Ο Αστεροειδής 2

Author: Νυχτερινή Πένα /



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Χιούστον
19 Ιουνίου 2017
Ώρα 05:39
Ο Τζέημς Κάλθορπ ήταν ένας απ’ τους κορυφαίους επιστήμονες στη ΝΑSΑ παρ’ ότι είχε αφήσει από χρόνια το καθαρά επιστημονικό και ερευνητικό τμήμα της για να γίνει υπεύθυνος αποστολών. Το τμήμα αυτό ήταν υπεύθυνο για τις επανδρωμένες ή μη διαστημικές αποστολές της NASA. Ως επικεφαλής του ο Τζέημς είχε τον έλεγχο και την ευθύνη των αποστολών της. Παρά το βάρος που είχε στους ώμους του ο Τζέημς δεν θα άλλαζε το πόστο του με κανένα μιας και ήταν από τα πλέον σημαντικά. Και θεωρείτο από τους καλύτερους που είχαν περάσει από αυτή τη θέση. Ήταν αποφασιστικός άνθρωπος και ενεργητικός. Εξαιρετικής μόρφωσης και ευφυίας είχε ένα σπάνιο προσόν μα απαραίτητο για την θέση που κατείχε. Ήταν επινοητικός. Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί παρά τους υπερεξελιγμένους υπολογιστές με τις γνώσεις και τις μεθόδους που είχαν αποθηκευμένες στους σκληρούς δίσκους τους, παρουσιάζονταν δυσκολίες που μόνο η επινοητικότητά και η ανθρώπινη ευστροφία μπορούσαν να ξεπεράσουν, πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας πέρα απ’ τις προδιαμορφωμένες απαντήσεις των υπολογιστών.
Ο Τζέημς Κάλθορπ ήταν ένας άντρας ψηλός με ξανθά μαλλιά κοντοκομμένα σαν στρατιωτικού και καστανά μάτια. Είχε αδρά χαρακτηριστικά που ταίριαζαν καλύτερα σε τυχοδιώκτη παρά σε επιστήμονα. Ήταν άνθρωπος της δράσης και αυτό είχε παίξει το ρόλο του στην απόφασή του να αφήσει το τμήμα επιστημών για το τμήμα αποστολών.
Ο Τζέημς πέρα από άψογος επαγγελματίας ήταν και άριστος οικογενειάρχης. Ήταν παντρεμένος τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, από τα 28 του, και είχε τέσσερα παιδιά που τα λάτρευε. Η σύντροφός του ήταν σε ένα τελείως διαφορετικό επάγγελμα. Ήταν καθηγήτρια. Ο Τζέημς Κάλθορπ είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος, είχε μια δουλειά που τον γέμιζε και τον ικανοποιούσε και μια αγαπημένη οικογένεια. Είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος όντως, όχι απλά ευτυχισμένος μα πανευτυχής.
Αυτό ως το προηγούμενο βράδυ.
Τώρα ήξερε πως ο ίδιος, η οικογένεια του και ολόκληρη η ανθρωπότητα είχαν μόνο μερικές μέρες ζώης ακόμα.
Ο Νεντ είχε έρθει στο Χιούστον πριν από δύο ώρες και στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει ως τώρα είχαν επιβεβαιωθεί όλοι οι υπολογισμοί του.
Η ώρα της σύγκρουσης είχε υπολογιστεί. Ο αστεροειδής θα χτυπούσε τη γη στις 4 Ιουλίου στις 16:02. Αυτή ήταν η ώρα μηδέν για τον πλανήτη γη. Θα ήταν μια ολική καταστροφή που όμοια της δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος.
Ο Τζέημς Κάλθορπ είχε αποσυρθεί στο γραφείο του για να σκεφθεί. Τι επιλογές είχαν; Τι μπορούσαν να κάνουν για να αποτρέψουν την καταστροφή; Μπορούσαν με κάποιο τρόπο να καταστρέψουν τον αστεροειδή; Και αν η καταστροφή δεν ήταν δυνατή μπορούσαν να του αλλάξουν πορεία για να μη συγκρουστεί με τη γη;
Έγειρε πίσω.
Το γραφείο ήταν σχετικά μεγάλο. Περιελάμβανε δυο βιβλιοθήκες, το μαονένιο γραφείο του με τη δερμάτινη πολυθρόνα στην οποία καθόταν τώρα, δύο πολυθρόνες απέναντί του και ένα καναπέ. Ήταν λιτά επιπλωμένο μα απολύτως εφοδιασμένο για τη δουλειά του. Το γραφείο βρισκόταν απέναντι απ’ την πόρτα. Στα δεξιά του, αριστερά όπως έμπαινε κάποιος, ήταν οι δύο βιβλιοθήκες κατάφορτες με βιβλία που χρειαζόταν ο Τζέημς ή που ενδεχομένως να χρειαζόταν, επιστημονικά βιβλία και τεχνικά εγχειρίδια ήταν έτοιμα προς χρήση. Αν έπρεπε να αναζητήσει κάποιο σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν θα χανόταν πολύτιμος χρόνος. Ο Τζέημς είχε πίσω του το μεγάλο παράθυρο που πρόσφερε φυσικό φωτισμό στο δωμάτιο αλλά επέτρεπε και στον ιδιοκτήτη του να απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης, στη θαλερή χλόη του περιποιημένου κήπου έξω, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πάνω στο γραφείο του ο Τζέημς είχε έναν υπολογιστή υπερσύγχρονης τεχνολογίας συνδεδεμένο όχι μόνο με το ίντερνετ και τους κόμβους που του προσκόμιζαν επιστημονικά δεδομένα από επιστήμονες και ιδρύματα ανά τον κόσμο αλλά και με τους υπολογιστές του κέντρου αποστολών. Ο υπολογιστής ήταν τοποθετημένος στ’ αριστερά του γραφείου για να του επιτρέπει να έχει χώρο εργασίας πάνω στο γραφείο μα και να μπορεί να μιλήσει, με τυχόν επισκέπτες που θα κάθονταν στις δύο πολυθρόνες απέναντί του με το γυάλινο τραπεζάκι ανάμεσά τους, απρόσκοπτα.
Στην απέναντι πλευρά από τις βιβλιοθήκες υπήρχε ένας καναπές. Προοριζόταν για επιπλέον επισκέπτες μα και για να αναπαύεται ο ίδιος. Όταν υπήρχαν αποστολές σ’ εξέλιξη και δεν έφευγε από το κέντρο καθόλου, ο Τζέημς αναπαυόταν σ’ αυτόν το καναπέ πολλές φορές.
Γύρισε την πολυθρόνα του προς το παράθυρο. Για μια στιγμή το μόνο που ακουγόταν ήταν ο μικρός ήχος της περιστρεφόμενης πολυθρόνας. Ύστερα απλώθηκε και πάλι η σιωπή.
Ο Τζέημς κοίταξε τον έναστρο ουρανό. Κάπου εκεί έξω βρισκόταν μια απειλή που η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε για πρώτη φορά. Πώς μπορούσαν να σταματήσουν αυτόν τον όλεθρο;
Ο Τζέημς αναρωτήθηκε αν υπήρχε τόπος που κάποιος θα ήταν ασφαλής απ΄την καταστροφή ή αν θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να εξασφαλιστεί ένα τέτοιο καταφύγιο.
Αλλά ποιο θα ήταν το νόημα ακόμα και αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό; Να σωθούν πενήντα, εκατό ή πεντακόσιοι άνθρωποι και να χαθούν έξι δισεκατομμύρια; Η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να ξαναγεννηθεί με αυτόν τον τρόπο.
Σηκώθηκε από τη θέση του. Το παράθυρό του δεν είχε ανατολικό προσανατολισμό και έτσι δεν έβλεπε το πρώτο φως της ημέρας να βάφει γκρίζο τον ουρανό. Ήξερε όμως πως πλησίαζε η ώρα για το συμβούλιο που είχε συγκαλέσει σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για το τρομακτικό πρόβλημα, το τρομακτικότερο που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει ποτέ η NASA. Ήξερε πολύ καλά πως θα ήταν αδύνατο να βρεθεί η λύση σ’ ένα συμβούλιο αλλά ήθελε τουλάχιστον να γίνει μια αρχή. Να προσδιορίσουν κάποιες πιθανές λύσεις.
Για να μπορεί να αναφερθεί σε κάποιες λύσεις είχε προς το παρόν αναβάλλει κάτι που έπρεπε, ήδη έπρεπε, να το είχε κάνει. Να ενημερώσει την πρόεδρο.
Δεν ήταν τόσο απίθανο να προταθούν κάποιες λύσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν είχε διαφύγει της προσοχής της NASA αν και δεν είχε δοθεί η απαραίτητη προσοχή ούτε οι ανάλογοι πόροι. Είχε μελετηθεί στο πλαίσιο των ερευνών των σεναρίων ΟΕΖ. Ήταν ένας απ΄τους παράγοντες αυτών των σεναρίων. Ο Τζέημς ήλπιζε να βρισκόταν η λύση. Ειδ’ άλλως ο πλάνητης γη είχε μέλλον δύο εβδομάδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου