην αίθουσα, αν επαναληφθεί αυτό θα συνεχίσω τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών.
   Σιωπή έπεσε στην αίθουσα.
   -Κυρία συνήγορε, είπε ο Άιρτον. Η συνέχεια έγκειται σε' σας. Επιμένετε στο αίτημά σας;
   -Όχι κύριε, πρόεδρε. Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα. Θα συνεχίσω έτσι την εξέτασή της.
   -Βλέπατε την Γκαμπριέλα ως ανάξια να γίνει αντίζηλός σας. Έχει όμως τα μισά σας χρόνια και το θύμα είχε ερωτική σχέση μαζί της όπως καταθέσατε. Δεν ζηλέψατε;
   -Όχι βέβαια, ο Άντονι Βάλμοντ είχε πολλές τέτοιες σχέσεις, εφήμερες και πρόχειρες.
   -Μάλιστα, πολλές σχέσεις αλλά εσείς δεν το βρίσκατε αρνητικό.
   -Όχι.
   -Ωραία κατάθεση κυρία Μιον, πρώτα σκληρό πορνό τώρα ρομάντζο. Μάλλον ακολουθήσατε λάθος καριέρα. Δεν έχω άλλες ερωτήσεις.
   -Μπορείτε να κατεβείτε από την θέση του μάρτυρα κυρία Μιον. Παρακαλώ να περιμένετε για να ορίσουμε τη δικάσιμό σας για το θέμα της ψευδορκίας. Διακόπτουμε ως αύριο το πρωί.

   -Λέτε να λέει ψέμματα;
   -Μπα!
   -Εγώ πιστεύω πως τα' βγαλε από το μυαλό της για να παγιδέψει την Ράνσομ, ποια γυναίκα ανέχεται να μοιράζεται τον ίδιο άνδρα;
   -Εμένα δεν μου φάνηκε αξιόπιστη.
   -Αλλά πολύ κορμί!
   -Άσχετο, αυτό.
   -Λέει αλήθεια, η Ράνσομ σχετίστηκε μαζί του και όταν της είπε ότι θα την αφήσει τον σκότωσε.
   Ο Μάικ Μακ Γκρέγκορ δεν συμμετείχε στη συζήτηση αυτή των υπολοίπων ενόρκων. Τους άφηνε να εκφράσουν την άποψη τους ο καθένας ενώ ο ίδιος ξεκουραζόταν ξαπλωμένος στην τελευταία σειρά θέσεων του λεωφορείου. Έπρεπε να ξεκουραστεί τώρα γιατί δεν θα προλάβαινε να κοιμηθεί την νύχτα, ένας περίπατος τον περίμενε, μακρινός και έξω από την πόλη.

   -Δημόσια εκτέλεση, η δίκη είναι περιττή! ούρλιαζαν εκείνοι που ήταν εναντίον της καθώς το περιπολικό μετέφερε τη Γκαμπριέλα στο δικαστήριο. Η κοπέλα κρατούσε το κεφάλι της σκυμμένο. Η σημερινή μέρα είχε ξεκινήσει ακόμα πιο δύσκολα από τις προηγούμενες. Την είχαν οδηγήσει σε ένα γραφείο στην πτέρυγα των γραφείων της διοικήσεως των φυλακών και την εξέτασαν δυο ψυχολόγοι που της έκαναν αναρίθμητες ερωτήσεις. Ήξερε πως ο ένας ήταν για την κατηγορούσα αρχή και ο ένας για την υπεράσπιση αλλά δεν ήξερε ποιος ήταν ποιος ώστε να μην απαντάει αναλόγως. Η διαδικασία είχε κρατήσει πολύ και την είχε κουράσει και τώρα είχε να αντιμετωπίσει την τρίτη μέρα της δίκης.
   Βγήκε από το περιπολικό και προχώρησε προς την πλαϊνή είσοδο του δικαστηρίου απ' όπου θα οδηγούνταν στο βοηθητικό δωμάτιο που την περίμενε η Ιόλη. Η κατακραυγή εναντίον της έφτασε σε ένα νέο εφιαλτικό κρεσέντο και απρόσκλητα δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια της έτοιμα να κυλήσουν καυτά στα χλωμά μάγουλά της.
   -Είμαστε μαζί σου! Δεν έκανες τίποτα κακό! ακούστηκε μια καμπανιστή γυναικεία φωνή από την πλευρά των υποστηρικτών της που ακούστηκε πάνω από την κακοφωνία του πλήθους.
   Η Γκαμπριέλα κοντοστάθηκε. Αυτή η ανώνυμη φωνή ήταν βάλσαμο για την ψυχή της στην κατάσταση που βρισκόταν.
   -Κάντε τη να σκάσει! βρυχήθηκε ένας άνδρας από την αντίπερα πλευρά του δρόμου αλλά η απειλούμενη σύγκρουση δεν ήρθε καθώς κατέφθασε το λεωφορείο με τους ενόρκους και ο πρώτος που κατέβηκε ήταν ο Μακ Γκρέγκορ. Το μάθημα που είχε δώσει σε εκείνον που του είχε επιτεθεί ήταν ακόμα νωπό στη μνήμη όλων. Ο Ρέηντζερ πέρασε ανάμεσα στα πλήθη μέσα σε μια σχεδόν απόλυτη σιωπή. Ο επόμενος που κατέβηκε από το λεωφορείο και έσπευσε να τον ακολουθήσει ήταν η Λίζα. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι και τελευταίος κατέβηκε ο Ζάιτς που φαινόταν χολωμένος.
   Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη όπως και τις προηγούμενες μέρες. Αφού το σώμα των ενόρκων και οι αντίδικοι πήραν τις θέσεις τους μπήκε ο δικαστής και κάθισε στην έδρα. Ένα κοφτό χτύπημα του σφυριού στην ειδική βάση και η ακροαματική διαδικασία συνεχιζόταν και πάλι.
   Ο Μπόνακορ σηκώθηκε από τη θέση του και αφού έφτιαξε το σακάκι από το όπως πάντα πανάκριβο κουστούμι του προχώρησε προς τις θέσεις των ενόρκων. Το βλέμμα του σταμάτησε στον Μάικ Μακ Γκρέγκορ. Τίποτα πάνω στον Ρέηντζερ δεν μαρτυρούσε ότι είχε κοιμηθεί ελάχιστα και ότι είχε βγει έξω τη νύχτα, κάτι που είχε αποδειχθεί εξαιρετικά εύκολο με τη μονάδα του να φρουρεί το ξενοδοχείο. Σαν να τον προειδοποιούσε το ένστικτό του ο εισαγγελέας κοίταξε τον Μάικ που ανταπέδωσε το βλέμμα ατάραχος.
   -Χθες η πολιτική αγωγή εξέτασε μια μάρτυρα, την κυρία Μιον, ξεκίνησε ο Μπόνακορ, που μας απέδειξε με την κατάθεσή της πως η κατηγορούμενη είχε το κίνητρο για να θέλει τον Άντονι Βάλμοντ νεκρό. Σήμερα θα προχωρήσουμε με την απόδειξη ότι έκανε αυτό το έγκλημα βλέποντας το πως το οργάνωσε. Η πολιτική αγωγή καλεί τον Τόμας Τζέντον.

   Η Γκαμπριέλα ρίγησε ακούγοντας το όνομα του επιθεωρητή. Απέφυγε να τον κοιτάξει και αναζήτησε μια παρηγοριά. Το βλέμμα της στάθηκε στης Λίζας, η τραγουδίστρια την κοιτούσε φιλικά. Μετά πρόσεξε τον Μακ Γκρέγκορ που παρακολουθούσε τον επιθεωρητή ενώ έπαιρνε τη θέση του σαν μάρτυρας. Ο Ρέηντζερ φαινόταν να περιμένει κάτι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου