Στις Θάλασσες Του Κόσμου 2

Author: Νυχτερινή Πένα /

Ο ναύαρχος Σεντ Βίνσεντ ήταν ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της διοίκησης του Βασιλικού Ναυτικού και ήταν ευτύχημα που τον είχε στο δυναμικό του σε μια τέτοια δύσκολη εποχή που μαινόταν ο πόλεμος με τον αδίστακτο Ναπολέοντα. Ήταν γρήγορος στο να παίρνει τις αποφάσεις του και, το κυριότερο, έπαιρνε τις σωστές. Ήταν άφοβος άνθρωπος μαθημένος να κάνει το σωστό και να έχει το θάρρος να το υποστηρίζει.
Τώρα απέναντι στον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρώτο λόρδο του ναυαρχείου σερ Άντριαν Κίνκαιηντ λόρδο του Μπαθ, καθόταν ήρεμος περιμένοντας να μάθει τι ήταν αυτό που τον είχε κάνει να τον καλέσει εδώ τέτοια ώρα, αργά το βράδυ. Βέβαια ο Κίνκαιηντ δεν ήταν σαν τους αριστοκράτες που νοιάζονταν μόνο για την καλοπέρασή τους αλλά και πάλι ήταν κάπως περίεργο.
Ο λόρδος σήκωσε το βλέμμα του από το έγγραφο που μελετούσε και είπε:
-Θυμάσαι την αναφορά ότι το Βικτουάρ ετοιμαζόταν για απόπλου από το το ναύσταθμο της Βρέστης;
-Ναι, βέβαια. Μάθαμε και περισσότερο;
-Ναι και όχι από τις μυστικές μας υπηρεσίες. Ήρθε μήνυμα από τον Κόλινγουντ. Το Βικτουάρ διάσπασε τον αποκλεισμό μας.
-Ξέρουμε που πάει; Τι αποστολή έχει;
Το Βικτουάρ ήταν ένα από τα πλέον βαριά οπλισμένα πολεμικά των Γάλλων με εκατό κανόνια και πάνω από χίλιους άνδρες πλήρωμα. Ήταν επικίνδυνος αντίπαλος.
-Θα πλεύσει νότια με σκοπό να παρεμποδίσει τη ναυσιπλοϊα μας και μετά να περάσει στον Ειρηνικό και να χτυπήσει τις εκεί απροστάτευτες αποικίες μας.
-Πρέπει να το καταδιώξουμε, είπε ο ναύαρχος  και έμεινε για λίγο σκεπτικός. Κάποιο καλό πλοίο με δύναμη και..... Το Ανίκητος. Θα μιλήσω στον Τζέημς.
Ο πρώτος λόρδος ανασήκωσε το ένα φρύδι.
-Μ' αυτό το πλήρωμα; Αλλά χαίρομαι που το ανέφερες γιατί σχετίζονται με ένα θέμα που μου ανέφερε ο λόρδος Κόρθαξ.
Ο Κίνκαιηντ αναφέρθηκε στο περιστατικό και κατέληξε:
-Και θες να στείλεις τέτοιους ανθρώπους σε μια τόσο σημαντική αποστολή;
-Ακριβώς τέτοιοι άνθρωποι χρειάζονται! Άνδρες που θα έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν τους δικούς τους.
Ο Κινκαίηντ το σκέφθηκε για λίγο, μετά χαμογέλασε.
-Ίσως θα είναι καλύτερα έτσι, δεν θα με ζαλίζει και ο Κόρθαξ.

-Τζέημς;
Ο πλοίαρχος Τζέημς Κάλχουν στράφηκε και κοίταξε τον άνδρα που είχε προφέρει το όνομά του και δεν ήταν άλλος από τον ναύαρχο Σεντ Βίνσεντ. Βρίσκονταν στο δωμάτιο του πρώτου στην ταβέρνα ο Κασμάς και το Φτυάρι. Ο ναύαρχος είχε προτιμήσει να τον ενημερώσει ιδιωτικά για την αποστολή που αναλάμβαναν με το πλήρωμά του για να διατηρηθεί η μυστικότητα.
-Δύσκολη αποστολή. Αλλά θα τη φέρουμε σε πέρας. Πότε ξεκινάμε;
-Η πίστωση έχει εγκριθεί άρα μπορείτε να ασχοληθείτε με τα εφόδιά σας και τον εξοπλισμό που σας λείπει. Από πλήρωμα πως είσαστε;
-Σχεδόν πλήρεις, και μιας και το Βασιλικό Σώμα Πεζοναυτών μου έστειλε τους πεζοναύτες που μου λείπανε, είμαστε λίγο πολύ εντάξει.
-Χαίρομαι που το ακούω. Καταδιώκετε το Βικτουάρ φυσικά αλλά είμαστε σε πόλεμο κάθε Γαλλικό πλοίο που θα βρεθεί στο δρόμο σας είναι νόμιμη λεία. Τα όποια λάφυρα είναι φυσικά δικά σας.
-Ωραία, είπε ο Τζέημς Κάλχουν. Σε είκοσι τέσσερις ώρες θα είμαστε έτοιμοι και το πρωί θα αποπλεύσουμε.
-Πολύ καλά, είπε ο ναύαρχος. Να μην προλάβει να το τραβήξει άλλο ο Κόρθαξ. Ήταν ηλίθιο περιστατικό. Τώρα κάτι άλλο. Ξέρω ότι δεν είναι το πιο βολικό αλλά θα μπορούσες να πάρεις κάποιους επιβάτες;
-Επιβάτες;
-Είναι η χήρα και οι κόρες ενός παλιού συμπολεμιστή που σκοτώθηκε στο Αμπουκίρ. Κληρονόμησε ένα μικρό κτήμα στη Νέα Ζηλανδία και αποφάσισε να αναζητήσουν την τύχη τους εκεί. Εσείς μπορεί να μην φτάσετε ως  τον προορισμό τους αλλά θα πάτε αρκετά νότια. Θα τις αφήσετε σε κάποια από τις βάσεις μας και θα συνεχίσουν με άλλο πλοίο από' κει. Θα τις εφοδιάσω με μια συστατική επιστολή.
Ο Τζέημς δεν το σκέφθηκε πολύ. Δεν ήταν προληπτικός ώστε να μη θέλει μια γυναίκα, και ειδικά χήρα στο πλοίο, και παρότι δεν είχε πολεμήσει στο Αμπουκίρ άρα δεν ήταν χήρα συμπολεμιστή με τη στενή σημασία της λέξης, αποφάσισε να προσφέρει τη βοήθειά του.
-Κανένα πρόβλημα, θα τις μεταφέρουμε, πόσα άτομα;
-Τέσσερα.
-Εντάξει. Θα ζητήσω από τον Μάικ να τους παραχωρήσει την καμπίνα του και να τη διαμορφώσουμε για να μείνουν εκεί.
-Ευχαριστώ Τζέημς.
-Δεν χρειάζεται σερ. Ο Μάικ δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί με το πλήρωμα. Ίσως στο θάλαμο των δοκίμων μιας και θα αναλάβει την εκπαίδευσή τους.
-Ωραία, είπε ο ναύαρχος και σηκώθηκε από την καρέκλα που καθόταν. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει και το δωμάτιο ήταν σκοτεινό, όπως ο Τζέημς Κάλχουν στεκόταν κοντά στο παράθυρο με το τελευταίο φως της μέρας να τον λούζει έμοιαζε με κάποιον θρυλικό κουρσάρο. Ντυμένος στα μαύρα και οπλισμένος με το κλασσικό σπαθί των αξιωματικών έμοιαζε να είχε ξεπηδήσει μέσα από μια από εκείνες τις ιστορίες που αγαπούν να διηγούνται οι ναυτικοί.
-Καλή τύχη σε όλους σας. Είθε να επιστρέψετε σύντομα νικητές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου