Πτήση 178 - 11

Author: Νυχτερινή Πένα /

Κεφάλαιο 10
11:31 – 12:00 GMT 16:31 – 17:00

Λονδίνο
16:31
Ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο, πρώτα έφτασε η Αμέλια και δευτερόλεπτα μετά έφτασε ο Άιαν και προχώρησαν στο διάδρομο. Η Αμέλια πίεσε το κουδούνι και ο ήχος ενός ωδικού πτηνού ακούστηκε. Πριν σβήσει καλά - καλά μια γυναίκα άνοιξε την πόρτα. Ήταν προς το ψηλό, με καλλίγραμμο σώμα, μακριά ως τον ώμο μαύρα μαλλιά και πρόσωπο με γλυκιά έκφραση. Τα μαύρα μάτια της δέσποζαν σε αυτό. Φορούσε ένα πουλόβερ φαρδύ μακρύ σχεδόν ως τα γόνατα και ένα παντελόνι. Δύσκολα θα μπορούσε να τη συνδέσει ο Άιαν με την περιγραφή που είχε κάνει ο νεαρός γκρουμ στο ξενοδοχείο.
«Η κυρία Σαντόκ;» ρώτησε η Αμέλια.
«Η ίδια,» απάντησε η γυναίκα. «Σε τι μπορώ να σας βοηθήσω;»
«Θα θέλαμε να μιλήσουμε για τον Σάμιουελ Κρέην,» είπε η Αμέλια και συστήθηκε συστήνοντας και τον Άιαν.
«Πέθανε, έτσι;» είπε η γυναίκα και πισωπάτησε με μια έκφραση οδύνης στο πρόσωπό της.
Αν ο Άιαν δεν ήξερε ότι ο μηχανικός είχε δολοφονηθεί θα μπορούσε να πιστέψει αυτήν την επίδειξη θλίψης. Η Σάρα ανέκτησε την ψυχραιμία της και τους έκανε νόημα να την ακολουθήσουν. Το διαμέρισμά της ήταν μικρό και λιτό αλλά επιπλωμένο με γούστο. Τους οδήγησε σε ένα μικρό σαλονάκι, κάθισε σε μια πολυθρόνα και εκείνοι κάθισαν απέναντί της.
«Ο Σάμιουελ έπαθε καρδιακό επεισόδιο,» είπε η Σάρα. «Έλπιζα ότι θα τα καταφέρει.»
«Ήσασταν μαζί του όταν έπαθε το καρδιακό;»
«Ναι,» είπε η γυναίκα, «αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για εκείνον.»
«Πως έγινε;»
Η Σάρα Σαντόκ χαμήλωσε το βλέμμα. Φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση αλλά τελικά είπε:
«Έπαθε καρδιακό ενώ κάναμε έρωτα. Εγώ φώναξα για βοήθεια.»
«Αλλά μετά εξαφανιστήκατε,» είπε δηκτικά η Αμέλια.
«Έπρεπε,» απάντησε χαμηλόφωνα η Σάρα σαν να μετάνιωνε για κάτι. Σήκωσε το βλέμμα της και κοίταξε την Αμέλια. «Είσαστε παντρεμένη επιθεωρήτρια;»
Το τσίμπημα του πόνου ήταν απτό σαν σωματικό και έκανε την Αμέλια να δαγκωθεί. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά η αναφορά στο γάμο την πονούσε.
«Είμαι χήρα,» απάντησε κοφτά.
«Πως θα βλέπατε την ερωμένη του συζύγου σας; Θα την ανεχόσασταν; Θα την ταπεινώνατε; Γι’ αυτό έφυγα από το ξενοδοχείο, για να μην δημιουργήσω πρόβλημα με την οικογένεια του Σάμιουελ. Αλλά αμφιβάλλω αν τον αγαπούσαν όπως εγώ.»
Ο Άιαν και η Αμέλια αντάλλαξαν ένα βλέμμα. Μετά η αστυνομικός σηκώθηκε.
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω λίγο την τουαλέτα σας;»
«Ναι, παρακαλώ,» είπε η Σάρα.
Η Αμέλια πήγε στο μπάνιο που της υπέδειξε η Σάρα ενώ ο Άιαν ανέλαβε να συνεχίσει τις ερωτήσεις.
«Είχατε πολύ καιρό σχέση με τον Σάμιουελ Κρέην;»
«Μερικούς μήνες.»
«Είχατε συζητήσει ποτέ την περίπτωση γάμου;»
«Όχι, ποτέ» είπε η Σάρα. «δεν είμαι ανόητη κύριε Γκόρντον. Ξέρω ότι πολύ δύσκολα ένας παντρεμένος θα αφήσει την οικογένειά του για μια σχέση.»
Ο Άιαν κοίταξε την γυναίκα σκεφτικός. Είχε προετοιμασθεί για την επίσκεψή τους παρότι είχε προσπαθήσει να την αποφύγει. Δύσκολα θα μπορούσε να αποδειχθεί οτιδήποτε εναντίον της εκτός και αν κατάφερναν να την κάνουν να ομολογήσει. Θα δοκίμαζε να την αιφνιδιάσει με κάτι που ως τώρα δεν είχαν αναφέρει ότι ήξεραν.
«Κυρία Σάντοκ ο θάνατος του Σάμιουελ Κρέην δεν ήταν από φυσικά αίτια.»
«Εννοείτε ότι δεν θα πέθαινε αν δεν ήταν μαζί μου; Ότι πέθανε επειδή κάναμε έρωτα;»
«Όχι,» είπε ψυχρά ο Άιαν. «Πέθανε επειδή δηλητηριάστηκε με ακόνιτο.»

Πάνω από τον Ατλαντικό
11:36
Ο Πάτρικ έγλειψε τα ξεραμένα χείλη του. Ένιωθε σαν να είχε πυρετό και δεν ήταν παράξενο, αυτό που ξαφνικά αντιμετώπιζαν τον είχε ξαφνιάσει δυσάρεστα και ακόμα δεν μπορούσε να συνέλθει από το ξάφνιασμα αυτό. Δεν ήθελε να πεθάνει και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο. Σήκωσε το χέρι του στο διακόπτη που ρύθμιζε τον κλιματισμό του πιλοτηρίου και τον δυνάμωσε. Κοίταξε το χέρι του πάνω στο διακόπτη, δεν ήταν τόσο σταθερό όσο λίγη ώρα πριν.
«Όλοι ταραχτήκαμε,» είπε ο Μαρκ σαν να διάβαζε τις σκέψεις του.
Τον κοίταξε, και ο συμπιλότος του έδειχνε αρκετά καταβεβλημένος από το γεγονός. Έκλεισε τα μάτια του και πήρε μια πολύ βαθιά ανάσα. Σε άλλες εποχές θα έπινε ένα ποτό και θα ηρεμούσε κάπως αλλά τώρα αυτό δεν ήταν δυνατό. Προσπαθούσε να μην καταφεύγει σε αυτό και να μην το σκέφτεται όταν ένιωθε πιεσμένος.
«Πιο εύκολα το λες παρά το κάνεις,» μουρμούρισε.
«Τι;» έκανε ο Μαρκ γυρνώντας προς το μέρος του.
«Σκεφτόμουν πως μπλέξαμε,» είπε ο Πάτρικ στο φίλο και συνάδερφό του. «Καταραμένοι τζιχαντιστές.»
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να σκοτώνουν στο όνομα του Θεού,» είπε ο Μαρκ. «Υποτίθεται ότι η πίστη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.»
«Όχι κάθε πίστη,» είπε ο Πάτρικ, «και αυτοί οι τρελοί βάλανε στόχο εμάς. Και κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε επειδή η κυβέρνησή μας δεν τους αφήνει να σφάζονται ανενόχλητοι. Κατάρα.»
«Μην χάνεις το θάρρος σου, θα τα καταφέρουμε, θα τη βρουν τη λύση αυτοί οι τύποι στο Λονδίνο πριν φτάσουμε εκεί.»
Ο Πάτρικ ένευσε, είχε και εκείνος εμπιστοσύνη στην αντιτρομοκρατική αλλά ανάθεμα πόσο θα ήθελε ένα ποτό τώρα!

Λονδίνο
16:40
Η Αμέλια δεν πρόσεχε τι έλεγε ο Άιαν στην Σάρα Σάντοκ, είχε εστιάσει την προσοχή της στα ενδότερα του σπιτιού. Η μικρή κουζίνα δεν πρόσφερε τίποτα και το φαρμακείο περιείχε τα αναμενόμενα, απλά φάρμακα, παυσίπονα και αντιβιοτικά, και μερικά αντισυλληπτικά.
Κινήθηκε στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος και έψαξε γρήγορα σε ντουλάπια και συρτάρια χωρίς να βρει τίποτα άλλο από ρούχα. Τα ρούχα έμοιαζαν σαν να ανήκαν σε δύο διαφορετικές προσωπικότητες, από τη μια μεριά υπήρχαν προκλητικά εσώρουχα που δεν θα ανήκαν απλά σε μια νέα σεξουαλικά ενεργή γυναίκα αλλά σε μια εσκεμμένα πρόστυχη, και από την άλλη κλασσικά μουσουλμανικά τσαντόρ. Αποδείκνυε ωστόσο την πίστη της και την προσήλωσή της στο σκοπό του Ισλάμ.

16:41
Η Σάρα προσπάθησε να κρατήσει την ψυχραιμία της αλλά το πρόσωπό της την πρόδωσε. Δεν περίμενε ότι θα έβρισκαν την αιτία θανάτου του Σάμιουελ Κρέην. Πάγωσε. Και ξαφνικά η μάσκα έπεσε, η θλιμμένη ερωτευμένη εξαφανίστηκε. Στο πρόσωπό της εμφανίστηκε μια απόλυτα ψύχραιμη έκφραση γεμάτη μίσος.
«Πράγματι είναι νεκρός, είναι κρίμα που δεν έμαθε τι καταστροφή θα κάνουν όσα μου είπε εμπιστευτικά στο κρεβάτι. Ο ανόητος. Η νίκη μας θα είναι ολοκληρωτική στο όνομα του Αλλάχ.»
Ο Άιαν τινάχθηκε όρθιος έτοιμος να τη συλλάβει.
«Δεν θα μπορέσετε να τους σώσετε.»
«Θα βρούμε τον τρόπο,» είπε, «φέρε τα χέρια σου μπροστά, χωρίς απότομες κινήσεις.»
«Δεν θα μπορέσετε να απενεργοποιήσετε τις βόμβες!» είπε με μια έκφραση απόλυτης κακίας στο πρόσωπό της. Ύστερα έκανε μια περίεργη κίνηση σαν να δάγκωνε το εσωτερικό του στόματός της. Ο Άιαν όρμησε μπροστά να την σταματήσει αλλά δεν πρόλαβε. Η φανατική μουσουλμάνα έβγαλε αφρούς από το στόμα ενώ το σώμα της συσπάτο σε έναν βίαιο σπασμό. Μια πικρή οσμή διαχύθηκε στο χώρο, είχε τοποθετημένη κάποια θήκη στο στόμα της, πάνω σε κάποιο δόντι πιθανότατα, με ένα δηλητήριο μέσα που μπορούσε να απελευθερωθεί με ένα σκληρό δάγκωμα. Η Σάρα Σάντοκ είχε προτιμήσει να αυτοκτονήσει παρά να συλληφθεί.

Αεροδρόμιο Χήθροου
16:44
Οι δύο αδερφοί Μόντακιου μπήκαν στο γραφείο που είχε γίνει το αρχηγείο τους στο αεροδρόμιο και βρήκαν τον Μάικ να μελετάει μια κατάσταση στον υπολογιστή. Πλησίασαν να δουν και δεν άργησαν να καταλάβουν ότι επρόκειτο για μια κατάσταση μετακίνησης χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό.
«Βρήκες κάτι ενδιαφέρον;» ρώτησε ο Μαξιμίλιαν.
«Πολύ πιθανόν,» απάντησε ο Μάικ χωρίς να πάρει το βλέμμα του από την οθόνη. «Όταν με ενημερώσατε για τον ελεύθερο σκοπευτή που συλλάβατε έψαξα λίγο για το Ίδρυμα Μεσανατολικών Σπουδών. Φαίνεται σαν να είναι ένα απόλυτα νόμιμο ίδρυμα με το αντικείμενο που λέει ο τίτλος του και μάλιστα έχει κάποιο καταπίστευμα που του επιτρέπει να φέρνει νεαρούς Μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή για να σπουδάσουν εδώ.»
«Θα μπορούσε να είναι απλά βιτρίνα,» σχολίασε ο Ρόμπερτ ενώ έπαιρνε θέση απέναντι από τον Μάικ.
«Το πιο πιθανό,» είπε εκείνος. «το ίδρυμα έχει νοικιάσει το σπίτι που έγινε η μαγνητοσκόπηση του βίντεο με το μήνυμα και η εκτέλεση του Πωλ και ακόμα βρήκα μια μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό τους μέσω των νησιών Κέημαν.»
«Οδηγεί κάπου αυτό;»
«Ναι αν η πηγή των χρημάτων είναι η Δαμασκός,» είπε ο Μάικ. «Νομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά εκεί πέρα.»
«Ας ενημερώσουμε τον Άιαν,» είπε  ο Ρόμπερτ βγάζοντας από την τσέπη του το κινητό του.

16:47
Ο Άιαν και η Αμέλια είχαν μόλις μπει στο αυτοκίνητο της δεύτερης έχοντας αφήσει την κατάσταση στο διαμέρισμα της Σαντόκ στα χέρια της αστυνομίας, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του Άιαν. Εκείνος το σήκωσε και άκουσε τα νέα.
«Πολύ ωραία, ερχόμαστε εκεί. Θα δούμε τι θα κάνουμε.»
Η Αμέλια έβαλε μπρος και ξεκίνησαν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο που δεν ήταν μακριά.

16:48
Ο Ρόμπερτ έκλεισε το τηλέφωνο και μετέφερε την απάντηση του Άιαν στους δύο φίλους και συνεργάτες του. Ο Μαξιμίλιαν κάθισε και αυτός σε μια καρέκλα αλλά χωρίς υπολογιστή μπροστά του. Ο Μάικ σήκωσε το βλέμμα από την οθόνη μπροστά του και ρώτησε:
«Ο αιχμάλωτός σας;»
«Δεμένος και ακόμα αναίσθητος σε μια αποθήκη κάτω στο χώρο που δεν έχει πρόσβαση το κοινό και φρουρείται από δύο αστυνομικούς.»
«Θα πρέπει να τον ανακρίνουμε.»
«Φυσικά,» είπε ο Μαξιμίλιαν «και αλίμονό του αν αποδειχθεί ότι σκότωσε τον Πωλ.»
«Μάικ, μπορούμε να δούμε το βίντεο πάλι; Τώρα που έχουμε δει τον Αλαμενί ίσως πιστοποιήσουμε αν είναι εκείνος στο βίντεο που εκτελεί τον Πωλ.»
Ο Μάικ μετακινήθηκε στον υπολογιστή που καθόταν ο Ρόμπερτ και πίεσε μερικά πλήκτρα. Ο Ρόμπερτ κοίταξε την οθόνη και ο Μαξιμίλιαν ήρθε δίπλα του.

Πάνω από τον Ατλαντικό
11:50
245 επιβάτες, 30 στη διακεκριμένη, όλοι ύποπτοι.
Ο Λαέρτης σκεπτόταν διαρκώς τους συνεπιβάτες του και προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο για να ανακαλύψει ποιος ήταν ο τρομοκράτης με την αποστολή αυτοκτονίας. Ποιους θα μπορούσε να αποκλείσει; Τις γυναίκες; Όχι, αυτοί οι τύποι ήταν τόσο φανατικοί που δεν αποκλειόταν να χρησιμοποιήσουν μια γυναίκα  σε αποστολή αυτοκτονίας. Τι άλλο κριτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει;
Κοίταξε έξω, ο Ατλαντικός ωκεανός λαμπύριζε 37000 πόδια πιο κάτω στο φως του ήλιου. Ήταν μια περιοχή τελείως άδεια, δεν φαινόταν κανένα πλοίο ούτε και άλλο αεροπλάνο πουθενά ως που η θάλασσα και ο ουρανός γίνονταν ένα στον ορίζοντα που από εδώ ψηλά μαρτυρούσε ότι η γη ήταν στρογγυλή.
Επέστρεψε το βλέμμα του στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Πιο μπροστά η Λίντα είχε σηκωθεί όρθια στη θέση της. Τον είδε και του χαμογέλασε κάνοντας ένα νόημα. Χαμογέλασε και ο ίδιος στην άτυχη μικρούλα που δε μιλούσε και τότε το σκέφθηκε.
Παιδιά! Άνθρωποι που ταξίδευαν με παιδιά ήταν απίθανο να είναι τρομοκράτες. Σηκώθηκε όρθιος για να βάλει αμέσως την ιδέα του σε εφαρμογή. Προχώρησε προς το πιλοτήριο και όταν έφτασε στην Λίντα κοντοστάθηκε και χάιδεψε τα μαλλιά της. Έριξε μια ματιά γύρω μετρώντας και κρατώντας σημειώσεις νοερά.

11:51
«Δεν ξέρω με τι θα ασχοληθώ μετά το κολλέγιο, σπουδάζω αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση αλλά δεν ξέρω αν θέλω να περάσω μια ζωή φτιάχνοντας τα σπίτια των άλλων,» είπε η Σόφι πίνοντας λίγη από τη σαμπάνια της. «Εσύ; Τι θες να κάνεις;»
Ο Άλεξ την άκουγε με προσοχή. Η σαμπάνια είχε λύσει την γλώσσα της και την είχε κάνει πιο προσιτή και ανθρώπινη. Βλέποντας να σερβίρουν, ο Άλεξ είχε μια φαεινή ιδέα. Είχε ζητήσει σαμπάνια για τους δύο τους. Το παρουσιαστικό του είχε ξεγελάσει την συνοδό αέρος και τους είχε σερβίρει. Η κίνησή του είχε εντυπωσιάσει την Σόφι που είχε ξεκινήσει μια συζήτηση μαζί του. Είτε τα όσα είχαν πει μια ώρα τώρα είτε η σαμπάνια την είχαν κάνει να ανοιχθεί μαζί του.
«Έχω σκεφθεί τον αθλητισμό αλλά είναι μια σύντομη καριέρα και κινδυνεύεις από τραυματισμούς,» της είπε κοιτώντας τη στα μάτια. «Εναλλακτικά σκέφτομαι τη θάλασσα. Θα μου άρεσε να γίνω πλοίαρχος.»
«Σου αρέσουν τα ταξίδια;»
«Πολύ, εσένα;»
«Ναι,» είπε με έναν αργόσυρτο τρόπο η Σόφι, ο Άλεξ δεν μπορούσε να πει αν έφταιγε η σαμπάνια ή αν το μυαλό της ταξίδευε μακριά.

Λονδίνο
Αεροδρόμιο Χήθροου
16:55
«Ναι,» είπε ο Μαξιμίλιαν, «το κάθαρμα είναι σίγουρα ο ίδιος άνθρωπος που πυροβόλησε τον Πωλ στο βίντεο.»
Δεν υπήρχε θρίαμβος στη φωνή του, μόνο μια διαπίστωση. Παρότι ήταν σκληροτράχηλος στρατιώτης που είχε δει πολλά στη θητεία του με τις ειδικές δυνάμεις και τη SAS και ακόμα περισσότερα με την τωρινή του ιδιότητα, δεν ήταν εύκολο να χάνει φίλους στη γραμμή του καθήκοντος.
«Ελπίζω το ότι μπορούμε να του χρεώσουμε το φόνο και να τον στείλουμε στην κόλαση να τον κάνει να μιλήσει,» συνέχισε.
Γύρισε να κοιτάξει τον Ρόμπερτ και είδε ότι ο αδερφός του συνέχιζε να κοιτάζει την οθόνη με προσοχή.
«Ρόμπερτ;»
Ο Ρόμπερτ δεν πήρε το βλέμμα του από την οθόνη.
«Νομίζω ότι ο Πωλ πήρε την εκδίκησή του από τον τάφο,» είπε. «Μας έχει αφήσει ένα μήνυμα.»
«Μήνυμα;» ρώτησε ο Μάικ και σηκώθηκε από τη θέση του. Μαζί με τον Μαξιμίλιαν πήγαν κοντά στον Ρόμπερτ και κοίταξαν πάνω από τον ώμο του την οθόνη. Εκείνος έφερε το βίντεο πίσω στην αρχή όταν ο Πωλ μετέφερε το μήνυμα του αρχηγού των φανατικών τρομοκρατών. Πάτησε το πλήκτρο που ξεκινούσε την αναπαραγωγή και μετά είπε:
«Παρακολουθείστε τα δάκτυλά του στο αριστερό χέρι. Κάνει κάποια σήματα.»
«Μορς,» είπε ο Μάικ.
«Ναι,» είπε ο Ρόμπερτ. «Προσπάθησε να μας πει κάτι, κάτι που άκουσε και θα είχε μεγάλη σημασία. Μπορείς να καταλάβεις τι;»
Ο Μάικ ένευσε. Έριξε μια ματιά στο ρολόι του πριν γυρίσει πίσω το βίντεο και επικεντρωθεί στο μήνυμα που ο νεκρός πια συνεργάτης τους προσπαθούσε να στείλει πριν την εκτέλεσή του.

17:00.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου