Ο Πρώτος Ένορκος 19

Author: Νυχτερινή Πένα /

   Ο Μπόνακορ στράφηκε στον Τζέντον.
   -Ονομάζεστε;
   -Τόμας Τζέντον.
   -Που υπηρετείτε κύριε Τζέντον;
   -Είμαι επιθεωρητής του εγκληματολογικού της αστυνομίας του Τορόντο.
   -Σας ανατέθηκε η υπόθεση της δολοφονίας του Άντονι Βάλμοντ, υποθέτω.
   -Δεν έγινε ακριβώς έτσι, είπε ο Τζέντον, στην αρχή κλήθηκα να ερευνήσω τι ακριβώς συνέβαινε όταν η διοίκηση της βάσης Ντάουνβιου ειδοποίησε πως μια περίπολος ανακάλυψε μια γυμνή γυναίκα σε κατάσταση σοκ.
   -Ερευνήσατε το θέμα;
  -Μάλιστα. Οι Ρέηντζερς που είχαν βρει την γυναίκα την μετέφεραν στο νοσοκομείο της Αγίας Ελένης όπου και την επισκέφθηκα και πήρα την κατάθεσή της.
   -Αυτή η γυναίκα βρίσκεται στην αίθουσα αυτή τη στιγμή;
   -Μάλιστα, είναι η κατηγορούμενη Γκαμπριέλα Ράνσομ.
   -Πολύ καλά. Πως εξελίχθηκε η έρευνά σας;
   -Μίλησα με στελέχη της D n' D που γνώριζαν την κατηγορούμενη και το θύμα και γρήγορα άρχισα να αμφιβάλλω για την αλήθεια όσων μου είπε. Διαπίστωσα πως ήταν μια αδίστακτη καιροσκόπος, και γρήγορα υπήρξαν και τα απαραίτητα πειστήρια.
   -Δηλαδή;
   -Η κατηγορούμενη είχε καταθέσει ότι το θύμα της είχε κάνει νόημα να σταματήσει με το αυτοκίνητο ζητώντας της βοήθεια γιατί είχε πρόβλημα με τη μπαταρία στο δικό του αλλά όταν βρέθηκαν τα δυο αυτοκίνητα το δικό της ήταν που βρέθηκε με ανοιγμένο το καπό. Τότε υποψιάστηκα ότι μπορεί να ήταν εκείνη που είχε σταματήσει τον Άντονι Βάλμοντ και όχι το αντίστροφο. Η έρευνα της γύρω περιοχής αποκάλυψε ότι είχε προετοιμάσει ένα σκηνικό για να κάνει έρωτα με το θύμα. Υπήρχε ένας μουσαμάς στο έδαφος στερεωμένος με πασαλάκια σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για τις σκηνές.
   Ψίθυροι ακούστηκαν στο ακροατήριο αλλά σταμάτησαν πριν ο Άιρτον κάνει κάποια παρατήρηση. Η Γκαμπριέλα κοίταζε τον επιθεωρητή με μια έκφραση σοκ αποτυπωμένη στο πρόσωπό της, δεν θυμόταν τίποτα από όλα αυτά. Θυμόταν πως είχε βγει από το αυτοκίνητο και μετά τίποτα ως τη στιγμή που πάλεψε να ξεφύγει από τον Βάλμοντ που την είχε κάνει ήδη δική του.
   Οι ένορκοι ήταν προσηλωμένοι στα λόγια του επιθεωρητή και κάποιοι είχαν γείρει μπροστά για να παρακολουθούν καλύτερα. Μόνο ο Μακ Γκρέγκορ έδειχνε να μην εντυπωσιάζεται από την κατάθεση. Η βόλτα του την νύχτα ήταν ακριβώς στον τόπο του εγκλήματος και είχε προσωπική γνώμη και γνώση για τα λεγόμενα του επιθεωρητή.
   -Είχε λοιπόν ετοιμάσει ένα σκηνικό με σκοπό να προκαλέσει το θύμα; ρώτησε ο Μπόνακορ.
   -Είχε ετοιμάσει ένα σκηνικό που θα ήταν φυσικό να εξάψει την φαντασία του Άντονι Βάλμοντ. Και γνωρίζοντας την αδυναμία του θύματος στις γυναίκες ήταν σίγουρη πως θα πετύχει. Αφού έκαναν έρωτα του έκοψε το λαιμό με ένα μαχαίρι που βρέθηκε εκεί πεταμένο με τα δακτυλικά της αποτυπώματα.
   -Με αυτά τα στοιχεία είχατε βεβαιωθεί ότι εκείνη έκανε το φόνο;
   -Ναι, έβγαλα ένταλμα και τη συνέλαβα.
  -Αντιστάθηκε; είπε ο Μπόνακορ κοιτώντας τους ενόρκους που κρέμονταν από τα χείλη του επιθεωρητή.
   -Όχι, απάντησε ο Τζέντον, όχι άμεσα. Αλλά προσπάθησε να με δελεάσει.
   -Τι εννοείτε;
   -Όταν πήγα να τη συλλάβω ήταν με τη ρόμπα του νοσοκομείου, δεν δίστασε να τη βγάλει μπροστά μου και να ντυθεί με τα ρούχα της αργά και επιδεικτικά.
   Η Γκαμπριέλα έκανε να τιναχθεί όρθια φωνάζοντας αλλά η Ιόλη που περίμενε αυτήν της την αντίδραση την είχε πιάσει από τα χέρια και την κράτησε ακίνητη. Η κοπέλα έσκυψε το κεφάλι. Θυμόταν πολύ καλά την ταπείνωση στην οποία την είχε υποβάλλει ο Τζέντον και τώρα το παρουσίαζε σαν να το είχε κάνει η ίδια επί σκοπού.
   -Επιδιώκοντας να ξεφύγει όταν θα χαλάρωνε η προσοχή σας;
   -Υποθέτω πως ναι.
   -Αφού είχατε τα στοιχεία να τη συλλάβετε, είχατε σκεφθεί και το κίνητρο;
   -Σαφώς, ήταν θέμα ζηλοφθονίας. Προκειμένου να χάσει τον εραστή της από κάποια άλλη γυναίκα προτίμησε να τον σκοτώσει. Και αυτό έκανε, τον δολοφόνησε μετά από μια τελευταία ερωτική συνεύρεση. Φόνος εκ προμελέτης.
   -Φόνος πρώτου βαθμού, είπε ο Μπόνακορ κοιτάζοντας τους ενόρκους θέλοντας να τους εντυπωθεί αυτή η άποψη. Η πολιτική αγωγή τελείωσε με το μάρτυρα.
   Ο Άιρτον κοίταξε το ρολόι του πριν ανακοινώσει τη μεσημεριανή διακοπή.

   -Φόνος πρώτου βαθμού, είπε ο Κρίστιαν Ζάιτς με το πομπώδες τρόπο του δικηγόρου, είναι ο προμελετημένος και εν ψυχρώ εκτελεσμένος φόνος.
   -Αυτό που αυτή η σιχαμένη έκανε, είπε η Ντέμπορα Γουντς.
   -Δεν τελείωσαν οι καταθέσεις, είπε η Λίζα απότομα και ο Ζάιτς της έριξε ένα απαξιωτικό βλέμμα. Από όσα είχε ακούσει ο Μακ Γκρέγκορ είχε καταλάβει ότι ο δικηγόρος είχε δοκιμάσει να πάει στο κρεβάτι του την τραγουδίστρια και είχε εισπράξει ένα ηχηρό όχι οπότε τώρα προσπαθούσε να της δείξει ότι την περιφρονούσε. Αυτό ήταν ένα θέμα που δεν τον απασχολούσε εκτός και αν επηρέαζε την ετυμηγορία.
   -Εγώ πιστεύω πως είναι φόνισσα, είπε ο Τζιμ Κεγκς, ένας υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρία.
   -Δεν θα πρέπει να καταλήγουμε σε κρίση, είπε ήσυχα ο Βίνεκερ, στο κάτω κάτω ακούσαμε ακόμα μόνο τους μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής. Δεν ακούσαμε τι έχει να πει η υπεράσπιση.
   -Έλα τώρα, είπε ο Ζάιτς. Είναι προφανές, μεγάλος επιχειρηματίας από τους επιφανέστερους της χώρας και από την άλλη μια υπάλληλος. Γιατί να τη βιάσει; Μπορούσε να έχει όποια γυναίκα θέλει. Αυτή τον ήθελε και επειδή δεν θα τον είχε τον σκότωσε. Αυτός αν την ήθελε δεν είχε παρά να την πληρώσει.
   -Και αυτό μας αποδεικνύει πόσο υπολογίζεις τις γυναίκες και με τι είδους γυναίκες συναναστρέφεσαι, είπε καυστικά η Λίζα.
   -Θες να πιστέψω ότι ένας μεγιστάνας, ένας σύγχρονος Βάντερμπιλντ, είχε ανάγκη από σεξ και δεν είχε καλύτερες επιλογές από το να βιάσει μια υπάλληλό του;
   -Όχι ήρθε η απάντηση από τον Μακ Γκρέγκορ με τον ίδιο ψυχρό τρόπο που μιλούσε πάντα ο Ρέηντζερ, δεν ήθελε απλά σεξ. Τότε θα είχε καταφύγει σε άλλη λύση. Είχε κάτι προσωπικό.
   -Κάποια εμμονή; Κάποιο απωθημένο; είπε ο Ζάιτς. Δεν ήξερα ότι διδάσκουν ψυχολογία στις στρατιωτικές σχολές.
   -Διδάσκουν και καλούς τρόπους, κάτι που το παραλείπουν στη νομική απ' ό,τι φαίνεται, είπε δηκτικά ο Μάικ και συνέχισε, δεν είναι ασυνήθιστο. Βρίσκεις πολλές αρρωστημένες καταστάσεις ανάμεσα σε αυτούς τους μεγιστάνες του πλούτου.
   -Αυτό πιστεύεις;
  -Είναι ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια που σκέφτομαι. Περιμένω όμως να δω τις αποδείξεις. Όπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χόλμς είναι λάθος να προσαρμόζεις τα αποδεικτικά στοιχεία στη θεωρία σου. Πρέπει να προσαρμόζεις τη θεωρία στα αποδεικτικά στοιχεία και αυτά δεν τα έχουμε ακόμα δει όλα.
   Οι δώδεκα ένορκοι ήταν καθισμένοι στο δωμάτιο όπου θα συσκέπτονταν για την ετυμηγορία γύρω από ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι. Είχαν γευματίσει συζητώντας την υπόθεση που θα εκδίκαζαν και τώρα συνέχιζαν τη συζήτηση περιμένοντας να επιστρέψουν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
   -Δεν νομίζω, είπε η Ντέμπορα, πιστεύω ότι είστε υπερβολικά καχύποπτος λόγω επαγγέλματος ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κοινή.....
   Η πρώην δασκάλα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση της γιατί ο δικαστικός κλητήρας μπήκε στην αίθουσα και τους κάλεσε να επιστρέψουν στις θέσεις τους για τη συνέχιση της δίκης.
  
   Η Ιόλη σηκώθηκε από τη θέση της και σταμάτησε για μια στιγμή πίσω από τη θέση της Γκαμπριέλα. Η κοπέλα ήταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και χρειαζόταν υποστήριξη. Ακούμπησε τα χέρια στους ώμους της και την έσφιξε. Ύστερα προχώρησε κοντά στην θέση του μάρτυρα όπου καθόταν ακόμα ο Τζέντον.
   -Επιθεωρητά Τζέντον, είπε η Ιόλη, ονομάζομαι Ιόλη Χόφμαν και είμαι η συνήγορος της Γκαμπριέλα Ράνσομ. Καταθέσατε ότι η Γκαμπριέλα δεν είχε πρόβλημα να ντυθεί μπροστά σας.
   -Μάλιστα.
   -Δεν αληθεύει ότι σας ζήτησε να βγείτε από το δωμάτιο αλλά αρνηθήκατε.
   -Αληθεύει.
   -Άρα θα λέγατε πως είχε επιλογή;
   -Ναι, να πάει στην τουαλέτα.
   Η Γκαμπριέλα δαγκώθηκε, μέσα στον πανικό της δεν το είχε σκεφθεί αυτό. Η Ιόλη όμως δεν τα' χασε.
   -Θα της το επιτρέπατε;
   -Όχι, είπε ο Τζέντον ψυχρά.
   -Άρα η λογική της την έσωσε από το να κάνει μια άσκοπη ερώτηση. Παραμένει η δική σας αντιμετώπιση.
   -Και λοιπόν; απάντησε απότομα ο Τζέντον. Ήταν μια εγκληματίας, είχα δικαίωμα να λάβω κάθε μέτρο που έκρινα σκόπιμο.
   -Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
  -Όχι για την αστυνομία, όταν συλλαμβάνουμε κάποιον είναι γιατί τον πιστεύουμε ένοχο. Και υπήρχαν τα στοιχεία για να την θεωρώ ένοχη.
   -Και τις στερήσατε τα βασικά της δικαιώματα;
   -Δεν βλέπω γιατί όχι.
   -Για να μην είστε προκατειλημμένος ίσως; είπε η Ιόλη και προλαβαίνοντας τον Μπόνακορ που πεταγόταν όρθιος πρόσθεσε, δεν έχω άλλη ερώτηση κύριε πρόεδρε.

2 σχόλια:

Raven είπε...

Διαβάζω και πορώνομαι! Με κρατάς σε αγωνία και ανυπομονώ να δω τι θα γίνει... Λατρεύω αυτές τις ιστορίες!

Νυχτερινή Πένα είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Raven.

Δημοσίευση σχολίου