Ο Αστεροειδής 3

Author: Νυχτερινή Πένα /


Αίθουσα Συμβουλίου
Ώρα 06:15
Ο Τζέημς ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην αίθουσα. Ήταν μια μακρόστενη αίθουσα χωρίς παράθυρα που φωτιζόταν από δύο μακρόστενες ράβδους, λάμπες φθορισμού. Στους τοίχους ήταν ανηρτημένα κάδρα με φωτογραφίες απ’ τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία της NASA. Η φωτογραφία του Νηλ Άρμστρονγκ στο πρώτο βήμα του στη Σελήνη ήταν μια απ’ τις κυριότερες.
Γύρω από το μακρόστενο τραπέζι βρίσκονταν καθισμένοι μια ντουζίνα άντρες όλοι απ’ τα κορυφαία στελέχη της NASA. Στο τραπέζι βρίσκονταν κανάτες με νερό και ποτήρια και γύρω τους απλωμένες οι σημειώσεις των αντρών που κάθονταν γύρω από το τραπέζι. Οι σημειώσεις αυτές διέφεραν πολύ μεταξύ τους. Άλλες ήταν σε επίσημους φακέλλους με το λογότυπο της NASA, αυτές είχαν και επίσημα υποβληθεί στην υπηρεσία, άλλες απλά δακτυλογραφημένες ενώ άλλες ήταν χειρόγραφες. Κάποιες δεν ήταν παρά σχέδια σε μπλοκ.
Όταν μια ώρα νωρίτερα ο Τζέημς είχε συγκαλέσει αυτό το συμβούλιο είχε ζητήσει να φέρουν μαζί τους κάθε ιδέα τους σχετικά με τον κίνδυνο που απειλούσε τη γη όπως και αν ήταν καταγεγραμμένες ή εκφρασμένες.
Ο Τζέημς πήρε τη θέση του στη κορυφή του τραπεζιού.
Οι δώδεκα παριστάμενοι είχαν ελέγξει ήδη τα ευρήματα του Νεντ. Ήξεραν πως είχε δίκιο ως την τελευταία λεπτομέρεια και δεν υπήρχε θέμα αμφισβήτησής τους. Έπρεπε να βρουν μια λύση. Αποτελούσαν ένα επιτελείο κορυφαίων επιστημόνων της NASA και στα δικά τους χέρια βρισκόταν τώρα η λύση του προβλήματος.
-Αν ήταν μακρύτερα, είπε ένας άντρας στ’αριστερά του Τζέημς, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικούς πυραύλους.
-Μακρύτερα; απόρησε ο Τζέημς;
-Από πλευράς χρόνου, εξήγησε ο άντρας. Όχι απόστασης. Δεν έχουμε το χρόνο να στείλουμε ένα διαστημικό λεωφορείο στο σημείο που πρέπει για να χτυπήσει τον αστεροειδή.
-Ποιο θα ήταν αυτό το σημείο;
- Στη τροχιά της Σελήνης τουλάχιστον.
-Χρειαζόμαστε χρόνο για κάτι τέτοιο. Το ταξίδι ως εκεί απαιτεί από μόνο του δύο ημέρες. Και η προετοιμασία για βολή των όπλων πολύ χρονοβόρα.
Ο άντρας που είχε μιλήσει ήταν ένας ξερακιανός μεσήλικας. Ο διπλανός του ήταν ένας μεγαλόσωμος άντρας με κόκκινα μαλλιά και γένια. Και οι δύο ήταν ειδικοί σε θέματα πύραυλων. Ο κοκκινομάλλης είπε:
-Φοβάμαι πως το σημείο θα πρέπει να είναι μακρύτερα από την τροχιά της Σελήνης. Ο αστεροειδής είναι μεγάλος και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όχι μόνο θα αλλάξει πορεία αλλά θα αποφύγει και το βαρυτικό πεδίο της γης. Αλλιώς κινδυνεύουμε με μια άλλη πιθανότητα, η γη να έλξει τον αστεροειδή.

Ο κοκκινομάλλης άνοιξε ένα μεγάλο σχεδιάγραμμα πάνω στο τραπέζι. Οι αποστάσεις και οι θέσεις των πλανητών με τις τροχιές τους ήταν σημειωμένες σ’αυτό. Ο Τζέημς κοίταξε το έγχρωμο σχεδιάγραμμα. Ο κοκκινομάλης έδειξε το σημείο που είχε σημειώσει πως θα έπρεπε να χτυπηθεί ο αστεροειδής.
-Είναι το ελάχιστο όριο ασφαλείας.
-Άρα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε με πυραύλους τον αστεροειδή.
-Με πυραύλους που θα τον χτυπήσουν εκτοξευόμενοι από τη γη; πρότεινε ένας χλωμός άντρας στα δεξιά του Τζέημς.
-Δεν θα έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν ως εκεί. Οι πύραυλοι είναι σχεδιασμένοι για να δίνουν μεγάλη ισχύ μα για μικρό διάστημα. Τόσο οι δικοί μας όσο και οι βαλλιστικοί δεν μπόρουν να το κάνουν, εξήγησε ο κοκκινομάλλης.
-Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε με πυραύλους τότε πως;
Ο Τζέημς κοίταξε τον άντρα που είχε πει την τελευταία φράση. Καταλάβαινε πως ο άντρας λύγιζε κάτω από το βάρος της κατάστασης που αντιμετώπιζαν. Δεν μπορούσε να τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Η ευθύνη του να είσαι η τελευταία γραμμή άμυνας του πολιτισμού, της ανθρωπότητας ολόκληρης, απέναντι σε έναν όλεθρο που απειλούσε τη γη με ολική καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Τον καταλάβαινε. Όμως δεν μπορούσε ν’ αφήσει τον πανικό να κυριεύσει το συμβούλιο αυτό γιατί τότε ποιος θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο;
-Δεν είναι οι πύραυλοι το μόνο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπου, είπε ο Τζέημς.
-Φυσικά και δεν είναι, είπε ένας άντρας που καθόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού. Ο Τζέημς τον ήξερε προσωπικά. Λεγόταν Λούις Νάνταγκετ. Ήταν διακεκριμένος αστροφυσικός της NASA ειδικός σε θέματα αστεροειδών. Αλλά πριν εγκαταλείψουμε τους πυράυλους υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφθούμε. Είναι δυνατόν να καταστρέψουμε τον αστεροειδή χτυπώντας τον από εδώ, από τη γη. Όχι με σκοπό την αλλαγή της πορείας του αλλά την καταστροφή του.
-Θα χρειαζόταν μια έκρηξη πολλών χιλιάδων μεγατόνων.
-Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά τόσο κοντά στην ατμόσφαιρα της γης, είπε μια επιστήμονας. Ήταν μια όμορφη μιγάδα με μακριά καστανά μαλλιά που καθώς μιλούσε έσπρωξε προς τα πίσω ένα τσουλούφι. Θα προκαλέσουμε βομβαρδισμό ραδιενέργειας που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα.
-Συμβατικούς πυραύλους, είπε ο Λούις Νάνταγκετ. Θα χρειαστούμε σημαντικά περισσότερους μα μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να γίνει.
- Ωραία, είπε ο Τζέημς.
- Υπάρχει μια ακόμη λύση.
Ο Τζέημς κοίταξε τον άντρα που είχε μιλήσει. Ήταν ένας ψηλός λεπτός άντρας. Τον ήξερε προσωπικά, το όνομά του ήταν Τόμας Χάλακ. Αντκείμενό του ήταν η μελέτη του ήλιου και της ακτινοβολίας του. Πρόσφατα είχε δημοσιεύσει μια εξαιρετική μελέτη για τις ηλιακές κηλίδες και την επίδραση τους στη γη.
-Ποια είναι αυτή η λύση;
-Θα μπορούσε μια αποστολή να τοποθετήσει συλλέκτες ηλιακής ενέργειας σε σημεία του αστεροειδούς κάτω από τα οποία υπάρχουν θύλακες αερίου. Οι θύλακες είναι σε μικρό βάθος. Πιστεύουμε πως μπορούμε συσσωρεύοντας ενέργεια να προκαλέσουμε υπερθέρμανση των αερίων μαζών και έκρηξη τους. Ο αριθμός των θυλάκων μας βεβαιώνει πως ο αστεροειδής θα κομματιαστεί.
-Η ενέργεια του ήλιου σε μια τέτοια απόσταση θα είναι αρκετή; Είπε ο Τζέημς. Γιατί δεν μιλάμε βέβαια για την ενέργεια που παράγουν οι ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές εδώ στη γη.
-Θα είναι αρκετή, είπε ο Χάλακ. Οι εν λόγω συσκευές θα είναι αντίστοιχες αυτών που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά λεωφορεία μας με πολλαπλά μεγαλύτερη συλλέκτικη ικανότητα. Το γεγονός πως ο ήλιος βρίσκεται σε φάση έντονης δραστηριότητας, όπου εκπέμπει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, είναι ευνοικό για την προσπάθεια μας.
-Θα είναι αρκετή αυτή η ενέργεια; είπε ο κοκκινομάλλης που είχε υποδείξει το ελάχιστο ασφαλές σημείο όπου μπορούσαν να χτυπήσουν με πυραύλους τον αστεροειδή στο διάστημα.
-Ναι, είπε ο Χάλακ.
Ο Τζέημς κοίταξε τους επιστήμονες γύρω του. Όλοι ήταν σκεπτικοί. Πολλές ιδέες είχαν ακουστεί. Ποιες όμως ήταν εφικτές; ποια μπόρουσε να σώσει τη γη;
Ο Τζέημς είπε μετά από λίγα λεπτά σιωπής:
-Δεν είμαστε τόσο αβοήθητοι ή απελπισμένοι όσο θα πίστευε κανείς. Έχουμε πιθανές λύσεις στο πρόβλημα κάτι…
Ο Τζέημς έδειξε την οθόνη απέναντί του, πέρα από την άλλη άκρη του τραπεζιού, και συνέχισε:
- … που είναι απαραίτητο για να δώσουμε απαντήσεις στην κυρία πρόεδρο.
Οι υπόλοιποι τον κοίταξαν. Δεν θα περίμενε κανένας να ενημερώσει τόσο γρήγορα την πρόεδρο. Ένας άντρας μπήκε στην αίθουσα και έσκυψε πάνω από τον Τζέημς. Του είπε κάτι στο αυτί και ο υπεύθυνος αποστολών απάντησε. Ο άντρας βγήκε.
-Είμαστε έτοιμοι για σύνδεση.
Η οθόνη άναψε και αντίκρισαν την πρόεδρο των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο. Η πρώτη πολίτης της χώρας είπε:
-Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Πραγματικά εκπλάγηκα. Αυτή η έκκληση για επείγουσα βιντεοσύσκεψη δεν ήταν αναμενόμενη. Τι συμβαίνει;
-Κάτι εξαιρετικά επείγον κυρία πρόεδρε, είπε ο Τζέιμς.
-Πείτε μου λοιπόν.
Ο Τζέημς ξεκίνησε να την ενημερώσει για την αποκάλυψη του Νεντ Πρέσκοτ. Ήξερε την Μαρία – Λουίζα Πήρσον προσωπικά. Ήταν μια έντιμη και ευφυής γυναίκα και ήξερε πως πρόκειται για ακέραια πολιτικό. Κοίταξε τα βαθυπράσινα μάτια της προέδρου πριν καταλήξει στο τι είχε ανακαλύψει το προηγούμενο βράδυ ο Νεντ.
-Κυρία πρόεδρε είστε μόνη στο γραφείο;
-Ναι, γιατί;
-Γιατί αυτό που θα σας πω το ξέρουν μια χούφτα άνθρωποι μόνο.
-Πείτε μου.
Της είπε.
Η πρόεδρος πέρασε το χέρι της μέσα από τα καστανόξανθα μαλλιά της.
-Φαντάζομαι πως αυτό είναι απόλυτα εξακριβωμένο, είπε επιστρατεύοντας όλη την ψυχραιμία της.
-Απόλυτα. Στις 4 Ιουλίου, στις 16.02 ώρα δυτικών πολιτειών ο αστεροειδής θα χτυπήσει τον πλανήτη μας.
-Συνέπειες;
-Η πτώση και μόνο θα προκαλέσει τρομακτικές καταστροφές. Η ισχύς της πρόσκρουσης θα είναι ίση με 6,25 δισεκατομμύρια βόμβες σαν της Χιροσίμα. Στο σημείο που θα πέσει ο μετεωρίτης θα ανοιχτεί ένας κρατήρας 160 με 180 χιλιόμετρα διάμετρο. Θα εκτοξεύσει στην ατμόσφαιρα 600 τρισεκατομμύρια τόνους υλικού με όγκο 50.000 κυβικών χιλιομέτρων. Η ατμόσφαιρα θα γεμίσει με αυτά. Ταυτόγχρονα θα υπάρξει υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας που θα ανεβάσει σε τρομακτικά επίπεδα τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης. Θα υπάρξουν επίσης κομμάτια του αστεροειδούς που θα πέσουν σε διαφορετικά σημεία. Θα προκαλέσουν πυρκαγιές που θα κάψουν τα πάντα. Ύστερα θα κατακαθίσουν τα υλικά που λέγαμε. Θα μείνει το ένα πέμπτο περίπου. Αυτό θα μείνει εκεί για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό η πιο φωτεινή μέρα θα είναι 90% σκοτεινότερη από μια νύχτα με πανσέληνο. Γεγονός που σημαίνει πως πρώτα τα φυτά και μετά τα ζώα θα πεθάνουν και θα ακολουθήσει και ο άνθρωπος.
-Αν πέσει σε ωκεανό;
-Θα γλυτώσουμε τα φλεγόμενα τμήματα του αστεροειδούς αλλά θα έχουμε ένα παλιρροιακό κύμα ύψους 3000 μέτρων που θα κινείται με την ταχύτητα του ήχου. Παρ’ ότι οι ζημιές που θα επιφέρει η πρόσκρουση θα είναι καταστροφικές σε επίπεδο πέραν του ό,τι έχουμε συναντήσει ως τώρα, το πρόβλημα βρίσκεται στις πιο μακροχρόνιες συνέπειες. Το σύννεφο που θα καλύψει την ατμόσφαιρα θα στερήσει από τα φυτά τη φωτοσύνθεση και θα εξαφανιστούν. Μαζί τους και τα φυτοφάγα ζώα. Μετά θα ακολουθήσουν τα σαρκοφάγα και μετά ο άνθρωπος.
-Και τα σκουλήκια θα κληρονομήσουν τη γη, είπε η πρόεδρος με τη φρίκη αποτυπωμένη στο πρόσωπό της. Μπορούμε να προετοιμαστούμε γι’αυτή την πενταετή σιτοδεία;
-Αμφίβολο. Ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις οι πηγές τροφοδοσίας από καταψύξεις και θερμοκήπια παγκοσμίως δεν αρκούν ούτε για ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας μας για να μην μιλήσω για τον παγκόσμιο πληθυσμό.
-Η καταστροφή του αστεροειδούς; Μπορεί να γίνει;
-Υπάρχουν κάποιες λύσεις.
Ο Τζέημς έδωσε τον λόγο στους συνεργάτες του που εξήγησαν στην πρόεδρο πως σκόπευαν να χτυπήσουν τον αστεροειδή. Κατόπιν πήρε τον λόγο ξανά.
-Αυτό είναι το πρόβλημα μας. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να το λύσουμε.
-Καταλαβαίνω. Θα συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα ήθελα να παραστείτε και εσείς.
-Πολύ καλά. Κυρία πρόεδρε…
-Παρακαλώ.
-Πότε θα ενημερώσετε τις ξένες κυβερνήσεις; Αυτό που είδε το Πάλομαρ θα το δουν και τα άλλα αστεροσκοπεία. Τι θα τους πούμε;
-Το αφήνω στην κρίση σας ως τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Μετά θα το αποφασίσουμε.
-Πολύ καλά.
Ο Τζέημς ήταν έτοιμος να διακόψει τη σύνδεση όταν η πρόεδρος είπε:
-Κύριε Κάλθορπ, φαίνεστε σίγουρος για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο αστεροειδής χτυπήσει τη γη.
-Δεν είναι περίπτωση κυρία πρόεδρε, είναι βεβαιότητα. Και ναι, είμαι σίγουρος πως ξέρω τι θα συμβεί. Γιατί συνέβει ήδη μια φορά. Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου