Ο Νόμος Της Προσφοράς Και Της Ζήτησης

Author: Νυχτερινή Πένα /

   Στην θεωρητική οικονομική ονομάζουμε νόμο της Ζήτησης την αρχή που λέει ότι όσο μειώνεται η τιμή αυξάνεται η Ζήτηση αλλά και αντιστρόφως. Στο νόμο της Προσφοράς ισχύει ότι η τιμή αυξάνει και την προσφορά. Στη σύνθεση των δυο έχουμε την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ Ζήτησης και Προσφοράς. Αυτά όμως στην οικονομική και στις εμπορικές συναλλαγές.
  Αλλά οι εμπορικές συναλλαγές δεν είναι οι μόνες μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχουν και οι ψυχικές συναλλαγές. Όταν ανταλάσσουν συναισθήματα, φιλία, εμπιστοσύνη, αγάπη. Εκεί ο νόμος της οικονομικής δεν ισχύει. Εκεί άλλες είναι οι αρχές που διέπουν τη σχέση αυτή που δεν είναι εμπορική και συμφέροντος.
   Εκεί δεν είναι απαραίτητο να πάρεις για να δώσεις ούτε το κάνεις υποχρεωτικά και προσέχοντας το αντάλλαγμα, μην πέσεις έξω και ζημιωθείς. Εκεί όσο δεν σου ζητείται τόσο προσφέρεις και όσο παίρνεις τόσα περισσότερα θέλεις να δώσεις.
   Αλλά τι γίνεται αν σου προσφέρονται πολλά και εσύ δεν έχεις να δώσεις; Όχι γιατί δεν θες αλλά γιατί δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να προσφέρεις ή να κάνεις;

16 σχόλια:

next_day είπε...

καλέ μου, πάντα υπάρχει κάτι να δώσεις... αν πραγματικά το θές, θα βρείς τί είναι αυτό που μπορείς να δώσεις και ακόμα περισσότερο τί έχει ανάγκη ο άλλος να πάρει..
εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι αν ο άνθρωπος σοτ νοιάζεται και έχει κατανόηση θα έχει την υπομονή να περιμένει και ας μην παίρνει για κάποιο καιρό!

Ανώνυμος είπε...

νομος της προσφορας και της ζητησης;;;;;Πολιτικη οικονομια και σχολη μου θυμισες!!Κατα τα αλλα συμφωνω με την απο πανω ροζμαλλουσα.

Νυχτερινή Πένα είπε...

Α κοριτσάκι με τις μπούκλες, το θέμα είναι αν δεν έχεις κάτι που να χρειάζεται ο άλλος να δώσεις;

Νυχτερινή Πένα είπε...

Το ήξερα ότι θα το πεις αυτό meanan!
Θυμάσαι τι λέει κιόλας η θεωρία;

Ανώνυμος είπε...

ολα τα θυμαμαι!κι αν θες να ξερεις εχω κρατησει ολα τα βιβλια της σχολης!!!!!!

Νυχτερινή Πένα είπε...

Α μάλιστα.
Τα θυμάμαι και' γω και όπως βλέπεις τα χρησιμοποιώ σε μια τελείως άλλη χρήση.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Νυχτερινή μου Πένα, νομίζω ότι αν σ ενδιαφέρει ο άλλος, σ ενδιαφέρει να του δώσεις. Πάντα υπάρχει κάτι να δώσεις έστω κι αν είναι μόνο η προσοχή που θα του δώσεις, να τον ακούσεις. Τότε αρχίζεις να του δίνεις, ασυναίσθητα. Πολλές φορές ο άλλος παίρνει ερήμην σου, εν αγνοία σου. Δίνεις και τότε που δεν το ξέρεις. Αν σου κεντρίσει το ενδιαφέρον η προσωπικότητα του άλλου, σε εμπνεύσει, σε γοητεύσει κάτι σ αυτόν, δεν θα σκέφτεσαι τι και αν δίνεις, θα επικεντρωθείς αλλού και ήδη θα δίνεις και θα παίρνεις αυτονόητα και αυτόματα όπως η βαθειά εισπνοή και εκπνοή σε καθαρό αέρα..

Καλό σου βράδυ

Νυχτερινή Πένα είπε...

Καλό σου βράδυ και' σενα Ρεγγίνα.
Να είναι έτσι; Θέλω να της δίνω τα πάντα.

Unknown είπε...

τότε Πένα μου απλά στέκεσαι κοντά,
ο ίσκιος σου και μόνο φτάνει.

Καλό σου βράδυ

Νυχτερινή Πένα είπε...

Ελπίζω να έχεις δίκιο.
Καλό σου βράδυ meggie.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!

Νυχτερινή Πένα είπε...

Επίσης Καλή Σαρακοστή φίλε μου JK.
Προσοχή με τον καιρό μόνο αύριο.

Δήμητρα είπε...

Νομίζω ότι και μόνο το ότι θέλεις να δώσεις και ο άλλος το βλέπει αυτό φτάνει... Όπως ειπώθηκε πιο πάνω, δεν έχει σημασία τι δίνεις αλλά πώς το δίνεις. Τι να τα κάνεις τα δώρα πχ, ακόμα και τα πιο ακριβά, αν τα επιτάσσει ένα "πρέπει" κι όχι η αγάπη, η έννοια, το ενδιαφέρον...
Η πριγκήπισσα σου είναι σίγουρα πολύ τυχερή...
Καλή σου μέρα :)

Νυχτερινή Πένα είπε...

Α η αγάπη είναι σίγουρη, απλά θα ήθελα να της δώσω τα πάντα αν τα ήθελε.

Deus Misereatur είπε...

Η ζήτηση αλλάζει από πρόσωπο σε πρόσωπο και από φύλο σε φύλο. Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσφέρει κάποιος είναι η κατανόηση. Από εκεί και πέρα, μέσα από σωστή επικοινωνία μπορείς να κατανοήσεις πιο εύκολα τι ζητάει αυτός που σε ενδιαφέρει.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι... αυτή τη συμβουλή πρέπει να την ακολουθήσω πρώτος από όλους εγώ! :P

Νυχτερινή Πένα είπε...

Ναι, δεν έχεις άδικο.
Κατανόηση χρειάζεται.
Καλώς ήρθες στο ιστολόγιό μου.

Δημοσίευση σχολίου