Ο Πρώτος Ένορκος 7

Author: Νυχτερινή Πένα /

   -29ο απόσπασμα Ρέηντζερς! Χρειαζόμαστε άμεσα πυρά υποστήριξης και εκκένωση από την περιοχή. Επαναλαμβάνω...
   Ο Μάγιερς επαναλάμβανε την κλήση για εσπευσμένη εκκένωση ενώ ο Βαλίν επέδενε το τραύμα του Μάικ Μακ Γκρέγκορ. Το αίμα είχε βάψει τη στολή του υπολοχαγού κόκκινη στην κοιλιακή χώρα. Σφαίρες σφύριζαν γύρω τους σαν έντομα διψασμένα για αίμα.
   -Κουράγιο θα τα καταφέρεις, είπε ο Βαλίν στον ανώτερό του και προσωπικό του φίλο.
   Ο Μακ Γκρέγκορ χαμογέλασε με κόπο και κατέβαλλε προσπάθεια να μη φωνάξει καθώς ο Βαλίν τελείωνε με τον επίδεσμο. Είχε αρνηθεί μια ένεση μορφίνης καθώς περίμεναν από στιγμή σε στιγμή την επίθεση των ανταρτών και ήθελε να έχει πλήρη συναίσθηση του τι γίνεται.
   Με μια ιαχή στην δυσνόητη τοπική διάλεκτο οι αντάρτες εκδήλωσαν την επίθεσή τους. Ο Μακ Γκρέγκορ έπιασε το όπλο του και είπε στον Βαλίν:
   -Δεν θα χρειαστεί να ανησυχώ γι' αυτό αν δεν τους απωθήσουμε τώρα.

   Ανακάθισε και έμεινε για μια στιγμή να αφουγκράζεται τη σιγαλιά της νύχτας ενώ το μυαλό του γύριζε πίσω στην αιματηρή επιχείρηση διάσωσης. Είχε πολύ καιρό να σκεφθεί τη Γκάνα και τη θητεία του εκεί με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Σηκώθηκε από το κρεβάτι και πήγε στο παράθυρο. Η βάση αλλά και το αεροδρόμιο πέρα από αυτή ήταν βυθισμένα στην ησυχία. Κοίταξε το ρολόι του και διαπίστωσε πως ήταν λίγο μετά τις τέσσερις το πρωί.
   Γύρισε και κάθισε πάλι στο κρεβάτι του. Κάτι πάλευε να έρθει από το υποσυνείδητό του στην επιφάνεια αλλά δεν ήξερε ακόμα τι.
  

   Η Γκαμπριέλα ήταν κουλουριασμένη στο στενό κρεβάτι του κελιού της και κοιτούσε με ορθάνοιχτα μάτια το σκοτάδι. Άκουγε τα βήματα των δεσμοφυλάκων που περιπολούσαν στους διαδρόμους και έτρεμε στην ιδέα πως θα άκουγε βήματα να σταματούν έξω από το κελί της. Μετά την κακοποίησή της είχε μείνει πολύ ώρα ξαπλωμένη στο παγωμένο πάτωμα ως που να βρει τη δύναμη να συρθεί στο ένα από τα δυο κρεβάτια του κελιού.
   Αυτό που φοβόταν έγινε λίγο πριν τα ξημερώματα. Βήματα ακούστηκαν έξω από το κελί της και η Γκαμπριέλα ένιωσε την καρδιά της να σταματάει από το φόβο. Τραβήχτηκε πίσω και κόλλησε την πλάτη της στον τοίχο. Έκλεισε τα μάτια της περιμένοντας τον πόνο αλλά δεν συνέβει αυτό. Η πόρτα του κελιού άνοιξε με κρότο και σχεδόν αμέσως μετά έκλεισε. Η Γκαμπριέλα άκουσε βήματα και τόλμησε να ανοίξει τα μάτια της. Στο απέναντι κρεβάτι είχε καθίσει μια κοπέλα. Δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ίδια και δεν έδειχνε για εγκληματίας.
   "Είσαι στη φυλακή, θύμισε στον εαυτό της η Γκαμπριέλα, δεν θα βρισκόταν εδώ αν δεν ήταν εγκληματίας." Αλλά μήπως και η ίδια δεν βρισκόταν εδώ μόνο και μόνο γιατί είχε αμυνθεί και δεν είχε αφεθεί παθητικά στα χέρια του βιαστή της;
   -Γιατί είσαι εδώ; ρώτησε χαμηλόφωνα η άλλη κοπέλα.
   -Εσύ;
   -Για φόνο. Έχω φάει ισόβια.
   Η Γκαμπριέλα την κοίταξε επιφυλακτικά. Δεν έμοιαζε με δολοφόνο αν δεν ήταν το βλέμμα της. Στα μαύρα μάτια της μπορούσε να δει μια πρωτοφανή σκληρότητα που την έκανε να ριγήσει.
   -Λοιπόν; είπε η άλλη. Γιατί είσαι εδώ;
  

   -Συγνώμη σερ, είπε ο νεαρός στρατονόμος που πλησίασε διακόπτοντας τον Μακ Γκρέγκορ από την εκπαίδευση μιας τάξης υποψηφίων Ρέηντζερς.
   -Τι συμβαίνει;
   Στους Ρέηντζερς γίνονταν δεκτοί άνδρες των υπολοίπων σωμάτων των Καναδικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν τουλάχιστον ένα χρόνο θητείας ή σε σπάνιες περιπτώσεις που κάποιοι είχαν επιδείξει κάποια σπάνια ταλέντα. Όλοι περνούσαν από μια σειρά σωματικών και πνευματικών δοκιμασιών τις οποίες έπρεπε να φέρουν εις πέρας με σχεδόν τέλεια αποτελέσματα.
   Ο Μακ Γκρέγκορ εκπαίδευε τους υποψήφιους Ρέηντζερς σε θέματα επιβίωσης σε εχθρικό έδαφος μιας και είχε πείρα από πολλές επιχειρήσεις σε πολεμικές ζώνες και κάποιες φορές πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Η εκπαίδευση γινόταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που χρησιμοποιείτο για την εξομοίωση συνθηκών μάχης. Οι είκοσι άνδρες μπροστά του ήταν καθισμένοι σε τρεις σειρές σε πάγκους ενώ ο ίδιος στεκόταν.
   Ο Μακ Γκρέγκορ κοίταξε τον στρατονόμο που είχε σταθεί στην άκρη του χώρου. Ανέβηκε τα λίγα σκαλοπάτια που τους χώριζαν και εκείνος του έτεινε έναν λευκό φάκελο με την σφραγίδα του υπουργείου δικαιοσύνης και το όνομά του.
   -Το έφερε ένας δικαστικός κλητήρας, είπε ο στρατονόμος, και επέμενε να παραδοθεί τώρα αμέσως. Ήθελε να υπογράψετε αυτό για την παραλαβή.
   Ο Μακ Γκρέγκορ έβαλε την υπογραφή του και ευχαρίστησε το στρατονόμο που ξεκίνησε να επιστρέψει στο πόστο του στην πύλη της βάσης όπου περίμενε και ο δικαστικός κλητήρας. Ο Μάικ άνοιξε το φάκελο και συνοφρυώθηκε.
   -Όλα καλά σερ; ρώτησε ένας από τους εκπαιδευόμενους.
   -Ναι, είπε ο Μακ Γκρέγκορ.
   Επέστρεψε στο καθήκον του βάζοντας στην τσέπη του χιτωνίου του το έγγραφο που τον καλούσε ως υποψήφιο ένορκο στην υπόθεση της πολιτείας κατά της Γκαμπριέλα Ράνσομ. Είχε τον αριθμό ένα. Θα ήταν ο πρώτος ένορκος που θα εξεταζόταν για τη δίκη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου