Ο Αστεροειδής 1

Author: Νυχτερινή Πένα /


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1


Αστεροσκοπείο Πάλομαρ
18 Ιουνίου 2017
Ώρα 22:31
Η πίτσα πεπερόνι ήταν η αγαπημένη του και πάντα όταν έτρωγε πίτσα παρήγγειλε πεπερόνι. Ακούμπησε το κούτι με το φαντακτερό λογότυπο στο τραπεζάκι δίπλα του και κοίταξε την οθόνη μπροστά του. Χαμογέλασε με το πανόραμα του διαμαντοκέντητου βελούδου που πρόσφερε ο ουρανός αυτό το βράδυ.
Άνοιξε το κουτί και πήρε μια βαθιά ανάσα. Η πλούσια πικάντικη μυρωδιά της πίτσας τον τύλιξε. Πήρε ένα κομμάτι και ξαναγύρισε στον υπολογιστή.
Ήταν αστρονόμος και αστροφυσικός, ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως, και εργαζόταν σε ένα νέο πρόγραμμα παρατήρησης του θαυμαστού κόσμου εκεί έξω. Ο τρόπος που το έκανε διέφερε από αυτόν των πρωτοπόρων της επιστήμης του, του Γαλιλαίου και του Κοπέρνικου. Τώρα οι αστρονόμοι ανά τον κόσμο δεν κινδύνευαν από αγκύλωση γερμένοι πάνω από τα τηλεσκόπια. Κάθονταν άνετα σε πολυθρόνες και η εικόνα ερχόταν μπροστά τους στην οθόνη του υπολογιστή. Και βέβαια δεν βασίζονταν μόνο στην καλή τους όραση για να κάνουν τη δουλειά τους. Η σύγχρονη τεχνολογία τους πρόσφερε αναρίθμητα βοηθήματα ενσωματωμένα στον υπολογιστή μέσω του οποίου χειρίζονταν τα τηλεσκόπια τώρα πια.
Ο Νεντ Πρέσκοτ δάγκωσε ένα ζουμερό κομμάτι πίτσα και κοίταξε την οθόνη. Ένα φωτάκι άναβε στο κάτω αριστερό τμήμα της οθόνης.
- Μπα; Τι έχουμε εδώ; είπε ο Νεντ.
Έκανε κλικ στο σημείο αυτό. Απ’ την πείρα του ο Νεντ κατάλαβε πως ήταν αστεροειδής. Περίμενε να δει τη νέα εικόνα που σε δευτερόλεπτα θα ερχόταν στην οθόνη. Ήξερε πως με το κλικ το τεράστιο τηλεσκόπιο πάνω από το κεφάλι του στρεφόταν προς το σημείο που είχε υποδείξει.
Η νέα εικόνα είχε στο κέντρο το σημείο που είχε υποδείξει. Ο Νεντ κοίταξε το σώμα που είχε εντοπίσει. Ήταν όντως αστεροειδής.
- Γεια σου μικρούλη, είπε ο αστρονόμος. Καινούριος στη γειτονιά;
Επέλεξε το μενού και ζήτησε «αναγνώριση». Ο υπολογιστής χρειάστηκε κάτι περισσότερο από έξι δευτερόλεπτα για να απαντήσει: «ΑΓΝΩΣΤΟΣ».
- Μάλιστα, είπε ο Νέντ.
Άρχισε να πληκτρολογεί γρήγορα. Ανέθετε στον υπολογιστή τις εργασίες που ήθελε να κάνει. Απόψε θα είχε πολλή δουλειά. Η ανακάλυψη ενός νέου αστεροειδούς θα ήταν πηγή πολλών εργασιών και οι αποψινές μετρήσεις μόνο η αρχή. Ο Νεντ περίμενε τα δεδομένα.
Ο υπολογιστής του εμφάνισε τα δεδομένα των πρώτων μετρήσεων. Δεν ήταν καθόλου μικρός, είχε διάμετρο δεκαέξι χιλιομέτρων και ασύμμετρο σχήμα. Η φασματογραφία έδειξε παρουσία σιδήρου, ιριδίου, συνηθισμένου στοιχείου στους αστεροειδείς, και ανυδρίτη. Ο Νεντ εκπλάγηκε. Ο ανυδρίτης είναι σπάνιο ορυκτό στη γη και ακόμα σπανιότερο έξω από αυτή. Συνέχισε τις μετρήσεις. Ήταν ένας βράχος μακρόστενος, το κύριο μέρος της μάζας του συγκεντρωμένο στο κέντρο. Υπήρχαν, αναλύσεις θα έκαναν πιο σίγουρο το γεγονός, ενδείξεις πως ο αστεροειδής περιείχε θύλακες αερίων σε πολύ μικρό βάθος απ’ την επιφάνεια του. Ο Νεντ συνέχισε τη δουλειά του. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του αστεροειδή καταχωρούνταν στον υπολογιστή.
Ο αστρονόμος άρχισε να σκέπτεται το όνομα του αστεροειδούς αφού, σύμφωνα με την εδώ και δύο αιώνες παγιωμένη τακτική, όποιος ανακάλυπτε ένα ουράνιο σώμα είχε και το δικαίωμα να του δώσει όνομα. Άφησε τον εαυτό του να το σκεφτεί. «Αστεροειδής Πρέσκοτ». Δεν του πολυάρεσε, αποφάσισε ο Νεντ καθώς αποτελείωνε την πίτσα του, και σκέφτηκε μια εναλλακτική λύση. Θα τον ονόμαζε Ιουλιέττα, όπως την κόρη του.
-Πόσο μακριά είσαι Ιουλιέττα; είπε ο Νεντ και πληκτρολόγησε μια εντολή στον υπολογιστή. Χρησιμοποιούσε ήδη το όνομα που είχε σκεφθεί για τον αστεροειδή.
«Απόσταση: 149.500.000 χιλιόμετρα».
Όση και η μέση απόσταση της γης από τον ήλιο. Ήταν αρκετά μακριά. Ο Νεντ ζήτησε απ’τον υπολογιστή να προβάλλει την τροχιά του αστεροειδή. Σκεφτόταν πως αυτή ήταν μια απ’ τις στιγμές που κάθε μελετητής του ουράνιου θόλου, απ’ τους ερασιτέχνες ως τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες, ονειρεύεται να ζήσει. Η στιγμή που θα έχει κάνει μια ανακάλυψη.
«Ο αστεροειδής Ιουλιέττα, ανακαλύφθηκε απ’ τον αστρονόμο Νεντ Πρέσκοτ στις 18 Ιουνίου 2017…». Σαν να το έβλεπε ήδη γραμμένο.
Απ’την ονειροπόλησή του τον έβγαλε μια κόκκινη προειδοποίηση που άρχισε να αναβοσβήνει στην οθόνη:
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Ο Νεντ ανακάθησε ενώ ένιωθε την καρδιά του να χτυπάει δυνατά στέλνοντας αίμα στον εγκέφαλό του που αρνιόταν να πιστέψει αυτό που αντίκριζαν τα μάτια του.
Ο υπολογιστής πρόσθεσε ακόμα κάτι:
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ: 15 ΜΕΡΕΣ, 17 ΩΡΕΣ, 31 ΛΕΠΤΑ
Ο Νεντ έκανε μηχανικά τον υπολογισμό. Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα της 4ης Ιουλίου ο αστεροειδής θα χτυπούσε τη γη με ολέθρια αποτελέσματα.
Ο Νεντ άρπαξε το ακουστικό της τηλεφωνικής συσκευής που είχε στο γραφείο του και πίεσε το πλήκτρο 9 που τον συνέδεε με το κέντρο. Ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου απάντησε αμέσως.
- Κέντρο λέγετε παρακαλώ.
- Νεντ εδώ.
- Τι νέα Νεντ; Κι άλλη πίτσα;
Πίτσα; Η ξενοιασιά του Νεντ είχε εξανεμιστεί. Μαζί της και η διάθεση για χιούμορ.
-Πάρε μου το διαστημικό κέντρο στο Χιούστον. Είναι υπερεπείγον. Ζήτημα ζωής ή θανάτου.
-Ζωής ή θανάτου; απόρησε ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου, για ποιον;
-Για όλους μας είπε ο Νεντ.
Άρχισε να μαζεύει τα απαραίτητα στοιχεία. Μόλις τον συνέδεσαν με το Χιούστον είπε:
- Τον Τζέημς Κάλθορπ.
Ο Νεντ είχε ζητήσει να μιλήσει στον υπεύθυνο αποστολών της ΝΑSΑ. Περίμενε. Ήξερε πως στο Χιούστον κόντευε μεσάνυχτα. Ίσως ο Κάλθορπ να μην ήταν εκεί.
-Τζέημς Κάλθορπ, ακούστηκε η φωνή του υπεύθυνου αποστολών. Καθαρή και ας μεσολαβούσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους.
-Καλησπέρα Τζέημς.
-Περί τίνος πρόκειται Νεντ; είπε ανυπόμονα ο Κάλθορπ.
-Ανακάλυψα ένα νέο αστεροειδή Τζέημς.
-Αυτό ήταν; ρώτησε ο Κάλθορπ.
-Κρίμα που τον βάφτισα Ιουλιέττα, συνέχισε ο Νεντ σαν να μην τον είχε διακόψει ο συνομιλητής του.
-Γιατί κρίμα; ρώτησε ο Τζέημς. Είχε καταλάβει πως πίσω απ’ την εισαγωγή κρυβόταν κάποιο νέο και επειδή ακριβώς υπήρχε αυτή η εισαγωγή μάντευε πως το νέο δεν θα ήταν καθόλου καλό.
-Ο αστεροειδής βρίσκεται κοντά και εμπίπτει στα σενάρια ΟΕΖ.
-Σε σενάριο ΟΕΖ;
-Δυστυχώς ναι.

Ο Τζέημς Κάλθορπ στο γραφείο του στο Χιούστον έγειρε πίσω σαν να του είχαν αναγγείλει την καταδίκη του σε θάνατο.
-Θα στείλω αεροσκάφος να σε μεταφέρει εδώ Νεντ. Μη πεις γι’ αυτό σε κανένα. Φέρε ό,τι στοιχεία διαθέτεις.
Ο Τζέημς Κάλθορπ έκλεισε το τηλέφωνο. Όχι, δεν χρειαζόταν το «σαν», σκέφθηκε με ένα πικρό χαμόγελο. Ο Νεντ του είχε μεταφέρει ένα νέο που ήταν η θανατική καταδίκη. Αυτό άλλωστε σήμαιναν εξάλλου και τα αρχικά Ο.Ε.Ζ.:
ΟΛΙΚΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΖΩΗΣ

4 σχόλια:

Creep είπε...

Καλησπέρα! Μπορείς να μου κάνεις μια χάρη; Να βάλεις tags στις ιστορίες σου ή απλά να βάλεις ένα widget με links των ιστοριών σου; Έπιασα μια άλλη να διαβάζω και δεν θέλω να μπερδευτώ. :Ρ

Νυχτερινή Πένα είπε...

Καλώς την Creep. Ποια διαβάζεις; Κάθε ιστορία ολοκληρώνεται πριν αρχίσω άλλη οπότε δεν θα βρεις ταυτόχρονα ιστορίες.
Τώρα τη χάρη θα προσπαθήσω να στην κάνω αν και με την τεχνολογία είμαι κάπως ανίδεος.

velis είπε...

Παραδέχομαι το μεράκι σου. Πάντα σαφής, ακόμα & στις λεπτομέρειες.
Κάθε σου ιστορία με μαθαίνει & κάτι. Μετά από πολλά χρόνια διάβασα χημεία... Ανυδρίτης;! Πως σού ήρθε;

Νυχτερινή Πένα είπε...

Επειδή είναι σπάνιο στοιχείο και έχει τη σημασία του όπως θα δεις πιο κάτω.
Όταν έχει να κάνει με επιστημονικά θέματα κάνω και το διάβασμά μου πριν γράψω, είναι από τα πράγματα που λετρεύω στο γράψιμο, με μαθαίνει λεπτομέρειες που αλλιώς ποτέ δεν θα μάθαινα.

Δημοσίευση σχολίου